Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Ευρωεκλογές 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πάτρα: Γράμμα στον Σαμαρά για το θαλάσσιο μέτωπο- "Tι λέγατε προεκλογικά; Ποια λογική λέει ότι πρέπει να δώσετε προίκα όλη την παραλία μας;"

Πάτρα: Γράμμα στον Σαμαρά για το θαλάσσι...

"Δεν θα ανεχθούμε να ενταφιάσετε την πόλη μας, στο όνομα των ιδιωτικών συμφερόντων" αναφέρει η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών

Με μια επιστολή σε έντονο ύφος τα μέλη της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Πάτρας απευθύνονται στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και του ζητούν να τιμήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για απόδοση του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας και να μην ενταφιάσει την πόλη στο  όνομα του οποιουδήποτε ιδιωτικού συμφέροντος.

"Πως συμβαδίζουν όλα όσα έγιναν με την προεκλογική δέσμευση σας; Πως συμβαδίζουν με την βασικότερη αρχή της ευνομούμενης Πολιτείας, δηλαδή την τήρηση των συμφωνιών και των υποσχέσεων της; Εκποιείτε τα λιμάνια της χώρας και το δικό μας. Ποια λογική λέει ότι πρέπει να δώσετε προίκα όλη την παραλία μας;" ερωτάται ο Πρωθυπουργός.

Η επιστολή στον Αντώνη Σαμαρά έχει ως εξής:

"Κύριε Πρόεδρε, Παίρνουμε το θάρρος να σας απασχολήσουμε, για ένα πολύ σοβαρό, το σοβαρότερο ίσως θέμα που σχετίζεται με την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, την απόδοση στον Δήμο Πατρέων, του κεντρικού θαλασσίου μετώπου της Πάτρας, που εκτείνεται μεταξύ των εκβολών των ποταμών Διακονιάρη και Μειλίχου.

Σύντομο ιστορικό:

1. Όπως ίσως θα γνωρίζετε, η Πόλη μας, αν και παραλιακή, δεν έχει την δυνατότητα πρόσβασης στην θάλασσα της, γιατί μπροστά στον κεντρικό της ιστό, βρίσκεται το παλιό της λιμάνι, περιφραγμένο και με πλήρη απαγόρευση εισόδου «στους μη έχοντες εργασία». Για να θεραπευτεί η σοβαρότατη αυτή αδυναμία και σε ικανοποίηση μακροχρόνιου αιτήματος της πόλης και των Δημοτικών της Αρχών, σχεδόν από την δεκαετία του 60 και μετά, χωροθετήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 80 και κατασκευάστηκε στην συνέχεια με χρηματοδότηση της Πολιτείας, καινούριο λιμάνι στην νότια πλευρά της πόλης.

Σημειώστε κύριε Πρόεδρε, ότι η πόλη συναίνεσε στην χωροθέτηση του νέου λιμανιού, παρά το ότι η καινούρια θέση, βρίσκεται και αυτή μπροστά στον πολεοδομικό της ιστό, στην νότια είσοδο της, ακριβώς γιατί υπήρξε Κυβερνητική δέσμευση απόδοσης του κεντρικού παραλιακού της μετώπου. Το καινούριο λιμάνι κατασκευάστηκε και ήδη λειτουργεί.

2. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, διαδοχικές και διαφορετικής πολιτικής φιλοσοφίας Δημοτικές Αρχές, με ομόφωνα ψηφίσματα των Δημοτικών Συμβουλίων, απαιτούν την απόδοση και αξιοποίηση από τον Δήμο του κεντρικού παραλιακού μετώπου, προς όφελος των δημοτών. Δηλαδή αξιοποίηση μόνο ορισμένων από τις υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις, χωρίς άλλη δόμηση, με ήπιες χρήσεις αναψυχής, περιπάτου, αθλητισμού, παιδικών χαρών, ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων. Σας πληροφορούμε κύριε Πρόεδρε, ότι έχουμε στην διάθεση του Δήμου, μελέτη γενικών κατευθύνσεων ανάπλασης από το Πανεπιστήμιο Πατρών, την οποία σε εύλογο χρόνο, ανάλογα με τα οικονομικά του Δήμου, θα υλοποιήσουμε.

3. Τον Οκτώβριο του 2010, επί Δημαρχίας του κ. Ανδρέα Φούρα, και μετά από προσπάθειες πολύ καιρό πριν, προσήλθε στην Πάτρα ο τότε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Θεόδ.Πάγκαλος, παρουσία του οποίου και παρουσία όλων των τοπικών αρχών, υπεγράφη Πρωτόκολλο συνεργασίας Δήμου Πατρέων –ΟΛΠΑ ΑΕ. Στο πρωτόκολλο αυτό, περιγράφονται και χωροθετούνται με κάθε λεπτομέρεια τα προς παραχώρηση τμήματα του παραλιακού μετώπου. Η ΟΛΠΑ ΑΕ, δηλώνει ότι δεν χρειάζεται τους χώρους αυτούς, ούτε τις επί αυτών εγκαταστάσεις για την λιμενική της δραστηριότητα και αποδέχεται την παραχώρηση τους στον Δήμο Πατρέων.

4. Θέλουμε κύριε Πρόεδρε, να επισημάνουμε με ιδιαίτερη έμφαση το εξής: Ο περιφραγμένος χώρος του νέου λιμανιού, έχει έκταση ίση με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, λιμάνι με δεκαπλάσια εμπορευματική δραστηριότητα, και τριπλάσιο σε έκταση, από το παλιό λιμάνι. Ακριβώς απέναντι δε από το νέο λιμάνι, υπάρχει έκταση 200 στρεμμάτων, οι πρώην εγκαταστάσεις της Πειραϊκής Πατραϊκής, έκταση ιδιοκτησίας ΟΛΠΑ. Συνολικά, η υπό προς παραχώρηση έκταση, είναι 120 στρέμματα, από τα 1.100 περίπου στρέμματα τα οποία κατέχει σήμερα ο ΟΛΠΑ. Άρα η συζήτηση, για το χώρο που η ίδια η κυβέρνηση έχει προς παραχώρηση, γίνεται για  το ένα δέκατο της σημερινής ιδιοκτησίας της ΟΛΠΑ ΑΕ! Αποτελούν μεγίστη πρόκληση για τους πατρινούς και την Πάτρα, τα έγγραφα κρατικών λειτουργών και ιδιαίτερα του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, που αφήνουν να εννοηθεί πως οι πατρινοί, θέλουμε όλη την έκταση του θαλασσίου μετώπου για αναψυχή! Πρόκληση και μεγίστη προβοκάτσια στον αγώνα μιας πόλης, που το μόνο που ζητά είναι την ανάσα της στη θάλασσά της!

Λάβετε υπόψη σας ότι στην Θεσσαλονίκη, ο Δήμος διαχειρίζεται τα οκτώ δέκατα και στο Ηράκλειο τα εξ δέκατα της παραλιακής ζώνης! Και το δικό μας ένα δέκατο, δεν χρησιμεύει σε λιμενική δραστηριότητα! Κύριε Πρόεδρε, το να υπονομεύεται αυτό το αίτημα της πόλης μας, δεν είναι μόνο απληστία των ιδιωτικών συμφερόντων, είναι εγκληματική ενέργεια σε βάρος της ποιότητας ζωής των παιδιών μας, σε βάρος της φυσιογνωμίας της, είναι φυλάκιση της για τα επόμενα διακόσια χρόνια!

5. Το πρωτόκολλο συνεργασίας που προαναφέραμε, προέβλεπε την ολοκλήρωση της εφαρμογής του και την οριστική παραχώρηση μέχρι την 31/12/2010. Την 1/1/2011, ανέλαβε τα καθήκοντα της η νέα υπό τον κ. Γιάννη Δημαρά, Δημοτική Αρχή. Όταν, τους πρώτους μήνες του 2011,διαπιστώσαμε πως τίποτα δεν είχε προχωρήσει, οι υπογράφοντες, συγκροτήσαμε την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών. Αποστείλαμε επιστολές στον τότε Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, του κοινοποιήσαμε πάνω από 30.000 υπογραφές συμπολιτών μας, του κοινοποιήσαμε ψηφίσματα και αποφάσεις όλων των αντιπροσωπευτικών κοινωνικών και επιστημονικών φορέων, μαζί με πρόσφατες και παλιότερες αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου.

Ταυτόχρονα οργανώσαμε δύο μαχητικά και μαζικότατα συλλαλητήρια, στον μόλο της Αγ. Νικολάου, στα οποία ο λαός και οι φορείς της πόλης μας, με επικεφαλής την εκκλησία και το Μητροπολίτη μας, διατράνωσαν την απαίτηση και την θέληση τους.

Στην συνέχεια και με την ενεργητική εμπλοκή του Δήμου, εντείναμε την πίεση μας στην Κυβέρνηση και ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο, έγινε δεκτό από τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Οικονομικών της τότε Κυβέρνησης και σημερινό Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής υπήρξε, η  γραπτή και με επίσημο έγγραφο, εντολή του κ. Βενιζέλου, υπογραφή, της σύμβασης προσωρινής παραχώρησης του παραλιακού μετώπου στον Δήμο Πατρέων. Υπήρξε επίσης η δέσμευση- υπόσχεση του κ. Υπουργού,  ότι η παραχώρηση θα γίνει οριστική, στους αμέσως επόμενους τρείς το πολύ μήνες. Προς τούτο ο κ. Βενιζέλος απέστειλε επίσημα κυβερνητικά έγγραφα με  εντολή εξαίρεσης της έκτασης αυτής από την υπαγωγή της στο ΤΑΙΠΕΔ. Τα έγγραφα απευθυνόντουσαν και στα συναρμόδια Υπουργεία με την εντολή να προχωρήσουν άμεσα τις απαραίτητες ενέργειες. Κατά τους νομικούς κύκλους, τα έγγραφα αυτά έχουν την έννοια του εντέλλεσθε.

6. Τα επόμενα κύριε Πρόεδρε, αφορούν την δική σας Κυβέρνηση. Θα σας θυμίσουμε όμως την δική σας δέσμευση, στην προεκλογική ομιλία σας στην πόλη μας, πριν τις τελευταίες εκλογές, στο κλειστό γήπεδο της ΕΑΠ, και την αναγνώριση, ότι η Πάτρα δικαιούται το παραλιακό της μέτωπο και θα κάνετε ότι απαιτείται για αυτό.

Αντί όμως για το απλό και το εύλογο, δηλαδή την πραγματοποίηση της οριστικής παραχώρησης του θαλασσίου μετώπου, συνέβησαν τα εξής που προφανώς γνωρίζετε:

Πρώτον, ο Γ.Γ. Λιμένων, δηλώνει εδώ και στην Αθήνα, ότι η σύμβαση προσωρινής παραχώρησης είναι παράνομη!

Δεύτερον, στην Βουλή νομιμοποιείτε αποφάσεις της ΕΣΑΛ, μεταξύ των οποίων αυτή που προβλέπει την πολεοδόμηση του χώρου του παλιού λιμανιού και την δόμηση 57.600 τετραγωνικών μέτρων.

Τρίτον στις 12/12/2012, μεταφέρατε μαζί με το χώρο του νέου λιμανιού και ολόκληρο το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης, στην δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ, προς πώληση! Αυτό δεν το κάνατε για καμία άλλη παραθαλάσσια πόλη στη χώρα. Γιατί άραγε αυτή η συμπεριφορά απέναντι στην Πάτρα;

Κύριε Πρόεδρε,

Πως συμβαδίζουν όλα αυτά, με την προεκλογική δέσμευση σας; Πως συμβαδίζουν με την βασικότερη αρχή της ευνομούμενης Πολιτείας, δηλαδή την τήρηση των συμφωνιών και των υποσχέσεων της; Εκποιείτε τα λιμάνια της χώρας και το δικό μας. Ποια λογική λέει ότι πρέπει να δώσετε προίκα όλη την παραλία μας; Με ποιο δικαίωμα και ποια ηθική αρχή θα μας φυλακίσετε δια παντός; Πως είναι δυνατόν να αγνοήσετε την θέληση των πολιτικών οργάνων της πόλης μας, του Δημοτικού της Συμβουλίου, όλων των εν ζωή πρώην Δημάρχων, όλων των φορέων της, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Εργατικό Κέντρο, ο Σύλλογος Νοσοκομειακών Γιατρών και δεκάδες άλλοι, δηλαδή το σύνολο των φορέων και της κοινωνίας μας;

Είναι δυνατόν να αγνοήσετε την θέληση όλου του πολιτικού δυναμικού της πόλης και του Νομού μας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τους Βουλευτές όλων των κομμάτων, ακόμα και τους Βουλευτές και τα στελέχη και του δικού σας κόμματος;

Κύριε Πρωθυπουργέ, ζούμε την εξαθλίωση των συνανθρώπων μας και την δική μας, ζούμε την πολιτική που εξαθλιώνει και ουσιαστικά καταργεί την Αυτοδιοίκηση και τον ρόλο της, δεν θα ανεχθούμε να ενταφιάσετε την πόλη μας ολόκληρη, στο όνομα των οποιονδήποτε ιδιωτικών συμφερόντων. Η απόφαση σας να παραχωρήσετε την παραλιακή ζώνη της πόλης μας, στερείται οποιασδήποτε ηθικής θεμελίωσης, δεν συναρτάται με καμία γενικότερη στρατηγική σας, δεν εξυπηρετεί και δεν συμφέρει την πόλη μας. Και δεν την αποδεχόμαστε! Δεν θα την αποδεχθούμε ποτέ!

Ζητάμε από εσάς το αυτονόητο. Να τιμήσετε τις δεσμεύσεις και τις υπογραφές σας ως Κράτος. Άλλωστε κύριε Πρωθυπουργέ, η υπογραφή του κ. Βενιζέλου, δεσμεύει ευθέως και εσάς τον ίδιο! Στηρίζατε την Κυβέρνηση στην οποία αυτός ήταν Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών. Ήταν η Κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου!

Ζητάμε λοιπόν να εξαιρέσετε το τμήμα, μεταξύ των εκβολών των ποταμών Διακονιάρη και Μειλίχου, από την υπαγωγή του στο ΤΑΙΠΕΔ, και την άμεση οριστική παραχώρηση του στον Δήμο Πατρέων"

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις