Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η μαγεία της Φυσικής και η Φυσική της μαγείας στο Forum Ανάπτυξης 2012

Η μαγεία της Φυσικής και η Φυσική της μα...

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση

Μία εκδήλωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου Forum Ανάπτυξης 2012- 15ο Money Show Πάτρας. Ο Φυσικός - Ερευνητής με μάστερ Διδακτικής, Στέφανος Κάσδαγλης έκανε μία εντυπωσιακή επίδειξη πειραματικών δυναμικών μοντέλων μέσα από τα οποία «ξεδιπλώθηκε» η μαγεία της Φυσικής και πήραν σάρκα και οστά σπουδαίοι Νόμοι και Θεωρήματα της επιστήμης.

Με δημιουργική φαντασία, επιστημονική γνώση, μεράκι και πολύ αγάπη ο κ. Κάσδαγλης για να καλύψει τις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών του, ως καθηγητής μέσης εκπαίδευσης δημιούργησε δεκάδες πειραματικά μοντέλα- κατασκευές που αποκαλύπτουν στην πράξη τη χρήση των φυσικών νόμων και την ιδιότητα των σωμάτων. Μοντέλα που δίνουν απαντήσεις ακόμη και στα… μυστήρια της καθημερινότητάς μας για το πώς λειτουργούν διάφορες συσκευές, μηχανές. «Όπως έχει πει και ο Αινστάιν η πιο σπουδαία εμπειρία για τον άνθρωπο είναι η επικοινωνία ου με το μυστήριο. Απλοποιώντας το μορφωτικό υλικό μικροί και μεγάλοι που δεν έχουν επιστημονικές γνώσεις μπορούν να αντιληφθούν την επιστήμη της Φυσικής, χωρίς βέβαια να παραμορφώνεται η επιστημονική αλήθεια. Σκοπός μας είναι να μάθουμε διασκεδάζοντας», ανέφερε ο Καθηγητής.

Το πολυπληθές ακροατήριο είχε την ευκαιρία να δει και να ανακαλύψει τη λειτουργία του γραμμοφώνου Edicon το οποίο στο πειραματικό μοντέλο λειτουργεί μ’ ένα απλό κύπελλο, την ανεμογεννήτρια, τη σπουδαιότητα των φωτοβολταϊκών μέσω των οποίων η θερμότητα μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια, τη διατύπωση της Αρχής της στροφορμής στην πράξη, η οποία μεταξύ άλλων «κινεί» τα ελικόπτερα, το φαινόμενο LEVITRON, τη λειτουργία της μηχανής θερμού αέρα, το Laser, τον Νόμο Μπερνούλι βάσει του οποίου «πετά» το αεροπλάνο, κι άλλα πολλά.

Την ίδια ώρα ιδιαίτερα σημαντική και διασκεδαστική ήταν η «κατάρριψη» εκ μέρους του Καθηγητή διάφορων μαγικών τρικ που χρησιμοποιούν οι μάγοι. Ο κ. Κάσδαγλης αποκάλυψε το «μαγικό υγρό» των μάγων, το οποίο αν και προκαλεί φωτιά δεν καίει το αντικείμενο, για παράδειγμα το χαρτί. Αυτό αποτελείται από 40% οινόπνευμα και 60% νερό και λίγο αλάτι για να είναι εμφανής η φλόγα. Το χαρτί ως υδρόφιλο υλικό απορροφά το νερό και το οινόπνευμα έρχεται ως δεύτερο υπόστρωμα με αποτέλεσμα το υλικό να προστατεύεται από την καύση.

Την παρουσίαση- επίδειξη του Καθηγητή χαιρέτισε και ο υπεύθυνος της διοργάνωσης, Παναγιώτης Γιαλένιος, ο οποίος ανέφερε ότι η εκδήλωση ήταν πλήρως ενσωματωμένη στη φετινή θεματολογία του πολυσυνεδρίου, καθώς δείχνει την επιμονή, το μεράκι και την αγάπη ενός ανθρώπου να εκμεταλλευθεί την επιστημονική του έρευνα και τις γνώσεις του, δημιουργώντας καινοτόμα αντικείμενα.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις