Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Ποιά λίστα Λαγκάρντ; Η λίστα του... σούπερ μάρκετ είναι το θέμα

Ποιά λίστα Λαγκάρντ; Η λίστα του... σούπ...

Του Διονύση Ζακυνθινού

«Ρε φίλε, και τι έγινε που έδωσαν τον Παπακωνσταντίνου; Είχε κανένα πολιτικό μέλλον; Είχε τελειώσει. Ο υπουργός Οικονομικών της καταστροφής ήταν»!

Με την εύστοχη αυτή παρατήρηση, μέσα σε λίγες λέξεις, ένας ταξιτζής που πασχίζει να βγάλει καθημερινά με το ζόρι ένα μεροκάματο, αποτύπωσε εύγλωττα το λαϊκό αισθητήριο για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ.

Ποιοι βρίσκονται μέσα στη λίστα; Πόσοι τα έχουν βγάλει έξω; Ποιοι τους κάλυψαν; Πώς χάθηκε το cd; Και, τελικά, αυτός που το εξαφάνισε ήταν (μόνο) ο Παπακωνσταντίνου που διέγραψε από τη λίστα τα ονόματα των ξαδελφών του;

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα διατυπώνονται μετά τη «βόμβα» που έσκασε με την εμπλοκή Παπακωνσταντίνου στην περιβόητη λίστα.

Και ας πάμε παρακάτω, υποθέτοντας εκ του ασφαλούς ότι θα την πληρώσει ο (ξεγραμμένος) Παπακωνσταντίνου και ότι θα κάνει παρέα στον Άκη, στον Κορυδαλλό. Λύθηκε το πρόβλημα και εξαγνίστηκε το σάπιο πολιτικό σύστημα; Αμ δε!

Ο κόσμος δεν μασάει πια κουτόχορτο. Και όσοι πιστεύουν ότι ο κόσμος μπορεί να πείθεται ότι κάτι πάει να αλλάξει, όταν «δίνουν» για ξεκάρφωμα, χθες τον Άκη, σήμερα τον Παπακωνσταντίνου, αύριο κάποιον άλλον, δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι οι πολίτες τους έχουν πάρει χαμπάρι.

Να το πούμε λίγο διαφορετικά; Ο κόσμος πλέον δεν χαμπαριάζει και αυτό φαίνεται παντού. Και όχι μόνο από την αυθόρμητη αντίδραση του ταξιτζή. Προκύπτει και από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τα οποία καταδεικνύουν τον απόλυτο κατακερματισμό κομμάτων και πολιτικών δυνάμεων.

Όταν, φερ’ ειπείν, ο (αντιμνημονιακός) ΣΥΡΙΖΑ με τα ζόρια φτάνει ως πρώτο κόμμα το 23% στην πρόθεση ψήφου αντιλαμβάνεσαι ότι οι πολίτες δεν πείθονται πια από τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα. Γιατί, για παράδειγμα, έχουν συνειδητοποιήσει απόλυτα ότι αν ο Αλέξης ήταν σήμερα στα πράγματα αυτά θα τα ίδια και χειρότερα, κάτι που επίσης φαίνεται στις δημοσκοπήσεις.

Η Ελλάδα βυθίζεται κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότερο στην κρίση, ο ελληνικός λαός περνάει πολύ δύσκολες ώρες και τον νέο χρόνο θα περάσει ακόμη δυσκολότερες, κατανοώντας (και αυτό είναι το χειρότερο) ότι σωτηρία δεν υπάρχει από πουθενά. Όπως αντιλαμβάνεται και ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις που θα διαολοστείλουν την τρόικα και θα καταργήσουν τα μνημόνια.

Παρεμπιπτόντως, όποιος πιστεύει ακόμη το αντίθετο, δεν έχει παρά να ρωτήσει τον Χριστόφια στην Κύπρο. Εκεί που ο Κύπριος πρόεδρος έκανε τον μάγκα, κομπορρημονώντας ότι δεν θα προσέφευγε ποτέ στην τρόικα, πήγε στο τέλος σ’ αυτήν παρακαλώντας, και με δάκρυα στα μάτια, όταν οι φίλοι του οι Ρώσοι του έκλεισαν την πόρτα και τον παρέπεμψαν με συνοπτικές διαδικασίες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Απλά πράγματα. Κάπου εδώ, κλείνει η παρένθεση.

Επιστροφή στις λίστες, την εξής μία. Πέρα από τις βαρύγδουπες εκτιμήσεις για τη λίστα Λαγκάρντ βολεμένων και καλοαναθρεμμένων αναλυτών και δημοσιογράφων, τον κοσμάκη τον «καίει» μια άλλη λίστα: αυτή του σούπερ μάρκετ, σε όσα νοικοκυριά τουλάχιστον αυτή εξακολουθεί και υπάρχει, γιατί άλλα, πολλά (ίσως τα περισσότερα), νοικοκυριά την έχουν ξεχάσει εδώ και καιρό παντελώς.

Το… ιστορικό καλάθι της νοικοκυράς, όπου αυτό ακόμη επιμένει και αντιστέκεται, μικραίνει συνεχώς. Και η λίστα του σούπερ μάρκετ διαρκώς κονταίνει κι αυτή, σε όποιες περιπτώσεις, είπαμε, υφίσταται.

Ποια λίστα Λαγκάρντ; Η λίστα του σούπερ μάρκετ είναι το ζητούμενο, αυτή που «καίει» κόσμο και κοσμάκη. Για τα άλλα, επί της ουσίας, δεν του «καίγεται» καρφάκι, γιατί απλούστατα δεν παραμυθιάζεται.

Ο ταξιτζής τα είπε όλα!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις