Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αγιοποιήθηκαν από τον Πάπα Φραγκίσκο οι 800 «Μάρτυρες του Οτράντο»

Αγιοποιήθηκαν από τον Πάπα Φραγκίσκο οι ...

Πέντε αιώνες μετά

Ο Πάπας Φραγκίσκος ανακήρυξε αγίους τους περίπου 800 Ιταλούς που σκοτώθηκαν το 1480 από τους Οθωμανούς λόγω της άρνησής τους να ασπαστούν τον ισλαμισμό. Δήλωσε μάλιστα ότι πολλοί χριστιανοί διώκονται ακόμα και σήμερα για την πίστη τους.

Όπως αναφέρει από τη Ρώμη το πρακτορείο  Reuters, στη διάρκεια της ομιλίας του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ο Φραγκίσκος έδειξε να καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να μην εκληφθούν οι αγιοποιήσεις ως κίνηση κατά του μουσουλμανισμού.

Το 2006, εξάλλου, μια ομιλία που εκφώνησε στη Γερμανία ο προκάτοχος του Φραγκίσκου, ο επίτιμος πλέον Πάπας Βενέδικτος, είχε εκληφθεί από τον μουσουλμανικό κόσμο να εξισώνει το ισλάμ με τη βία.

Φυλλάδιο που διανεμήθηκε στους δεκάδες χιλιάδες πιστούς που παρακολούθησαν την ομιλία του Φραγκίσκου διευκρινίζει ότι η «θυσία» των Μαρτύρων του Οτράντο «πρέπει να εντάσσεται στο ιστορικό πλαίσιο των πολέμων που καθόρισαν τις σχέσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και την Οθωμανική Αυτοκρατορία για μια μεγάλη χρονική περίοδο».

Ως Μάρτυρες του Οτράντο έχουν μείνει στην ιστορία ο τσαγκάρης Αντόνιο Πριμάλντο και ακόμα 800 περίπου άνδρες που σκοτώθηκαν στο Οτράντο το 1480. Οι Οθωμανοί είχαν καταλάβει την πόλη της Αδριατικής και απαίτησαν από τους κατοίκους να ασπαστούν το ισλάμ. Όταν αυτοί αρνήθηκαν, οι κατακτητές σκότωσαν όλους τους άνδρες άνω των 15 ετών.

Ο Φραγκίσκος αναφέρθηκε και στους «πολλούς χριστιανούς που υποφέρουν από τη βία σε πολλές περιοχές του κόσμου ακόμα και σήμερα». Ο Πάπας δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες χώρες, ωστόσο το Βατικανό έχει εκφράσει ανησυχίες για την αντιμετώπιση που βρίσκουν οι χριστιανοί σε περιοχές της Μέσης Ανατολής, καθώς και για τους κόπτες χριστιανούς που έχουν εμπλακεί στη θρησκευτική διαμάχη στην Αίγυπτο.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Φραγκίσκος αγιοποίησε επίσης δύο μοναχές, μια από την Κολομβία και μία από το Μεξικό.

Για την αγιοποίηση ενός προσώπου η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία απαιτεί να έχουν αναφερθεί δύο θαύματα που αποδίδονται στο συγκεκριμένο πρόσωπο.

Στην περίπτωση των Μαρτύρων του Οτράντο, η απαίτηση για το πρώτο θαύμα αίρεται επειδή ο θάνατός τους οφειλόταν σε «μίσος κατά της πίστης».

Το δεύτερο θαύμα, στο οποίο και βασίστηκαν οι αγιοποιήσεις, ήταν η ίαση μιας καλόγριας με καρκίνο η οποία προσευχήθηκε στους Μάρτυρες του Οτράντο.

Στην ομιλία του, τέλος, ο Πάπας αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις αμβλώσεις, λέγοντας ότι «η ζωή πρέπει να γίνεται σεβαστή από την πρώτη στιγμή της σύλληψης». Εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του σε μια ιταλική οργάνωση που προσπαθεί να προσφέρει νομική προστασία στα έμβρυα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις