Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Εμβάθυνση των διμερών σχέσεων ζήτησε ο Σ. Πέρες

Εμβάθυνση των διμερών σχέσεων ζήτησε ο Σ. Πέρες

Ο πρόεδρος του Ισραήλ μίλησε για την σύσφιξη των διμερών σχέσεων των δύο χωρών

Στις στενές σχέσεις των δύο λαών, στην ιστορική, πολιτιστική και γεωγραφική εγγύτητα, στην αγάπη που τρέφουν οι Ισραηλινοί για την Ελλάδα, καθώς επίσης και στην προώθηση και εμβάθυνση των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών αναφέρθηκε ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες το βράδυ της Δευτέρας στην προσφώνησή του κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Μάλιστα αναφέρθηκε και στην ελληνική οικονομική κρίση και το μεγάλο βάρος που πρέπει να σηκώσει ο λαός ενθυμούμενος την βαριά ισραηλινή κρίση που βίωσε ο ίδιος ως πρωθυπουργός και τον ανάγκασε να λάβει σκληρά μέτρα τα οποία όμως τον δικαίωσαν καθώς όπως είπε ο λαός κατάλαβε ότι «ο πόνος της ανάρρωσης αξίζει τον κόπο ως το τίμημα της θεραπείας».

Ο πρόεδρος του Ισραήλ αναφέρθηκε στο παρελθόν και την «κατάρρευση και αναγέννηση» που βίωσαν τα δύο έθνη πληρώνοντας «βαρύ τίμημα χωρίς να καμφθεί το ηθικό μας».

Ο ίδιος τόνισε τη σημασία της ανάγκης για υψηλή τεχνολογία σήμερα αναφέροντας ότι «έχει έρθει η ώρα τώρα να ζήσουμε ως φίλοι πολιτικά και να συνεργαστούμε σαν επιστημονικά κράτη» καθώς η Ελλάδα έχει «τις αναγκαίες δυνατότητες και μια άριστη νέα γενιά, έτοιμη να το πράξει».

Στη συνέχεια ο Σιμόν Πέρες μίλησε για την σύσφιξη των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, όπως αυτό «εκφράζεται μέσα από ένα ευρύ πεδίο συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς, όπως η εξωτερική πολιτική και η ασφάλεια, η οικονομία και το εμπόριο, οι πολιτιστικές σχέσεις και οι αθλητικές διοργανώσεις, η επιστήμη και η τεχνολογία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Τέλος αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας είπε ότι το Ισραήλ είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που μάχεται για αυτήν και επιδιώκει την ειρήνη ως προτεραιότητα. «Σήμερα ο κύριος κίνδυνος για την ύπαρξη της χώρας μας είναι αυτή που απειλεί όλον τον κόσμο. Προέρχεται από την Τεχεράνη», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η μοναδική κυβέρνηση στον 21ο αιώνα που επιδιώκει να επιβληθεί δια της βίας. Επιδιώκει την ηγεμονία επικυριαρχία του αραβικού κόσμου ενάντια στη θέλησή του. Χρησιμοποιεί ανοικτά την δολοφονική τρομοκρατία. Αναπτύσσει πυρηνικά όπλα παρόλο που κανείς δεν απειλεί την ύπαρξή της».

Κ. Παπούλιας: Στρατηγική σχέση στην Ανατολική Μεσόγειο

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε στη νέα δυναμική των σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ σε όλους τους τομείς, αλλά κυρίως τον ενεργειακό, που αντανακλά η επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες στην Αθήνα.

Κατά την προσφώνησή του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Ισραηλινού προέδρου, ο κ. Παπούλιας μίλησε επίσης για την οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα, μία κρίση συστημική της ευρωζώνης, όπως είπε, εκφράζοντας παράλληλα και τη δυσφορία του για τις «εύκολες δηλώσεις εταίρων μας οι οποίες το μόνο αποτέλεσμα που έχουν, είναι να υπονομεύουν την ευρωζώνη και να ευνοούν τους διεθνείς κερδοσκόπους».

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στο Κυπριακό, το Μεσανατολικό, τη Συρία, αλλά και το μείζον θέμα της τρομοκρατίας τονίζοντας ότι η χώρα μας έχει «μηδενική ανοχή».

Συγκεκριμένα ο κ. Παπούλιας ανέφερε ότι η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο λαών, ακόμη και της διασποράς, «μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη και για τους ίδιους αλλά και για τα εθνικά μας κέντρα» κάνοντας αναφορά στα κοινά βιώματα και μνήμες του ολοκαυτώματος και του κοινού αγώνα κατά του ναζισμού.

Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι δυστυχώς σήμερα «ο φασισμός στην Ευρώπη, με οσμή ρατσισμού, αρθρώνει πολιτικό λόγο. Οι λαοί μας πρέπει να θυμούνται. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει ταυτόχρονα να προβάλλουμε τα διδάγματα της ιστορίας αλλά και να επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή στο μίσος, στη μισαλλοδοξία, στον ρατσισμό και στον αντισημιτισμό».

Ο κ. Παπούλιας είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια και θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε στρατηγικό μέγεθος το οποίο εκτός από αμοιβαία επωφελές, έχει όλες τις προϋποθέσεις να λειτουργήσει ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η σύγκλιση συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δίνει τη δυνατότητα οικοδόμησης μιας στρατηγικής σχέσης, με αναπόσπαστο κομμάτι την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς η ανακάλυψη σημαντικών υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, η δυνατότητα μεταφοράς του ισραηλινού και του κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, αλλάζουν το γεωοικονομικό και κατ' επέκταση και το γεωπολιτικό πλαίσιο στην ευρύτερη περιοχή μας.

Στη συέχεια αναφέρθηκε στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα επιδιώκει να βρεθεί μια βιώσιμη, λειτουργική και ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό» και ότι «η Αγκυρα οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ως χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναποφασίζει για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι η Ελλάδα οφείλει και πρέπει να υλοποιήσει μια αξιόπιστη πολιτική εξόδου από την κρίση αυτή. «Η κρίση στην ευρωζώνη μπορεί μεν να παρουσιάζεται ως αποτέλεσμα κακής δημοσιονομικής διαχείρισης αλλά η βασική της αιτία είναι συστημική. Όσοι δεν το βλέπουν οδηγούν την ευρωζώνη σε αδιέξοδο. Όσο δε καθυστερεί η λύση, τόσο θα ανεβαίνει το κόστος επίλυσης της κρίσης», πρόσθεσε.

Τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ανησυχία του για την παρατεταμένη αιματοχυσία στη Συρία, αναφέροντας ότι «το πρόβλημα είναι πολιτικό και απαιτεί πολιτική λύση από τον ίδιο τον συριακό λαό» ενώ για την επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος ανέφερε ότι βιώσιμη λύση είναι η λύση των δύο κρατών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις