Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Αχαϊα: "Πεινάς; Φάε τον ΠΑΣΟΚΟ της γειτονιάς..." Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του BBC στο Καλέντζι-ΦΩΤΟ

Αχαϊα: "Πεινάς; Φάε τον ΠΑΣΟΚΟ της ...

Τι αναφέρει το δημοσίευμα

Με εισαγωγή ένα γκράφιτι με την αναφορά «Πεινάς; Φάε τον Πασόκο της γειτονιάς!» σε ένα κτίριο στις φλόγες κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της λιτότητας στην Αθήνα το 2012 ο ανταποκριτής τoυ BBC στην Αθήνα αναφέρεται στις δόξες του ΠΑΣΟΚ από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι τη σημερινή πτώση.

Στο άρθρο φιλοξενούνται δηλώσεις πολιτικών αλλά και οπαδών του ΠΑΣΟΚ από το Καλέντζι, ενώ γίνεται αναφορά στην μεγάλη πτώση του ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα, που θεωρείτο προπύργιο του ΠΑΣΟΚ, καθώς στις τελευταίες εκλογές έχασε την πρωτιά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γίνεται επίσης αναφορά στο τακτικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι έγινε σε ένα στάδιο με άδεια καθίσματα.

Όπως αναφέρει το άρθρο, «οι ατελείωτες κενές γραμμές τα είπαν όλα. Για ένα πολιτικό κόμμα που αγωνίζεται να επιβιώσει, η επιλογή για ένα τεράστιο γήπεδο για Αθήνα για το ετήσιο συνέδριό του ήταν μάλλον κακή.

Μερικές χιλιάδες πιστοί υποστηρικτές συγκεντρώθηκαν, αλλά και οι δεκάδες χιλιάδες των κενών θέσεων μίλησε για ένα πάρτι που πλησιάζει τη λήθη.

Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) έχει κυριαρχήσει στην ελληνική πολιτική σκηνή για περισσότερο από τρεις δεκαετίες. Είχε εκτοξευθεί στην εξουσία το 1981. Η δικτατορία είχε μόλις λήξει. Το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε ένα κράτος πρόνοιας, μετατρέποντας την Ελλάδα σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα.

Αλλά σήμερα μαραζώνει σε περίπου 6% στις δημοσκοπήσεις, μισητό για τη διαφθορά και την λιτότητα.

«Είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσω σε κάποιον σήμερα ότι υποστηρίζω το ΠΑΣΟΚ» παραδέχεται η Μαρίνα, μία φοιτήτρια. "Είναι σαν μια βρώμικη λέξη. Όμως εμείς θα προσπαθήσουμε να το αναβιώσουμε."

«Ερωτική σχέση»

Προς το παρόν ΠΑΣΟΚ είναι για τη στήριξη της ζωής ως μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού. Αλλά λίγοι αναμένουν ότι μπορεί πραγματικά να φτάσει και πάλι στο ύψος του που υποστηρίχθηκε από σχεδόν το ήμισυ του ελληνικού εκλογικού σώματος υπό την ηγεσία του Ανδρέα Παπανδρέου.

«Ηταν μια μεγαλοφυΐα», θυμάται ο Σήφης Βαλυράκης. "Το ΠΑΣΟΚ ήταν μια ερωτική σχέση. Επρόκειτο για ένα όνειρο της ελευθερίας, της δημοκρατίας για ένα καλύτερο μέλλον."

Ο πρώην υπουργός συνεχίζει ότι «αισθάνομαι λίγο απογοητευμένος γιατί το όνειρο αυτό δεν υλοποιήθηκε όπως περιμέναμε. Εχουμε μια χώρα χρεοκοπημένη και διεφθαρμένη».

Από την πλευρά του ο Παύλος Τσίμας σημειώνει πως «δεν ευθύνεται το ΠΑΣΟΚ για οτιδήποτε πήγε λάθος στον τόπο, αλλά επειδή υπήρξε το κόμμα διακυβέρνησης για σχεδόν 3 δεκαετίες, τώρα τιμωρείται». Ο αρθρογράφος περιγράφει πως το ΠΑΣΟΚ διόγκωσε τον δημόσιο τομέα και επάνδρωσε τις κρατικές εταιρείες ακόμη και τα πανεπιστήμια με μέλη ή διορισμένους του κόμματος. Σύμφωνα με τον Παύλο Τσίμα η επένδυση που έκανε το ΠΑΣΟΚ στη χώρα ήταν σημαντική παρά τον υπερβολικό τρόπο με τον οποίο έγινε η διαχείρισή της.

«Σοκ»

«Όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα δεν ήταν ένα ευρωπαϊκό κράτος», λέει. "Δεν είχε δημόσιες υπηρεσίες. Το ΠΑΣΟΚ εγκαταστήσει το εθνικό σύστημα υγείας και δωρεάν εκπαίδευση. Γι 'αυτό ήταν ένα σοκ για τους ψηφοφόρους του, όταν το κόμμα του κράτους πρόνοιας ξαφνικά είπε ότι είχε περικοπή των συντάξεων, των μισθών και των θέσεων εργασίας."

Η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ έχει πάει χέρι-χέρι με την παρακμή της Ελλάδα που δημιούργησε. Και έχει πέσει για πρώτη φορά η παντοδύναμη δυναστεία Παπανδρέου.

Αλλά στο χωριό της οικογένειάς τους, το Καλέντζι, το όνομα είναι ακόμα ψηλά. Η μικρή κοινότητα των 600 ανθρώπων φωλιάζει στα βουνά, με θέα μια καταπράσινη κοιλάδα. Στην πλατεία δεσπόζει ένα άγαλμα του Γεωργίου Παπανδρέου.

Ο ανταποκριτής του BBC γράφει για την επίσκεψή του στο Καλέντζι: Το σπίτι Παπανδρέου έχει γίνει καφέ. Στο εσωτερικό, συναντώ έναν ξάδελφο, τον Βασίλη Σταυρόπουλο. "Οι Παπανδρέου είναι μια μεγάλη πολιτική οικογένεια», λέει με περηφάνια. "Ίσως, όμως, η δημοκρατία δεν πρέπει να είναι  δυναστείες."

Η Μαρία Λεβέντη θυμάται στοργικά τους Παπανδρέου. "Όλοι τους είναι αγαπημένοι εδώ», μου λέει, «γιατί μας έδωσε μια καλύτερη ζωή όταν ήμασταν φτωχοί. Μας έδωσαν τα χρήματα για να αγοράσουμε τρόφιμα και ρούχα. Θα μπορούσαμε να αγοράσουμε τέσσερις τηλεοράσεις για ένα σπίτι, τέσσερα αυτοκίνητα για ένα οικογένεια », προσθέτει με ένα χαμόγελο.

Μήπως σας έκαναν να αισθάνεστε πλουσιότεροι από ό, τι πραγματικά ήσασταν, ρωτώ;

"Ναι - λίγο," εξομολογείται.

Τι είναι λοιπόν αυτό που αντικαθιστά σοσιαλδημοκρατία του ΠΑΣΟΚ, αναρωτιέται ο αρθρογράφος; «Η απάντηση είναι σαφής σε κοντινή απόσταση, την Πάτρα. Η πόλη ήταν πάντα ένα προπύργιο του κόμματος. Αλλά στις εκλογές του περασμένου έτους, το ΠΑΣΟΚ έχασε για πρώτη φορά, από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ηγέτης του συγκρίνεται συχνά με τον Ανδρέα Παπανδρέου για την ρητορική του.

Ο Αλέξανδρος Λιακόπουλος και η οικογένειά του ήταν μεταξύ εκείνων που άλλαξαν πλευρές. Πρώην πιστοί υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ, που τώρα υποφέρουν όπως και πολλοί Έλληνες, με δύο μέλη της οικογένειάς του άνεργα και τη σύνταξη της μητέρας του περικομμένη κατά 60%.

"Τώρα, το κόμμα έχει καταστρέψει την εθνική μας ταυτότητα, το κοινωνικό και επιχειρηματικό περιβάλλον μας. Κατέστρεψε τα πάντα», λέει ο Αλέξανδρος Λιακόπουλος.

Θα μπορούσε η οικογένεια Λιακόπουλου ποτέ επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ;

«Φυσικά και όχι. Είναι ένα πτώμα».

Και ο αρθρογράφος τελειώνει λέγοντας ότι «ένα από τα κορυφαία αριστερά κόμματα της Ευρώπης  έχει πέσει κατά πολύ.

Το ΠΑΣΟΚ ονειρευόταν μια διαφορετική κληρονομιά και πρέπει να το θυμόμαστε για τα πρώτα του επιτεύγματα. Αλλά αντ 'αυτού έχει γίνει θύμα της πολιτικής κρίσης που συνέβαλε στη δημιουργία της. Και η οποία μπορεί να το ρίξει οριστικά».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις