Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Ένα δίκαιο και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα έχει ανάγκη ο τόπος

Ένα δίκαιο και αναπτυξιακό φορολογικό σύ...

Του Ανδρέα Σ. Μαρίνου Βουλευτή Ν. Ηλείας

Το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στις σημερινές οικονομικές συνθήκες. Πρώτος στόχος του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης είναι να κλειδώσει με την εφαρμογή του, τους δημοσιονομικούς στόχους. Εκτός όμως από την εξυγίανση του οικονομικού συστήματος και σίγουρα την απάλειψη των αδικιών προς τους αδυνάτους και την αναθεώρηση της ευνοϊκής μεταχείρισης που είχαν έως τώρα τα πολύ μεγάλα εισοδήματα, το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει να προσφέρει και μια αναπτυξιακή πνοή για τον τόπο. Επίσης επιτακτική ανάγκη ώστε η Κυβέρνηση να πιάσει τους στόχους, αποτελεί και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που λειτουργεί εις βάρος των μισθωτών και συνταξιούχων, οι οποίοι δηλώνουν και το τελευταίο λεπτό του μισθού τους, αλλά και η οποία στοιχίζει στο κράτος πολλά δισ. ευρώ.

Ένα ζήτημα στο οποίο θα πρέπει να εστιάσει το Υπ. Οικονομικών είναι αυτό της πολυτεκνίας. Ως χώρα αντιμετωπίζουμε σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα λόγω της έλλειψης κινήτρων προς τα ζευγάρια. Με το νέο φορολογικό θα πρέπει να δείξουμε ότι η Πολιτεία ενστερνίζεται αυτή την άποψη, αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και δίνει επαρκείς παροχές προς τις οικογένειες που έχουν προσφέρει τέκνα. Οι χαμηλοί συντελεστές πρωτίστως θα πρέπει να αφορούν τις οικογένειες οι οποίες είναι πολυμελείς και που το εισόδημα τους δεν μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες τους. Θεωρώ ότι το Υπουργείο θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Ήδη από τα πρώτα δείγματα εντοπίζονται κάποιες μικρές μεν αυξήσεις, όπως τα 40 ευρώ στο επίδομα ανά τέκνο, όμως χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμα για να μπορέσουμε να πούμε ότι τα προβλήματα των οικογενειών αυτών έχουν εξομαλυνθεί.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την απόφαση του Υπ. Οικονομικών να αντιμετωπίσει ευνοϊκότερα τους αγρότες με πολύ μικρό εισόδημα για την διατήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων, διότι θα ήταν εν γένει αδύνατη η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου. Ο αγροτικός πληθυσμός θα πρέπει να προστατευτεί, ειδικά αυτή την ώρα που χρειαζόμαστε ως χώρα την άμεση επανεκκίνηση του πρωτογενή τομέα και επιπροσθέτως θα πρέπει να ελαφρυνθούν όσο είναι δυνατόν εκείνοι που διατηρούν μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Επίσης ιδιαίτερη μεταχείριση θα πρέπει η Πολιτεία να προσφέρει στους πολίτες που για πρώτη φορά αποφασίζουν να ξεκινήσουν ελεύθερο επάγγελμα. Το Υπουργείο έχει προβλέψει ήδη σημαντικές ελαφρύνσεις για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς επίσης και για την κατάθεση του τέλους επιτηδεύματος. Ένα ακόμα σημαντικό θέμα είναι και αυτό των φωτοβολταϊκών. Θα πρέπει να εξεταστεί μία μέση λύση, ώστε οι πολίτες οι οποίοι επένδυσαν σε αυτά, στις περισσότερες περιπτώσεις δανειοδοτούμενοι, να μην βρεθούν εκτεθειμένοι έναντι των τραπεζών. Είναι σαφές ότι το κράτος χρειάζεται περισσότερο από ποτέ επιπλέον έσοδα στα ταμεία του, μην μπορώντας να αποφύγει τις έκτακτες εισφορές. Πάντως στο νομοσχέδιο συνεχώς γίνονται βελτιωτικές κινήσεις προς όφελος των πολιτών και δη των αδυνάτων, με στόχο ο νέος νόμος να είναι όσο πιο δίκαιος γίνεται.

Βεβαίως σε ένα γενικότερο πλαίσιο επί του φορολογικού, θα πρέπει να συμφωνήσουμε πρώτον πως οι επενδύσεις σε μία χώρα επιτυγχάνονται μόνο εάν υπάρχει σταθερό και αξιόπιστο φορολογικό σύστημα (διάρκειας δέκα ετών τουλάχιστον), δεύτερον  πως η απόδοση του θα αυξηθεί μόνο με την διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τέλος πως το πιο σημαντικό για την επίσπευση των διαδικασιών και την υλοποίηση των στόχων, είναι η πολυπόθητη μείωση της γραφειοκρατίας και η ενσωμάτωση μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να προβλεφθούν ελκυστικοί όροι όσον αφορά τις επενδύσεις από ομογενείς. Γι’ αυτό το θέμα θα επανέλθω με πρόταση τάχιστα.

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις