Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Πατρινό Καρναβάλι: Κρίμα να μένουμε, επικοινωνιακά και οργανωτικά, στη δεκαετία του... '50- Μερικές προτάσεις

Πατρινό Καρναβάλι: Κρίμα να μένουμε, επι...

Του Διονύση Ζακυνθινού

Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης δεν διέφερε σε τίποτα από τα αντίστοιχα προηγούμενα βράδια στην Πάτρα.

Ή μάλλον, όχι. Υπήρχε μια διαφορά, αισθητή ή απειροελάχιστη, όπως τη δει κανείς. Εκείνο το βράδυ άναψε ο καρναβαλικός διάκοσμος της πόλης. Για την ακρίβεια, τον άναψαν. Εντάξει, η πόλη δεν το πολυπήρε χαμπάρι, αλλά μην το κάνουμε και μεγάλο θέμα.

Ήταν μια… σεμνή τελετή, άλλωστε, μεταξύ ολίγων, όχι ακριβώς συγγενών και φίλων, η οποία έγινε με επίκεντρο την πλατεία Γεωργίου.

Διαφορετικό, εντελώς, ήταν το σκηνικό την Κυριακή (και) στο συγκεκριμένο χώρο, όπου το Καρναβάλι των Μικρών έδωσε ένα διαφορετικό χρώμα, μια νότα αισιοδοξίας και χαράς, μια ζωντάνια, εν πάση περιπτώσει, στην καρδιά της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Μια γιορτή, δυο πρόσωπα. Το Πατρινό Καρναβάλι της εσωστρέφειας και της μιζέριας από τη μια, το Πατρινό Καρναβάλι της εξωστρέφειας και της λάμψης από την άλλη.

Παρότι δεν υπήρξα καρναβαλιστής στη ζωή μου, πιστεύω ακράδαντα ότι το Πατρινό Καρναβάλι ήταν, είναι, και θα είναι, η μεγάλη γιορτή της πόλης. Μια γιορτή που προσλαμβάνει αναπόφευκτα σημαντικές, πολιτιστικές, κοινωνικές, και βέβαια οικονομικές προεκτάσεις.

Μια γιορτή, την οποία αν είχαμε αξιοποιήσει σωστά όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως θα έπρεπε, σήμερα τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά για την αχαϊκή πρωτεύουσα.

Γιατί το Πατρινό Καρναβάλι, εκτός από μια μεγάλη γιορτή, είναι (υπό προϋποθέσεις) κι ένα σοβαρό αναπτυξιακό εργαλείο. Μόνο που δεν το είδαμε, ως πόλη, ποτέ έτσι.

Κι όμως, κατά την ταπεινή μου γνώμη, εάν είχαμε αντιμετωπίσει το Πατρινό Καρναβάλι, μέσα από την προαναφερόμενη διάσταση, η πόλη θα ζούσε όλο το χρόνο από αυτό!

Θα αντιτείνει κάποιος, βέβαια, ότι αυτό που δεν είδε η Πάτρα, ως πόλη, το είδαν όλα αυτά τα χρόνια κάποιοι επιτήδειοι, οι οποίοι, πιάνοντας το νόημα, έβλεπαν (και εκμεταλλεύονταν) πάντα το Πατρινό Καρναβάλι για προσωπικό όφελός τους.

Το θέμα μου, όμως, δεν είναι οι επιτήδειοι, αλλά η Πάτρα. Τι κέρδισε, τι κερδίζει από το Πατρινό Καρναβάλι, τι θα μπορούσε να κερδίσει;

Επιτέλους, αν θέλουμε να επωφεληθούμε ως πόλη από το Πατρινό Καρναβάλι, ας δούμε και ως πόλη αυτή τη μεγάλη γιορτή, ας λειτουργήσουμε συλλογικά. Να γίνει, δηλαδή, το Πατρινό Καρναβάλι υπόθεση όλων μας.

Καιρός δεν είναι, λοιπόν, να φτιάξουμε ένα μάστερ πλαν, ένα μοντέλο το οποίο θα υπηρετούμε πιστά, με συνέπεια και προσήλωση;

Παρακάτω παραθέτω κάποιες προτάσεις, με τη βάσιμη προσδοκία να αποτελέσουν τη βάση ενός γόνιμου προβληματισμού, και γιατί όχι, την έναρξη ενός καλόπιστου διαλόγου.

Με ανοιχτά μαγαζιά, με ανοιχτή αγορά

Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί στην κορύφωση της μεγάλης γιορτής, του Πατρινού Καρναβαλιού, το τελευταίο Σαββατοκύριακο, η Πάτρα υποδεχόταν δεκάδες τους χιλιάδες επισκέπτες με την αγορά της κλειστή και τα ρολά των καταστημάτων της κατεβασμένα.

Μήπως ο δήμος κι ο εμπορικός κόσμος της πόλης θα μπορούσαν να δουν από κοινού το ενδεχόμενο τα εμπορικά καταστήματα να παραμένουν εκείνες τις μέρες ανοικτά;

Ας σκεφτούν οι έμποροι της πόλης, οι περισσότεροι των οποίων μέσα στην πρωτοφανή κρίση που διανύουμε δεν κάνουν πολλές μέρες ούτε σεφτέ, ότι αν ανοίξουν το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Πατρινού Καρναβαλιού, μπορεί να δουν και κάποιον να περνά την πόρτα του μαγαζιού τους. Τροφή για σκέψη…

Και με καρναβαλικά είδη, γιατί όχι;

Στην προαναφερόμενη κατεύθυνση θα μπορούσε να συμβάλει και ο δήμος, προμηθεύοντας όσα καταστήματα το επιθυμούν με καρναβαλικά είδη (με το σχετικό λογότυπο) προκειμένου να γίνουν αυτά περισσότερο ελκυστικά για τους επισκέπτες.

Με παράλληλες δραστηριότητες από επιστημονικούς φορείς και συλλόγους

Η συγκεκριμένη πρόταση αφορά τη συνεργασία του δήμου με τους επιστημονικούς φορείς της Πάτρας (Ιατρικός Σύλλογος, Δικηγορικός Σύλλογος κ.λ.π.) ούτως ώστε η διοργάνωση προγραμματισμένων κεντρικών εκδηλώσεων τους με πανελλαδικό χαρακτήρα (π.χ. συνέδρια) να συντονίζονται με την περίοδο του Πατρινού Καρναβαλιού, και ιδίως με αυτήν του τελευταίου Σαββατοκύριακου, αν είναι δυνατόν.

Αυτό προφανώς δεν μπορεί να υλοποιηθεί φέτος, ωστόσο, καλό θα είναι να δρομολογηθεί από την επόμενη χρονιά.

«Πάντρεμα» με τον θρησκευτικό τουρισμό

Όπως πληροφορήθηκα από δημοτικό παράγοντα, το τελευταίο διήμερο του Πατρινού Καρναβαλιού, φέτος, στην αχαϊκή πρωτεύουσα θα παραβρεθούν Ρώσοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι θα κάνουν κι ένα πέρασμα από τον Άγιο Ανδρέα! Λογικό κι επόμενο ακούγεται. Ιδού, λοιπόν, ένα πρώτης τάξεως ερέθισμα για το (ανορθόδοξο, αλλά προσοδοφόρο για την πόλη) «πάντρεμα» της μεγάλης γιορτής της Πάτρας με τον θρησκευτικό τουρισμό, πάντα με άξονα τον πολιούχο μας και τον εντυπωσιακό ναό του.

Στολισμός όλης της πόλης με προτροπή –βοήθεια του δήμου

Καλό θα ήταν επίσης ο δήμος να ξεκινήσει μια εκστρατεία- προτροπή, ώστε ως Πατρινοί να στολίζουμε τα σπίτια μας στο Πατρινό Καρναβάλι, όπως κάνουμε και την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων.

Με κίνητρο τη διάθεση, εκ μέρους του δήμου, σε όσους το επιθυμούν, λαβάρων για να τα αναρτήσουν στο μπαλκόνι τους.

Να φοράει όλη η πόλη, κυριολεκτικά, τα γιορτινά της!

Σωστή αξιοποίηση του Διαδικτύου

Ο κόσμος μας αλλάζει εντυπωσιακά. Το ίδιο μεταβάλλονται και τα δεδομένα. Δεν είναι πλέον μόνο τα αγγλικά, ως διεθνής, η κυρίαρχη γλώσσα. Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν πλέον και άλλες γλώσσες, αυτές των αναδυόμενων και ανερχόμενων οικονομιών.

Ως εκ τούτου, απαιτείται η πλήρης και σωστή αξιοποίηση του Διαδικτύου, με προβολή όλων των δραστηριοτήτων του Πατρινού Καρναβαλιού στις μεγαλύτερες, ομιλούσες, γλώσσες του κόσμου και με τη δημιουργία αντίστοιχων βίντεο σε: αγγλικά, ισπανικά, κινεζικά, ρωσικά, ιταλικά, γερμανικά.

Αυτά και άλλα πολλά, πολύ περισσότερα, θεωρώ ότι μπορούν να γίνουν για να αναδείξουμε το Πατρινό Καρναβάλι και να κερδίσουμε, πάντα συλλογικά, ως πόλη, από αυτό.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε, ότι ήδη το Πατρινό Καρναβάλι συναντά τα τελευταία χρόνια έναν έντονο ανταγωνισμό από άλλα καρναβάλια, τα οποία αποτελούν κακέκτυπα του και μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν στον καρναβαλικό χάρτη.

Με όπλο την ισχυρότατη παράδοση μας, την άριστη τεχνογνωσία των μαστόρων του Καρναβαλικού Συνεργείου και το μεράκι μας για το Καρναβάλι μας, μπορούμε να δείξουμε παγκοσμίως τη διαφορά.

Είναι κρίμα να έχουμε μείνει επικοινωνιακά και οργανωτικά στον περασμένο αιώνα και στη δεκαετία του 1950. Ας ταυτιστούμε με τα μηνύματα και τις επιταγές των καιρών και ας δώσουμε στη μεγάλη γιορτή της Πάτρας τη θέση που της αξίζει στην εποχή μας! Εάν το κάνουμε, μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε….

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις