Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στο Αίγιο ο Ιερώνυμος για να εγκαινάσει το μοναδικό στο είδος του μουσείο Τσούνη

Στο Αίγιο ο Ιερώνυμος για να εγκαινάσει ...

Την Κυριακή στις 11.30 το πρωί, η τελετή εγκαινίων του νέου Μουσείου “Ιακώβου Τσούνη”

Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Ιερωνύμου, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 11.30 το πρωί, η τελετή εγκαινίων του νέου Μουσείου “Ιακώβου Τσούνη”, στο ισόγειο του κτιρίου του Κέντρου Νεότητας “Νέοι Ορίζοντες”, πρώην ΕΛΤΑ. Το μουσείο εκθέτει την πλούσια συλλογή του μεγάλου ευεργέτη κ. Ιακώβου Τσούνη, που είναι ο νεότερος βετεράνος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, του οποίου το γενεαλογικό δέντρο οδηγεί στις οικογένειες των αγωνιστών του 1821 Λόντου και Πετμεζά και που έχει βραβευτεί επανηλειμμένα για την στρατιωτική και επιχειρηματική του δράση.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο ίδιος, σε ηλικία μόλις 16 ετών, ακολούθησε τα χνάρια των προγόνων του και πολέμησε ως εθελοντής στο 12ο Σύνταγμα Πατρών στην Αλβανία, φεύγοντας κρυφά από το σπίτι του. Δείγμα του μοναδικού ηρωισμού και αλτρουισμού του, που σε όλη του τη ζωή τον έκαναν να ξεχωρίζει και να επιβραβεύεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

“Παραδίδουμε στην Αιγιάλεια έναν καινούργιο, καλλιτεχνικό θησαυρό υψίστης ιστορικής αξίας” τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, εξαίροντας την προσωπικότητα του κ. Τσούνη ο οποίος ανέπτυξε πλούσια δράση στην 87χρονη ζωή του “και είναι ακμαιότατος, δόξα τω Θεώ” συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος, τονίζοντας πως ο μέγας δωρητής είχε μια πολύ καλή σχέση αγάπης με τη μητέρα του Μητροπολίτη, σε βαθμό που τη φώναζε “θεία”. “Πολλές φορές μάλιστα, έρχεται ινκόγκνιτο στο Αίγιο για να τελέσει τρισάγιο στη μνήμη της και φεύγει χωρίς να με ειδοποιήσει” είπε συγκινημένος ο κ. Αμβρόσιος.

Στο μουσείο αυτό, εκτίθενται σπάνια κειμήλια, 215 στον αριθμό. Στη συλλογή περιλαμβάνονται τόσο αρχιερατικά άμφια, αρχιεπισκοπικές ράβδοι, εγκόλπια, σταυροί ευλογίας, όσο και όπλα των προγόνων του Ιάκωβου Τσούνη (Λονταίοι, Πετμεζαίοι) και του Παπαφλέσσα, πίνακες ζωγραφικής, πλήθος παρασήμων και τιμητικών διακρίσεων που γνωστοποιούν την έκταση τη δράσης και το μέγεθος της προσφοράς του αυτοδημιούργητου αυτού ευπατρίδη. Ξεχωρίζουν το επιτραχήλιο του Αγίου Εθνομάρτυρος Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου, το τμήμα ξυλόγλυπτου από τον γυναικωνίτη του Ιερού Ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας της Κωνσταντινούπολης που αποτελεί δωρεά του Μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα, όπως και το ιδιόγραφο Ιερό Ευαγγέλιο του 17ου αιώνα, κληροδότημα του ιερέως Φωτίου Τσούνη (1867), τρεις τιμητικές πλακέτες εκ μέρους του Λευκού Οίκου κ.α.

Για την αξιοποίηση της προσωπικής συλλογής του Ιακώβου Τσούνη ενδιαφέρθηκε προσωπικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, ενώ την καλλιτεχνική ευθύνη είχε ο μουσειολόγος και συντηρητής έργων τέχνης κ. Ιωάννης Γκερέκος με ένα επιτελείο εξειδικευμένων συνεργατών, που τοποθέτησαν τα εκθέματα σε θεματικές ενότητες. Το Μουσείο “Ιακώβου Τσούνη” θα είναι προς το παρόν διαθέσιμο για επισσκέψεις φορέων και σχολείων κατόπιν επικοινωνίας, με υπεύθυνη την κα Χρύσα Δημητρίου (τηλ. 26910-21777 και 6977-842200).

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις