Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Πάτρα: Το λουκέτο στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΑΤΕΙ και η ωμή πραγματικότητα

Πάτρα: Το λουκέτο στο Τμήμα Κοινωνικής Ε...

Των Ανδρέα Γριντέλα και Γιώργου Κολοκυθά*

Έντονη ανησυχία και απορία μας γεμίζει η αβασάνιστη(ή μήπως όχι) απόφαση της πολιτείας να καταργηθεί το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΑΤΕΙ Πάτρας.

Όταν στην τρίτη πόλη της Χώρας δεν ενδιαφέρονται κάποιοι για την εκπαίδευση και παραγωγή Κοινωνικών Επιστημόνων, οι οποίοι στο άμεσο μέλλον θα επανδρώσουν κοινωνικές δομές. Εκτός και αν η συρρίκνωση Κοινωνικών Σχολών είναι συνέχεια της συρρίκνωσης κοινωνικών δομών με προσχηματικό και επικίνδυνο τρόπο ( βλέπε Βοήθεια στο Σπίτι κλπ).

Όταν οι Έλληνες χρειάζονται όσο ποτέ στήριξη από Κοινωνικούς Λειτουργούς και γενικώς από Κοινωνικούς Επιστήμονες!

Όταν η Πάτρα λόγω στρατηγικής θέσης αποτελούσε, από την δαιδαλώδη και συγκεντρωτική Αθήνα άλλα και από το Ηράκλειο (συνεχίζουν κανονικά εκεί τα εν λόγω τμήματα!!!) , πόλο έλξης νέων παιδιών που ήθελαν να σπουδάσουν Κοινωνική Εργασία.

Όταν ακόμα και από την Βόρεια Ελλάδα επέλεγαν φοιτητές να κάνουν την Πρακτική τους άσκηση στη Πάτρα, λόγω της μεγάλης εμπειρίας που έχουν αναπτύξει ο Δήμος με τα στελέχη του και άλλες Οργανώσεις σε Κοινωνικές Δράσεις.

Όταν λειτουργούν πρότυπες και διαχρονικές Κοινωνικές Δομές ( βλέπε Θεραπευτικό Κέντρο Μέριμνα, Κ.Α.Π.Η. Δήμου Πατρέων, Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής κλπ) .

Όταν πατρινόπουλα σε μεγάλο ποσοστό (αναλογικά με τον πληθυσμό της πόλης μας) επιλέγουν να γίνουν Κοινωνικοί Λειτουργοί νιώθοντας την ανάγκη να προσφέρουν στον συνδημότη, στον συμπολίτη ,στον συνάνθρωπο.

Όταν απευθύνονται στις Κοινωνικές Δομές του τρίτου μεγαλύτερου Δήμου της χώρας τόσοι συμπολίτες καθημερινά… Σημειωτέον του Δήμου της ανεργίας, της υποβάθμισης ,της περιοχής που η ανάπτυξη είναι άγνωστη λέξη για δεκαετίες σε κάθε τομέα, οι «ειδήμονες» της Αθήνας αποφασίζουν να κλείσουν το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας.

Όταν οι ¨επαΐοντες» αυτοί δεν έχουν βγει βέβαια ποτέ έξω από το γραφείο τους, να δουλέψουν στο δρόμο με τον συνάνθρωπο , «street work» λέγεται αυτό παιδιά!

Κι αύριο πρωί έχω μια κατ’ οίκον επίσκεψη σ’ ένα παραπληγικό 65χρονο που μας ζήτησε βοήθεια, γιατί έχει να βγει έξω από το σπίτι του 8 μήνες ,γιατί δεν υπάρχει τρόπος ,ούτε συνοδός ,ούτε τίποτα, ούτε κανείς να τον βοηθήσει!

Όταν μια κυρία μας πήρε τηλέφωνο σήμερα και μας είπε ότι έχασε πρόσφατα το ανήλικο παιδί της και θέλει « Βοήθεια στο Σπίτι» για την χτυπημένη από δύσκολη ασθένεια μητέρα της…

Τι λέμε αξιότιμοι κύριοι των Υπουργείων, της ΕΕΤΑΑ, της ΚΕΔΕ κλπ, κλπ σε αυτούς τους συνανθρώπους μας; Ότι το «Βοήθεια στο Σπίτι» τελειώνει σε λίγες μέρες;

Ή μήπως να ρωτήσουμε καλύτερα την κα Μέρκελ, την κα Λαγκάρντ ή τον κο Ρεν; οι κατοικοεδρεύοντες ( πρόεδροι ΑΤΕΙ κλπ επί σειρά θητειών) στη Μεγάλου Αλεξάνδρου 1-Κουκούλι μπορούν να εκφραστούν βέβαια ,το άσυλο τους καλύπτει για τα πάντα άλλωστε… εκτός από το ξεπούλημα των ιδεών και επαγγελματικών ιδανικών μας.

Όταν βρε αδελφέ ,κλείνει μια σχολή που τελείωσαν τόσοι σημαντικοί συνάδελφοι η Βάσω, ο Βασίλης, η Μαρία και η Βάλια κι άλλοι κι άλλοι κι άλλοι κι άλλοι…….!

Όταν στην Ευρώπη της Μέρκελ και του Μπαρόζο αναλογούν ένας εργαζόμενος Κοινωνικός Λειτουργός ανά 2.000 κατοίκους στοχευμένα κι εξειδικευμένα , ενώ στην Ελλάδα ένας Κοινωνικός Λειτουργός ανά 20.000 ή κ ακόμα και 30.000 ανά Καλλικρατικό Δήμο!


*Ανδρέας Γριντέλας-Κοινωνικός Λειτουργός στον Κοινωνικό Οργανισμό του Δ. Πατρέων

Γιώργος Κολοκυθάς- Κοινωνικός Λειτουργός στον Κοινωνικό Οργανισμό του Δ. Πατρέων
Συνεργάτες του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΑΤΕΙ Πάτρας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις