Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Χρήστος Πατούχας για θαλάσσιο μέτωπο: "Δηλώνουμε παραίτηση;"

Χρήστος Πατούχας για θαλάσσιο μέτωπο: &q...

"Ορισμένα σχόλια για μια εκτός τόπου και χρόνου απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου"

Ο Χρήστος Πατούχας, επικεφαλής της Ανυπότακτης Πολιτείας αναφέρει:

"Η διεκδίκηση της απελευθέρωσης του κεντρικού θαλασσίου μετώπου της πόλης, από  τον Διακονιάρη  μέχρι τον Μείλιχο, είναι αίτημα με ιστορία πάνω από σαράντα χρόνια. Προβλήθηκε σχεδόν από όλες τις Δημοτικές Αρχές. Πάνω στην διεκδίκηση αυτή, που ήταν από τις στρατηγικές επιλογές του αείμνηστου πρώην Δημάρχου Θεοδ. Κ. Ά ννινου, στηρίχτηκε η απόφαση κατασκευής νέου λιμανιού, το οποίο κακώς κατά την γνώμη μας, χωροθετήθηκε στην θέση που βρίσκεται σήμερα. Η κατασκευή του νέου λιμανιού,  αποφασίστηκε και χρηματοδοτήθηκε με πεντακάθαρο και ομολογημένο στόχο, όλος ο χώρος του παλιού λιμανιού να απελευθερωθεί. Σε καμία περίπτωση δεν σχεδιάστηκε, η παράλληλη και από κοινού χρησιμοποίηση των δύο λιμανιών, ούτε άλλωστε ήταν απαραίτητο κάτι τέτοιο.

Όμως, εδώ και χρόνια, τα ιδιωτικά συμφέροντα, πολλές φορές και ιδιοτελή συμφέροντα των διοικούντων, διέβλεψαν και σχεδίασαν τα οφέλη που θα προέκυπταν από την χρήση του παραλιακού μετώπου. Φρόντισαν αυτό να γίνει ιδιοκτησία του ΟΛΠΑ, πολεοδόμησαν αυθαίρετα τον χώρο του παλιού λιμανιού, σε αγαστή και διαπολιτική σύμπλευση οσμίστηκαν κέρδη και καταλήστευση της δημόσιας περιουσίας.

Η προσπάθεια αυτή έπιασε τόπο, στην στάση και την βούληση των κυβερνήσεων, βούληση εντελώς αρνητική ακόμα και όταν πρωθυπουργοί και αρχηγοί κομμάτων δήλωναν την υποστήριξη τους. Θα προσπεράσουμε τα όσα  έγιναν και οδήγησαν στην προσωρινή παραχώρηση, σημειώνοντας μόνο το αυτονόητο:  Η προσωρινή παραχώρηση, κερδήθηκε κόντρα στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης και ήταν αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων του λαού, του Δήμου και των φορέων, κυρίως δε, της «Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών».

Από την υπογραφή της προσωρινής παραχώρησης και μετά, αυτά που έγιναν ή δεν έγιναν, διαμορφώνουν το σημερινό  κλίμα  και την αρνητική προοπτική. Ας δούμε όσα έγιναν ή δεν έγιναν:

1. Η Τρόικα και η Κυβέρνηση, πλέον τρικομματική και με «αριστερή» κάλυψη, αποφάσισαν και ξεπουλούν τα λιμάνια της χώρας, όπως και όλη την στρατηγικής σημασίας δημόσια περιουσία. Για την περίπτωση του λιμανιού της Πάτρας, αυτό που του προσδίδει προστιθέμενη αξία και κίνητρο πώλησης, είναι το περιουσιακό στοιχείο που λέγεται παραλιακό μέτωπο.

2. Σε εφαρμογή των παραπάνω, τα στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας, συνεπικουρούμενα από την διοίκηση του ΟΛΠΑ, και εκπροσώπους τοπικών συμφερόντων, θεσμικούς ή μή, αμφισβητούν ευθέως το καθεστώς της προσωρινής παραχώρησης και την νομιμότητα του από την επόμενη κιόλας μέρα.

3. Ο Δήμος Πατρέων, υποβλήθηκε αυτοβούλως, στο μαρτύριο της μακροχρόνιας φθοράς. Γιατί:

α) Δεν επεδίωξε με αποφασιστικότητα και αποτελεσματική παρουσία στην Αθήνα, και όχι με την μέθοδο της αλληλογραφίας, την οριστική παραχώρηση, στους αμέσως επόμενους δύο το πολύ μήνες.

 

β) Δεν ανέδειξε στην δημοσιότητα, τα πρώτα  στοιχεία, της επεξεργασίας σύμφωνα με την μελέτη του Πανεπιστημίου, για τις χρήσεις στον μόλο και στο τμήμα Αγ. Νικολάου-Γούναρη και στο τμήμα Διακονιάρης-Γούναρη. Για να κλείσει τα στόματα, όσων ύποπτα ή αφελώς, αρθρογραφούν ή ισχυρίζονται, ότι δεν « έχουμε σχέδιο». Να τονίσουμε ότι οι εξυπνότεροι από αυτούς, όταν λένε ότι ο Δήμος δεν έχει σχέδιο, εννοούν ότι δεν έχει σχέδιο εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων. Και ότι αυτοί κάτι τέτοιο ξέρουν να το κάνουν καλύτερα.

γ) Ανέχτηκε την αναβολή της απόφασης χωροθέτησης δράσεων στο τμήμα Αγ.Νικολάου –Γούναρη, υποκύπτοντας σε πιέσεις χρηστών και άλλων εκπροσώπων, την στιγμή που υπήρχαν όλες οι εναλλακτικές λύσεις.

Ας δούμε όμως τις τελευταίες εξελίξεις. Θεωρούμε, ότι  το Σάββατο  8/12 και την Δευτέρα 10/12, θα αποδειχτούν αρνητικά, οι κρισιμότερες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Για όσα δεν αποφασίσαμε.

Το Σάββατο, που δεν συζητήθηκε το θέμα του θαλασσίου μετώπου, καταθέσαμε πρόταση αποκλεισμού του νέου λιμανιού επί τριήμερο. Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη. Με την συνδρομή των εργαζομένων του Δήμου, αφού η κινητοποίηση θα αφορούσε και την αποτροπή των απολύσεων. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή από την Δημοτική Αρχή.

Στο συμβούλιο της Δευτέρας υπήρξε ο πλήρης αποπροσανατολισμός. Η Δημοτική αρχή ανάλωσε τον χρόνο της για να αποδείξει την «νομιμότητα» της προσωρινής παραχώρησης. Αγνοώντας ή παραγνωρίζοντας τις πολιτικές εξελίξεις και προτεραιότητες. Για να καταλήξει στην «ματαιότητα» των κινητοποιήσεων. Η μείζων αντιπολίτευση του κ. Κατσικόπουλου, δια της ηχηρής απουσίας της, φρόντισε να στηρίξει δηλώσεις της για το «επενδυτικό κλίμα», το οποίο διαταράχτηκε. Η παράταξη Χριστόπουλου απουσίασε στην ψηφοφορία, η πλειονότητα των ανεξαρτήτων επίσης.

Επιθυμούμε, για λόγους πολιτικής ουσίας, να διαφωνήσουμε κατηγορηματικά με την θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Καραθανασόπουλου. Ψήφισαν όχι στο αίτημα της οριστικής παραχώρησης, ισχυριζόμενοι ότι η δημόσια περιουσία, πρέπει να παραμείνει στο Κράτος. Αγνοούν ότι η συγκεκριμένη περιουσία, αλλά και κάθε άλλη, βρίσκεται ήδη στην δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ; Παραβλέπουν, ότι η αποτροπή της ιδιωτικής εκμετάλλευσης, είναι ευκολότερο να επιτευχθεί με την έκταση στην κυριότητα του Δήμου, ενώ τώρα η ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα, είναι άμεση; Δυστυχώς για αυτούς και για όλους μας, τα ώριμα λαϊκά αιτήματα, δεν μπορείς να τα παραπέμπεις σε μια αόριστη μελλοντική αλλαγή των συσχετισμών. Είναι αφέλεια και υπεκφυγή. Και αυτό ισχύει γενικότερα, πέραν του συγκεκριμένου.

Τούτων δοθέντων, «αποφασίσαμε», επί της ουσίας να μην κάνουμε τίποτα! Να αναμένουμε την εξέλιξη με μόνο όπλο την «υπερασπιστική μας γραμμή» για την νομιμότητα της σύμβασης προσωρινής παραχώρησης.

Δυστυχώς, η αγνόηση των πολιτικών συνθηκών, από άλλους συνειδητή, από άλλους αφελής, θα επιφέρει το ίδιο αποτέλεσμα. Και η ιστορία θα την καταλογίσει αλύπητα!"

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις