Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

To σημερινό doodle της Google τιμά τα 96α γενέθλια της Έλλα Φιτζέραλντ-ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

To σημερινό doodle της Google τιμά τα 96...

Σαν σήμερα γεννήθηκε μια σπουδαία φωνή

Με ένα μουσικό τζαζ κομμάτι και την μοναδική Έλλα Φιτζέραλντ (Ella Fitzgerald) την μεγάλη αυτή τραγουδίστρια έχει θέμα το σημερινό doodle της Google.
Το οποίο είναι αφιερωμένο στα 96α γενέθλια της "πρώτης κυρίας του τραγουδιού", "βασίλισσα της τζαζ" και "Lady Έλλα" είναι μερικοί από τους τίτλους τιμής που έδωσαν στην Έλλα Φιτζέραλντ.

Σαν σήμερα πριν από 96 χρόνια γεννήθηκε μια σπουδαία φωνή, που έμελλε να γράψει ιστορία με τα τραγούδια της

Η Έλλα Φιτζέραλντ γεννήθηκε στο 25 Απριλίου 1917 στο  Νιούπορτ Νιουζ της Βιρτζίνια και πέθανε στις 15 Ιουνίου 1996)

Η μητέρα της μετακόμισε μαζί της στη βιομηχανική πόλη Γιόνκερς, βόρεια της Νέας Υόρκης. Πίεσε την Έλλα να ασχοληθεί με το τραγούδι και εκείνη έβαλε το όνομά της σε λίστα υποψηφίων διαγωνισμού στο θέατρο Apollo του Χάρλεμ το 1934.

Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας της, που διήρκεσε περίπου έξι δεκαετίες, απέκτησε παγκόσμια φήμη και καταξιώθηκε διεθνώς, ξεχωρίζοντας χάρη στις ιδιαίτερες φωνητικές ικανότητές της. Κέρδισε 14 βραβεία Γκράμι και γνώρισε πολυάριθμες τιμητικές διακρίσεις.

Τιμήθηκε από τον Ρόναλτ Ρίγκαν με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών και με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον Τζόρτζ Μπους τον πρεσβύτερο.

Στην 59χρονη καριέρα της, πούλησε 40 εκατομμύρια δίσκους, ηχογράφησε περισσότερους από 70 δίσκους.

Έχοντας κερδίσει σε αρκετούς διαγωνισμούς ταλέντου, στα μέσα της δεκαετίας του '30 γνώρισε τον Μπένι Κάρτερ και μέσω αυτού τον Τσικ Γουέμπ, οποίος ήταν αρχηγός και ντράμερ της προσωπικής του ορχήστρας. Μαζί του ηχογράφησε τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες της, όπως το Α-Tisket, Α-Tasket και το Undecided. Πέντε χρόνια αργότερα σημειώθηκε ο θάνατος του Γουέμπ και η Φιτζέραλντ έγινε αρχηγός του συγκροτήματος για τα επόμενα δύο χρόνια, ώσπου την ανακάλυψε ο Νόρμαν Γκρανζ, που ήταν ιδιοκτήτης της μοναδικής τζαζ δισκογραφικής εταιρείας Verve, και έγινε μάνατζέρ της.

Η Έλλα Φιτζέραλντ είχε ένα μοναδικό τρόπο να συνδυάζει τα τραγούδια μεταξύ τους και να τα τραγουδά το ένα μετά το άλλο. Το τραγούδι της το οποίο πέρασε στις μεγαλύτερες επιτυχίες παγκοσμίως είναι το Every time we say goodbye.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις