Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Θύελλα αντιδράσεων λόγω της επίταξης – Κλιμάκωση με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Θύελλα αντιδράσεων λόγω της επίταξης – Κ...

Μπλόκο στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια

'Αμεση και μαζική είναι η απάντηση των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς στην απόφαση της κυβέρνησης να ανακοινώσει επίταξη στα μέσα σταθερής τροχιάς. Την Παρασκευή θα παραλύσουν οι συγκοινωνίες, με την κάλυψη του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Την ίδια μέρα, ενδέχεται τα συνδικάτα να πραγματοποιήσουν πανεργατικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Οπως δήλωσε στο enet ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών Αθανάσιος Λεβέντης, ακινητοποιείται ο προαστιακός και ο προαστικός Χαλκίδας ενώ από το Σάββατο οι εργαζόμενοι προχωρουν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και τη Δευτέρα θα συνεδριάσουν για να επανεξετάσουν τη στάση τους.

Αύριο θα κυκλοφορήσουν μόνο τα αρτηριακά τρένα, πραγματοποιώντας τα εκτός Αθηνών δρομολόγια, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν όσοι πολίτες ήδη έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν. Οι εργαζόμενοι καλούν την κυβέρνηση να πάρει πίσω την επίταξη και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Λεβέντης.

Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι την Τρίτη. Μετά την συνέλευσή τους στο ξενοδοχείο Τιτάνια οδεύουν προς τα αμαξοστάσια προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα κυκλοφορήσουν λεωφορεία στους δρόμους καθώς και στο αμαξοστάσιο του Μετρό στα Σεπόλια, σε ένδειξη συμπαράστασης.

Να συνεχίσουν τη στάση εργασίας τους έως τη λήξη της βάρδιας αποφάσισαν τα σωματεία εργαζομένων σε ηλεκτρικό, τραμ και λεωφορεία, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη.

Οι πρώτες αντιδράσεις από τα συνδικάτα

Συνεδριάζει εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ με τη συμμετοχή και των νομικών συμβούλων της Συνομοσπονδίας για να αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα κλιμακώσουν τα συνδικάτα τις αντιδράσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται δύο βασικά σενάρια.

Η κήρυξη απεργίας στις συγκοινωνίες παρά την επίταξη, με ευθύνη και απόφαση της ίδιας της ΓΣΕΕ, εφόσον η νομοθεσία αφήνει το περιθώριο για κάτι τέτοιο, και η κήρυξη γενικής απεργίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε συνεργασία και με την ΑΔΕΔΥ.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το μέτρο και να προχωρήσει σε διάλογο με τη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας τονίζονται ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι «δεν λύνονται με επιτάξεις και ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων» αλλά «μέσα από διάλογο, με σεβασμό στον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων».

 

«Παράνομοι δεν είναι οι εργαζόμενοι, που διεκδικούν τα ελάχιστα -όπως από τις ΣΣΕ προκύπτουν- αλλά η κυβέρνηση που ωμά και κυνικά παραβιάζει τους νόμους και το δίκαιο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων» συνέχισε ο κ. Παναγόπουλος και προειδοποίησε με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εφόσον χρειαστεί.

Kαι η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταδικάζει κατηγορηματικά την απόφαση για επίταξη - επιστράτευση των εργαζομένων, χαρακτηρίζοντάς την πραξικοπηματική και πρωτόγνωρη για τη δημοκρατική μεταπολιτευτική περίοδο. "Το μέτρο αυτό γυρίζει την πολιτική ζωή της χώρας σε περιόδους κοινοβουλευτικής ανωμαλίας" αναφέρει και καλεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της που παραβιάζει, όπως αναφέρει, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας.

Η Ομοσπονδία των Τραπεζοϋπαλλήλων (ΟΤΟΕ)καταδικάζει την «αυταρχική και αντιδημοκρατική» απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη των απεργών.  Εκφράζει αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στο μετρό και στα άλλα μέσα μεταφοράς.

Καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το μέτρο της επίταξης και να επιδιώξει διάλογο με τους απεργούς. Προειδοποιεί ότι η «κλιμάκωση των αντιπαραθέσεων μπορεί να πάρει γενικευμένες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους».

Την αλληλεγγύη της στους εργαζομένους στα Μέσα Μεταφοράς εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, κάνοντας λόγο για ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης».

Ο αγώνας των εργαζομένων στις συγκοινωνίες είναι αγώνας όλων των εργαζομένων για τη διασφάλιση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για την προάσπιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας, στην απεργία, όπως και το δικαίωμά μας στην εργασία, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις