Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Το Επιμελητήριο, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων και το Θαλάσσιο μέτωπο

Το Επιμελητήριο, ο Σύνδεσμος  Βιομηχάνων...

Του Χρήστου Πατούχα

Χρόνια ολόκληρα, ο λαός της Πάτρας διεκδικεί την διέξοδο του στην θάλασσα. Άλλοτε για να εμποδίσει την βουλιμία της «αξιοποίησης», άλλοτε για να εμποδίσει την εσωτερική πολεοδόμηση και την δια αυτής τσιμεντοποίηση με κατασκευή μεγαθηρίων ύψους 29 μέτρων, πάλι για την «ανάπτυξη και την αξιοποίηση».

Σε  όλα αυτά τα χρόνια, αναζητούμε  τις θέσεις και την άποψη  του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου  καθώς και την αντίστοιχη του  Συνδέσμου Βιομηχάνων. Την αναζητούμε, γιατί δεν υπάρχει! Και όταν δεν υπάρχει, εύλογα ο καθένας αναρωτιέται, μήπως οι εν λόγω φορείς τελικά συμφωνούσαν απόλυτα, με όσα η Διοίκηση του ΟΛΠΑ σχεδίαζε και όσα τα μεγάλα συμφέροντα επιβουλεύονταν;

Ας  γίνουμε σαφείς! Η ζωή και οι  συνθήκες απαιτούν από τον  καθένα που τοποθετείται δημόσια,  να λέει χωρίς δεύτερες σκέψεις αυτό που εννοεί, πρωτίστως δε, να κάνει αυτό που λέει. Και αυτό οπωσδήποτε πρέπει να ισχύει για φορείς όπως ο Δήμος ή μαζικούς επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς.

Ας δούμε τα πράγματα λίγο αναλυτικότερα:

Τον περασμένο  Δεκέμβριο, λίγο πριν φτάσουμε στην υπογραφή της προσωρινής παραχώρησης, το Επιμελητήριο οργανώνει σύσκεψη στην έδρα του, με παρουσία όλων των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται εντός του Λιμενικού χώρου, υπηρεσιακών στελεχών του ΟΛΠΑ, και αρκετούς άλλους.

Ο κ. Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, εισαγωγικά δηλώνει « συμπαράσταση» στον αγώνα της πόλης για την απόδοση του θαλασσίου μετώπου. Στην συνέχεια, ακολουθεί ομοβροντία αντιδράσεων, από όλους τους επιχειρηματίες και τα υπηρεσιακά στελέχη του ΟΛΠΑ. Διατεταγμένη υπηρεσία; Δεν το γνωρίζουμε. Καταλαβαίνουμε ωστόσο, πολύ καλά την Ελληνική γλώσσα. Και μπορούμε να κρίνουμε τα επιχειρήματα. Ήταν απολύτως ταυτόσημα! ΟΛΠΑ και επιχειρηματίες στην ίδια γραμμή της κινδυνολογίας, της εξυπηρέτησης συμφερόντων, της αντιδραστικής προς την πόλη δραστηριότητας.

Προειδοποιήσαμε  και τότε το Επιμελητήριο. Να  μην εκτεθεί απέναντι στα δεκάδες  χιλιάδες μέλη του. Να μην  στραφεί ενάντια στην πόλη  και στα συμφέροντα των δημοτών,  στο όνομα ιδιοτελών συμφερόντων  πολύ λίγων ανθρώπων.

Στο  διάστημα που παρήλθε, από την  υπογραφή της προσωρινής παραχώρησης  μέχρι σήμερα, το Επιμελητήριο, άρχισε  να επεξεργάζεται προτάσεις για  την αξιοποίηση του χώρου. Πραγματοποίησε  επαφές με τον κ. Δήμαρχο  και υπέβαλλε αιτήματα. Όταν συγκροτήθηκε  η διαπαραταξιακή επιτροπή και  άρχισε να επεξεργάζεται άμεσες  λύσεις για την χρήση και  αξιοποίηση, εξ αρχής διεφάνη,  ότι στην πρόθεση της επιτροπής  δεν θα έβρισκαν εύκολα έδαφος οι επιχειρηματικές δράσεις, τότε το Επιμελητήριο, ιδιαίτερα μετά την τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και το ψήφισμα του, έγινε άκρως επιθετικό. Δεν ζητάει, αλλά «απαγορεύει» την πεζοδρόμηση του τμήματος Γούναρη-Αγ. Νικολάου, απαγορεύοντας στην ουσία στους συμπολίτες μας, να έχουν οποιαδήποτε παρουσία στον τέως λιμενικό χώρο. Συνεπικουρούμενο  από αντίστοιχη επιστολή του Συνδέσμου Βιομηχάνων, και ταυτιζόμενο με την παρελκυστική τακτική του ΟΛΠΑ, το Επιμελητήριο, επιδιώκει την αναστολή από την πλευρά του Δήμου οποιασδήποτε χρήσης και δικαιώματος του στον χώρο.

Θέλουμε  με κάθε σαφήνεια να δηλώσουμε  τα εξής:

Η « ανυπότακτη πολιτεία», δεν  θα συναινέσει σε καμία λύση, που στο κέντρο της δεν θα βρίσκεται το συμφέρον των Δημοτών.

Η άμεση πεζοδρόμηση του τμήματος Γούναρη- Αγ. Νικολάου, είναι αναγκαία συνθήκη για οποιονδήποτε περαιτέρω διάλογο.

Κάθε επιχείρηση, που λειτουργεί  σήμερα με σύμβαση εντός του  λιμενικού χώρου, θα παραμείνει  μέχρι την λήξη της σύμβασης  αυτής. Καμία σύμβαση δεν θα ανανεωθεί.

Δεν  θεωρούμε, τις ηγεσίες των ανωτέρω  φορέων, αξιόπιστους συνομιλητές.  Το ύφος των επιστολών τους  και κυρίως οι ενέργειες και  οι επιδιώξεις τους, δείχνουν  έλλειψη κάθε σεβασμού, στον αγώνα και τις επιδιώξεις της πόλης και των εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της.

Aπαιτούμε  από την Δημοτική Ηγεσία αποφασιστικότητα  και ταχύτητα στις περαιτέρω  ενέργειες μας.

Το θαλάσσιο μέτωπο, είναι δικαίωμα  της πόλης, δικαίωμα των δημοτών.  Κανένας δεν μπορεί, σε κανέναν  δεν θα επιτρέψουμε, ούτε να  το ξεπουλήσει, ούτε να το υποθηκεύσει.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις