Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Ευρωεκλογές 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι αγρότες επιστρέφουν στα χωράφια τους

Οι αγρότες επιστρέφουν στα χωράφια τους

Μετά από ένα μήνα

Με μικροκαθυστερήσεις ενδέχεται να φθάσουν σήμερα στον προορισμό τους όσοι οδηγοί περάσουν από σημεία του οδικού δικτύου όπου τις προηγούμενες ημέρες είχαν στήσει τα μπλόκα τους οι αγρότες, καθώς τα τρακτέρ έχουν αρχίσει από το πρωί να αποχωρούν.

Μετά από κινητοποιήσεις ενός μήνα και πλέον και έχοντας εξασφαλίσει δεσμεύσεις για ορισμένα από τα αιτήματά τους, οι αγρότες επιστρέφουν στα χωράφια τους, παρουσία και αστυνομικών δυνάμεων.

Κατά το τελευταίο διάστημα τα μπλόκα που πρόσκεινταν στο Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο ήταν 22. Σε 28 ανέρχονταν τα μπλόκα των αγροτών που βρίσκονταν στο πλευρό του προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλη Μπούτα.

Σε χθεσινή τους γενική συνέλευση στη Νίκαια οι αγρότες αποφάσισαν πάντως να συνεχίσουν τον αγώνα τους και συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 5 Μαρτίου.

Στη διάρκεια των επαφών τους με κυβερνητικά κλιμάκια εξασφάλισαν τελικά τη θέσπιση αγροτικού πετρελαίου. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει ανακοινώσει πως θα υπάρξει επιτροπή η οποία θα εξετάσει την καθιέρωση κάρτας πετρελαίου και κατά πόσο είναι αυτό εφικτό εντός του τρέχοντος έτους.

Δεσμεύσεις Σαμαρά για μέτρα στήριξης

Χθες στη Βουλή ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε τη λήψη μέτρων για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου και υπογράμμισε ότι εντός της τετραετίας της κυβέρνησής του, θα υλοποιηθεί η δέσμευση για μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια.

Συγκεκριμένα, προανήγγειλε ότι θα υπάρξει ρύθμιση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης αγροτών στα 62 έτη, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν 40 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών. Πρόσθεσε μάλιστα ότι, ειδικά για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, θα κατατεθεί νομοσχέδιο, το οποίο θα προβλέπει ότι όσοι έχουν φτάσει το όριο συνταξιοδότησης, αλλά οφείλουν μέχρι 4.000 ευρώ στον ΟΓΑ, θα μπορούν να βγαίνουν στη σύνταξη με σταδιακή παρακράτηση του οφειλόμενου ποσού.

Αναφερόμενος δε στην αγροτική πίστη επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα φέρει νομοθετική ρύθμιση για τα «κόκκινα» χρέη των αγροτών, «διασφαλίζοντας ότι η γη θα παραμείνει στον αγρότη». «Οσα λέγονται ή γράφονται τελευταία και προβάλλουν το αντίθετο, δεν ισχύουν. Σύντομα θα δοθεί τελική λύση στο πρόβλημα», διαβεβαίωσε.

Ως προς τη φορολόγηση των αγροτών, δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστική επιβάρυνση στα αγροτεμάχια, ιδιαίτερα του μικρού κλήρου, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να μένουν αφορολόγητες εκτάσεις 1.000 στρεμμάτων.

«Στόχος μας είναι καταστήσουμε ανταγωνιστική την αγροτική εκμετάλλευση, όχι να την υπερφορολογήσουμε», τόνισε.

Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι αυτές τις μέρες συγκροτείται ειδική επιτροπή που θα εισηγηθεί θέσπιση αγροτικού πετρελαίου κίνησης, «με μειωμένη φορολόγηση και με τακτοποίηση δεδομένων για κάθε αγρότη». Επανέλαβε δε ότι κυβέρνηση θεσπίζει το αγροτικό νυχτερινό ρεύμα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις