Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Με πιο λιτό τρόπο ο φετινός εορτασμός στην Παντάνασσα της Πάτρας

Με πιο λιτό τρόπο ο φετινός εορτασμός στ...
Μαρτάτος Tάκης

Οι πανηγυρικές θρησκευτικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου το πρωί- Στον εορτασμό θα παραστεί ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος

Με πιο λιτό τρόπο λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και με την δέουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και ευλάβεια αναμένεται να πραγματοποιηθεί η μεγάλη θρησκευτική πανήγυρις στον ιστορικό ιερό ναό της Παντανάσσης Πατρών στις 8 Σεπτεμβρίου που η εκκλησίας μας τιμά το Γενέσιο της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που δημοσιοποιήθηκε, η ιερά πανήγυρις θα ξεκινήσει την ερχόμενη Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012 το πρωί. Μετά την Θεία λειτουργία θα ακολουθήσει στις 10.30 το πρωί λιτανευτική μεταφορά της Θαυματουργού εικόνας της Παναγίας Παντανάσσης από την θέση που βρίσκεται στο δεξιά πάνω μέρος του ναού, στον ειδικό θρόνο της έξω από την εκκλησία για λαικό προσκύνημα.

Το απόγευμα της Παρασκευής 7/9 στις 19.00 θα τελεστεί Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου ενώ στη συνέχεια στις 22.00 και έως τη 1 και πλέον τα μεσάνυχτα θα τελεστεί αγρυπνία όπου και θα ιερουργήσει και κηρύξει τον Θείο λόγο ο αρχιμανδρίτης π. Συμεών Χατζής, πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Γηροκομήτισσας.

Τόσο στον εσπερινό όσο και στην ιερά αγρυπνία θα συμμετάσχουν και άλλοι ιερείς της πόλεως των Πατρών εκτός των βασικών ιερέων που λειτουργούν στο ναό της Παντανάσσης. Ανήμερα της εορτής το Σάββατο 8/9, στις 7 το πρωί θα ξεκινήσει η αρχιερατική Θεία λειτουργία όπου θα προεξάρχει και θα μιλήσει ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος που έχει ιδιαίτερη συμπάθεια, σεβασμό και αγάπη για την ενορία της Παντάνασσας από νεαρή ηλικία ενώ η στήριξη του όλο αυτό το διάστημε των τεσσάρων ετών που ο ναός πληγώθηκε από τον σεισμό του Ιουνίου του 2008 είναι μεγάλη και καθοριστική.

Το απόγευμα του Σαββάτου 8 Σεπτεμβρίου 2012 στις 18.30 θα τελεστεί πανηγυρικός Αναστάσιμος εσπερινός προς τιμή του Γενέσιου της Παναγίας όπου και θα ιερουργήσει και θα μιλήσει ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος, καθηγούμενος της ιεράς Μονής των Αγίων παντών Ωλενού Τριταίας. Στην γιορτή του ιστορικού και μεγαλοπρεπούς ναού της Παντάνασσας συρρέει κάθε χρόνο πλήθος πιστών από όλη την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή για να προσκυνήσουν και να κάνουν ένα τάμα στην θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Παντάνασσας.

Να θυμίσουμε ότι στον ναό εδώ και περίπου δύο χρόνια έχουν τοποθετηθεί μεταλλικά υποστυλώματα για την στατική στήριξη και ενίσχυση του έως ότου μπορέσει να γίνει το έργο της πλήρους ανακατασκευής του. Το κόστος των εργασιών ανακατασκευής εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 3,6 εκατομμύρια ευρώ που είναι το ποσό της εγκεκριμένης μελέτης του έργου. Ωστόσο λόγω της οικονομικής κρίσης και της γενικότερης καθυστέρησης που σημειώνεται στην έναρξη και εκτέλεση των δημοσίων και άλλων έργων, έχει μείνει πίσω και η υπόθεση του ναού της Παντάνασσας ο οποίος σημιωτέον ότι έχει εγκαινιαστεί εν έτει 1859 και από το 1996 με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού θεωρείται ως Διατηρητέο μνημείο-υπόδειγμα της νεότερης εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του τόπου μας.

Η εικόνα της Παναγίας Παντανάσσης πρόκειται να παραμείνει για προσκύνημα στην είσοδο του ιερού ναού μέχρι και την ημέρα της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, την ερχόμενη Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις