Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Η καλλίγραμη Υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας μας λέει να μην περιμένουμε δόση...

Η καλλίγραμη Υπουργός Οικονομικών της Φι...

Κρίσιμη συνεδρίαση σήμερα στο Eurogroup

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την οποία θα τεθεί το θέμα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, την ώρα που η διάσταση απόψεων μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους διατηρούν όλα τα σενάρια ανοιχτά.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters αναμένουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα δώσουν σήμερα την αρχική τους έγκρισή για τη διάθεση των 44 δισ. ευρώ στην Ελλάδα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι σήμερα θα δοθεί «πολιτική έγκριση επί της αρχής» για την αποδέσμευση της δόσης, αλλά πριν την εκταμίευση η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει ότι είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το σύνολο των μεταρρυθμίσεων, τις «προαπαιτούμενες ενέργειες».

Στη σημερινή συνεδρίαση θα εξεταστεί επίσης το θέμα της κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει από την διετή επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο, μόλις δώσουν οι υπουργοί Οικονομικών την πολιτική τους έγκριση, οι προτάσεις για την μείωση του ελληνικού χρέους και την παροχή επιπλέον χρηματοδότησης στην Ελλάδα θα σταλούν στα εθνικά κοινοβούλια προς έγκριση, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 30 Νοεμβρίου.

Αυτό θα δώσει στην Αθήνα χρόνο να ολοκληρώσει τις λίγες «προαπαιτούμενες ενέργειες» που εκκρεμούν. Στις 28 Νοεμβρίου, η τρόικα θα ελέγξει αν οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις είναι σε καλό δρόμο και στις 3 Δεκεμβρίου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα λάβουν την τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης. Βάσει του ίδιου χρονοδιαγράμματος, η Ελλάδα και η Κομισιόν θα συνυπογράψουν ένα αναθεωρημένο μνημόνιο στις 4 Δεκεμβρίου και η χώρα θα λάβει τη δόση στις 5 Δεκεμβρίου.

Αισιόδοξος ο Σόιμπλε για εξεύρεση λύσης

Στο μεταξύ, αισιόδοξος για την εξεύρευση λύσης στο αποψινό Eurogroup εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας αργά χθες σε συνεδρίαση της Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών - Χριστιανοκοινωνιστών. Το ζητούμενο απόψε, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας μέχρι το 2014.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Deutsche Welle, ο κ. Σόιμπλε φέρεται να δήλωσε ότι ενδεχόμενη οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας θα έθετε σε κίνδυνο και την ανάπτυξη στη Γερμανία.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη έχει οριστεί έκτακτη συνεδρίαση της Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU και CSU) στο Βερολίνο, όπου ο κ. Σόιμπλε θα ενημερώσει τους κυβερνητικούς βουλευτές για το αποτέλεσμα του Eurogroup. Οι βουλευτές ζητούν πιεστικά να έχουν στα χέρια τους την πλήρη έκθεση της τρόικας προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ δήλωσε σήμερα πως η Μπούντεσταγκ θα ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι αυτή θα εγκριθεί.

«Θέλουμε να το κάνουμε αυτό στις συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας», είπε ο Μπρέμερ σε δημοσιογράφους.

Δήλωσε, εξάλλου, αισιόδοξος ότι οι Συντηρητικοί και οι κυβερνητικοί εταίροι από το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα θα ανάψουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου Reuters, ο κ. Σόιμπλε θα προτείνει απόψε στους ομολόγους του την επαναγορά από την Ελλάδα, του 50% των ομολόγων της που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, στο 25% της αξίας τους.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι ιδιώτες πιστωτές εξακολουθούν να κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας 60 δισ. ευρώ. Με τη γερμανική πρόταση εκτιμάται ότι η επαναγορά θα στοιχίσει περί τα 7,5 δισ., εκ των οποίων τα μισά θα καταβάλει η Αθήνα και τα υπόλοιπα θα εξοικονομηθούν από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την πώληση ελληνικών ομολόγων.

Την ίδια ώρα η εφημερίδα «Bild», επικαλούμενη γερμανική κυβερνητική πηγή, υποστηρίζει ότι το Βερολίνο συμφωνεί να δοθούν στην Ελλάδα επιπλέον 14 δισ. ευρώ ως το 2014, ενώ επισημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί την αποτροπή ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας, με κάθε τρόπο.

Μεταξύ των προτάσεων που μελετώνται είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα, η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχει ήδη λάβει η Ελλάδα.

«Καθόλου βέβαιη» για την έγκριση της καταβολής της δόσης στην Ελλάδα κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε πάντως η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν.

«Δεν είμαι καθόλου βέβαιη ότι θα συμβεί αυτό. Χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση πριν από τη λήψη μίας απόφασης, κατά συνέπεια, το θέμα είναι ανοικτό», δήλωσε στους δημοσιογράφους η φινλανδή υπουργός Οικοκομικών έπειτα κοινοβουλευτική ενημερωτική συνεδρίαση.

Η Γιούτα Ουρπιλάινεν επανέλαβε ότι η Φινλανδία είναι έτοιμη να δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, ξεκαθάρισε όμως, ότι αποκλείεται μία αναδιάρθρωση του χρέους της.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις