Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στη Μανολάδα κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ - Συνάντηση με "φραουλάδες" και εργάτες

Στη Μανολάδα κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ -...

Στόχος ήταν να καταγραφεί η κατάσταση που επικρατεί

Στη Νέα Μανωλάδα περιόδευσε χθες κλιμάκιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και συναντήθηκε τόσο με παραγωγούς φράουλας, όσο και με αλλοδαπούς εργάτες γης. Στόχος ήταν να καταγραφεί η κατάσταση που επικρατεί και να αποτυπωθεί η εικόνα στα φραουλοχώραφα μετά το μακελειό της Βουπρασίας.
Με επικεφαλής τον εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, Πάνο Σκουρλέτη, που συνοδευόνταν από τους βουλευτές Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, Θεανώ Φωτίου, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Αφροδίτη Σταμπουλή, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Τασία Χριστοδουλοπούλου και Πάνο Λάμπρου, καθώς και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  Κώστα Μαρματάκη και Ηλία Χρονόπουλο, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ισχυρή παρουσία στην περιοχή για να συζητήσει τα προβλήματα.


Σε καφέ του χωριού, όπου συγκεντρώθηκαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κάτοικοι και παραγωγοί φράουλας, πολλές φορές στην κουβέντα επικράτησε ένταση. Οι παραγωγοί φράουλας ήταν έξω φρενών με τη δυσφήμηση του προϊόντος του, εξαιτίας ενός κακού παραγωγού και ζήτησαν προστασία από τους βουλευτές και πρωτοβουλίες ώστε να μην υπάρξει οικονομική καταστροφή στην περιοχή που δεν θα ωφελήσει κανέναν.


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Πάνος Σκουρλέτης σε δηλώσεις του ανέφερε τα εξής: «Το περιστατικό της Μανωλάδας ήταν ένα ακραίο και, δυστυχώς, όχι μεμονωμένο περιστατικό ρατσιστικής βίας που συγκλόνισε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι μετανάστες εκεί εργάζονται στην παραγωγή της φράουλας, χωρίς δικαιώματα, αποτελούν αντικείμενο σκληρής  εκμετάλλευσης, ενώ ακόμα και οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής είναι τουλάχιστον προσβλητικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.


Οι εικόνες αυτές θυμίζουν εποχές αμερικανικού Νότου και δουλεμπορίου, βγαλμένες από τον 19ο αιώνα. Κι όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα του 2013. Η οργανωμένη πολιτεία, επί τόσα χρόνια, όχι μόνο είναι απούσα, αλλά έχει συμβάλει, με την ρατσιστική πολιτική της και την ανοχή στην μαύρη εργασία, σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Έτσι, η παρουσία του κ. Δένδια, σήμερα στη Νέα Μανωλάδα και οι δεσμεύσεις του για ανοχή μόνο στα θύματα της ρατσιστικής εργοδοτικής βίας, δεν είναι απλώς υποκριτική, αλλά και απόλυτα αναποτελεσματική. Η χορήγηση εγγράφων, για να ζουν και να εργάζονται νόμιμα οι μετανάστες, αποτελεί την πρώτη προϋπόθεση για να αποκατασταθεί η στοιχειώδης νομιμότητα και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια στην περιοχή. Άλλωστε αυτό αποτελεί αίτημα και των ίδιων των κατοίκων και των φραουλοπαραγωγών».


Η Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη σε δηλώσεις της τόνισε πως «κατ επανάληψη μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επισκεφθεί την περιοχή, όμως αυτή τη φορά τα τόσο βίαια γεγονότα, οι εγκληματικές ενέργειες που καταδικάζει απερίφραστα ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ενέργειες που αμαυρώνουν την περιοχή και την Ελλάδα ολόκληρη. Είμαστε εδώ για να συντονίσουμε τις ενέργειες μας και τα βήματά μας με τους ανθρώπους που ζουν εδώ.


Παρά την υποσχεσιολογία που καλλιεργήθηκε τις τελευταίες ημέρες ότι με την έλευση του υπουργού θα δοθούν λύσεις, αυτό που ακούσαμε και μάθαμε μετά την επίσκεψη του κ. Δένδια στο Α.Τ. Βάρδας καθόλου δεν ακούμπησε το πρόβλημα. Τα έβαλε με το αστυνομικό τμήμα που έχει πολύ λίγο προσωπικό και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν με χιλιάδες μετανάστες στην περιοχή. Καλέσαμε όλους εδώ να είναι σε ετοιμότητα, να παλέψουμε μαζί και να καταδικάσουν τέτοια γεγονότα.

Να αποκτήσουμε κάποτε τον ορθό βηματισμό, να δοθεί ορθή πολιτική λύση» είπε η κα Γεωργοπούλου – Σαλτάρη και ανέλυσε τα προβλήματα που υπάρχουν. «Βλέπουμε ότι δεν έχουν σκοπό να πάρουν αυτές τις λύσεις, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δίδοντας υποσχέσεις δεξιά και αριστερά και να μην μπορούν να αγγίξουν το θέμα. Εμείς είμαστε υπέρ της ανατροπής της κυβέρνησης αυτής, να έλθει μια κυβέρνηση της αριστεράς, να θέσει τα θέματα επί τάπητος και να δώσει λύσεις. Δεν υπάρχει άλλη προοπτική για τον τόπο και το προϊόν αυτό που είναι προσοδοφόρο για τον τόπο και τη χώρα μας» σχολίασε ακόμα.
Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ συνάντησε στη συνέχεια μετανάστες εργάτες στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς στα χωράφια, στα συχνά ετοιμόρροπα, χτυπημένα από σεισμούς, σπίτια όπου μένουν σε άθλιες συνθήκες - σε μια περίπτωση δίνουν 720€ συνολικά, 40€/άτομο, για να μένουν σε ένα άθλιο οίκημα   δεκαοχτώ άνθρωποι μαζί. ΟΙ φωτογραφίες είναι αψευδής μάρτυς των συνθηκών διαβίωσης ων εργατών γης της Μανωλάδας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις