Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μακελειό με δεκάδες νεκρούς στην Αίγυπτο

Μακελειό με δεκάδες νεκρούς στην Αίγυπτο

Μετά την ετυμηγορία για την τραγωδία στο Πόρτ Σάιντ

Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός των αιματηρών επεισοδίων που σημειώνονται στην Αίγυπτο, με αφορμή την απόφαση δικαστηρίου να επιβάλει τη θανατική ποινή σε 21 από τους κατηγορουμενους για την ποδοσφαιρική τραγωδία στο Πόρτ Σάιντ, τον Φεβρουάριο του 2012. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου στο Κάιρο έγινε δεκτή με επιφωνήματα χαράς από τις οικογένειες των θυμάτων, την ώρα που οι συγγενείς των καταδικασθέντων στην εσχάτη των ποινών προσπάθησαν να εισβάλουν σε φυλακή στο Πορτ Σάιντ.

Κατηγορώντας τον νέο, ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι ότι πρόδωσε την επανάσταση, χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούονται στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια με την αστυνομία, με πέτρες και μολότοφ, εικόνες που ξυπνούν μνήμες από την εποχή λιγό πριν την πτώση του Μουμπάρακ.

Επίκεντρο των γεγονότων έγινε για άλλη μια φορά η πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο. Αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με αντιπάλους του Μόρσι κάνοντας χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος, που προσπάθησε να περάσει το συρματόπλεγμα που είχε τοποθετηθεί γύρω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Στην Ισμαϊλίγια, εκατοντάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης και η αστυνομία έριξε δακρυγόνα για να απωθήσει τους διαδηλωτές. Λίγο νωρίτερα αντίπαλοι του Αιγύπτιου προέδρου Μόρσι διέρρηξαν και λεηλάτησαν γραφεία που χρησιμοποιούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και στη συνέχεια τα πυρπόλησαν.

Τα αιματηρά επεισόδια κλιμακώθηκαν και στο Σουέζ και αιγυπτιακά στρατεύματα παρατάχθηκαν στην πόλη προκειμένου να τεθεί η κατάσταση υπο έλεγχο.

Σύμφωνα με τις αρχές, εκατοντάδες διαδηλωτές και αστυνομικοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις σε 12 περιφέρειες της Αιγύπτου, ενώ ο πρόεδρος Μόρσι απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.

Στη δίνη των ταραχών βρέθηκε και το ελληνικής ιδιοκτησίας πλοίο "Island of Rhodes", που δέχθηκε πυρά από αγνώστους, την ώρα της επιθεώρησης από τον Προξενικό Λιμενάρχη στο Πορτ Σαιντ. Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργειο Εξωτερικών, ασφαλείς είναι οι 107 επιβατες αλλά και τα 38 μέλη του πληρώματος του πλοιου, που ήδη αναχώρησε από το λιμάνι.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις