Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Συγκίνηση για τον χαμό του τυπογράφου της Εθνικής Αντίστασης, Παναγιώτη Νταρμά

Πάτρα: Συγκίνηση για τον χαμό του τυπογρ...

Η κηδεία του γίνεται αύριο το απόγευμα στον Ι.Ν. Παναγίας Αλεξιώτισσας

Στερνό αντίο απευθύνουν αύτιο Τρίτη, στον αγωνιστή της ΠΕΑΕΑ, Παναγιώτη Ντάρμα, μαχητή της Εθνικής Αντίστασης, οι συναγωνιστές, φίλοι και συγγενείς. Ο Παναγιώτρης Νταρμάς πέθανε προχθές σε ηλικία 91 χρόνων, στο νοσοκομείο Ρίου, από ανακοπή καρδιάς. Η κηδεία του θα γίνει στις 4 το απόγευμα στον ΙΝ Παναγίας Αλεξιώτισσας.

Ο Παν. Ντάρμας, τυπογράφος εν ζωή και συνταξιούχος του ΤΑΤ από ετών, τα τελευταία χρόνια είχε κλονιστεί η υγεία του και νοσηλεύονταν. Από μικρός εργάστηκε στο τυπογραφείο Διονυσόπουλου-Κατσαντώνη της Πάτρας.

Ανήσυχο πνεύμα, στην Κατοχή με αφορμή την αντίθεσή του στον ιταλικό φασισμό ήρθε σε φονική σύγκρουση με το φασιστικό στοιχείο της Πάτρας και έφυγε, σε ηλικία 22 χρόνων για το βουνό, όπου εντάχτηκε στο Α΄ Τάγμα του ΕΛΑΣ, στην ομάδα του καπετάν Νικήτα Πολυκράτη, συναδέλφου του, που μέχρι πρότινος εργάζονταν στο τυπογραφείο του Ντ. Βαρζάνη.

Έλαβε μέρος σε πολλές συγκρούσεις με τους ναζί και υπήρξε σαμποτέρ του 12ου Συντ. ΕΛΑΣ, στην Ηλεία όπου κυρίως έκοβε κολόνες τηλεφώνων των Γερμανών.

Στη μάχη της απελευθέρωσης έλαβε μέρος με το 2ο Τάγμα του ΕΛΑΣ και μετά την απελευθέρωση, με εντολή της Διοίκησης εντάχθηκε στο ΕΛΑΝ Ναυπάκτου υπό τον καπετάν Ζαχαριά, τον ναύαρχο του Κορινθιακού.

Με την έναρξη των Δεκεμβριανών πήρε εντολή η Μοίρα του και πεζή από την πλευρά της Στερεά ξεκίνησε για την Αθήνα, για να λάβει μέρος κατά των Εγγλέζων. Στην Κόρινθο, με  νέα εντολή επιστρέφουν  στην βάση τους, όπου και τον βρήκε η συνθήκη της Βάρκιζας. Εκεί τον Φεβρουάριο του 1945 παρέδωσε το όπλο του.

Αμέσως μετά κάλεσαν την κλάση του και εντάχθηκε ως στρατιώτης στην Εθνοφρουρά. Υπηρέτησε ως οδηγός δίπλα στο στρατηγό του ΕΣ Καρδαμάκη και τον αρχηγό ΓΕΣ Θρ. Τσακαλώτο. Το 2005 ο αείμνηστος είχε βραβευτεί από τον Δήμο Πατρέων για τη συμμετοχή του στην Αντίσταση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις