Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Ευρωεκλογές 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Η παρέμβαση της Βίβιαν Σαμούρη στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον Πολιτιστικό Οργανισμό

Η παρέμβαση της Βίβιαν Σαμούρη στο Δημοτ...

"Κύριε Δήμαρχε, έχετε -και οφείλετε να αναλάβετε- την πολιτική ευθύνη"

Στην παρέμβασή της η πρώην προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και νυν δημοτικού συμβούλου, Βίβιαν Σαμούρη, για τις τρέχουσες εξελίξεις στον Πολιτιστικό Οργανισμό, στο δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας ανέφερε τα εξής:

«Κύριε Δήμαρχε,

Έχετε -και οφείλετε να αναλάβετε- την πολιτική ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν στον Πολιτιστικό Οργανισμό και απασχολούν την πόλη τις τελευταίες μέρες. Και δεν επικεντρώνομαι μόνο στο πρόσωπο του Προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού, που ήταν και επιλογή σας και που όπως πληροφορούμεθα για την υπόθεση θα επιληφθεί η δικαιοσύνη, αλλά κυρίως σε ένα μείζον ζήτημα, που ανεδείχθη μέσα από αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα.

Και μείζον είναι ότι, για να δικαιούμεθα να μιλάμε για διαφάνεια και χρηστή διαχείριση, θα πρέπει, πρωτίστως, να έχουν τηρηθεί όλοι οι κανόνες που τις διασφαλίζουν εκ των προτέρων. Βασικός κανόνας λοιπόν και σημείο εκκίνησης, είναι το τι επακριβώς παραλάβαμε μέσα από ενδελεχή οικονομικό έλεγχο, όπως, άλλωστε, επιβαλλόταν και από το Νόμο του Καλλικράτη.

Αυτό θα αποτελούσε την υγιή και κρυστάλλινη βάση για την περαιτέρω χρηστή διαχείριση του Δημοσίου χρήματος, χωρίς σκιές, αλλά και δικλείδα ασφαλείας για κάθε παράτυπη, ενδεχομένως, ενέργεια ή ανθρώπινο λάθος.

Σας υπενθυμίζω, κ. Δήμαρχε, ότι ουκ ολίγες φορές στη Δημοτική Ομάδα -και οι συνάδελφοί μου μπορούν να το επιβεβαιώσουν- ως αντιδήμαρχος Οικονομικής Διαχείρισης είχα επιμείνει στη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου, ώστε να υπάρξει ενδελεχής έλεγχος και στο βάθος χρόνου που απαιτείτο, κάτι που κατ’ εμέ επιβαλλόταν από τη λεπτομερή ανάλυση των παραληφθέντων οικονομικών στοιχείων.

Είχα, δε, επιμείνει τόσο σε ό,τι αφορούσε την οικονομική διαχείριση του Δήμου όσο και των Οργανισμών. Ωστόσο, ως γνωστόν ουδέποτε συναινέσατε.

Έτσι, συναισθανόμενη το βάρος της ευθύνης της ψήφου των συμπολιτών μου και πιστή στις αρχές μου, αποκαλύπτω τώρα ότι ζήτησα επισήμως, εγγράφως και τεκμηριωμένα τον Νοέμβριο του 2011 τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στον Καλικρατικό Δήμο Πατρέων από το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διαχείρισης, κ. Λέανδρο Ρακιντζή, με τον οποίο συνέβη να έχω μιλήσει και προσωπικά.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, με διαβεβαίωσαν ότι ο φάκελος έχει χρεωθεί στον Οικονομικό Επιθεωρητή της Δημόσιας Διοίκησης κ. Δρόσο. Έκτοτε αγνοείται η τύχη του… ενώ οι τελευταίες απαντήσεις που έλαβα ήταν ότι έχουν πολλές υποθέσεις και ότι ο Υπουργός Οικονομικών έδωσε εντολή στους Οικονομικούς Επιθεωρητές να ασχοληθούν μόνο με τα έσοδα και να μπουν σε δεύτερη μοίρα οι έλεγχοι. Λυπηρό.

Κύριε Δήμαρχε, όπως απεκαλύφθη μέσω της απαντητικής επιστολής του κ. Σκιαθά, το ίδιο επακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του Πολιτιστικού Οργανισμού. Γι' αυτό προφανώς και ο κ. Σκιαθάς σας λέγει και ταυτόχρονα αποκαλύπτει σε ολόκληρη την Πάτρα: «Επιτέλους κ. Δήμαρχε, ο έλεγχος στον Πολιτιστικό Οργανισμό πρέπει να γίνει, όπως άλλωστε είχαμε δεσμευτεί στους Πατρινούς πολίτες».

Επιπροσθέτως, ο κ. Σκιαθάς προέβη σε μια ακόμη αποκάλυψη, η οποία οφείλει να προβληματίσει άπαντες: «Τρεις φορές έχω θέσει θέμα σε Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού για τον έλεγχο από Ορκωτούς Λογιστές των απολογισμών και των στοιχείων σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα που συνενώθηκαν στον Πολιτιστικό Οργανισμό, αλλά εις μάτην», για να επισημάνει ότι «ουδέποτε παρέλαβα τίποτε από κανέναν».

Όλα αυτά φυσικά αφήνουν και άλλες σκιές…
Κύριε Δήμαρχε, οφείλετε να δώσετε δημόσια εξηγήσεις, γιατί δεν συναινέσατε στον ενδελεχή έλεγχο τόσο των όσων παραλάβαμε στο Δήμο Πατρέων όσο και στον Πολιτιστικό Οργανισμό.

Κυρίες και κύριοι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Οργανισμού, οφείλετε να δώσετε εξηγήσεις στο Σώμα, γιατί δεν συναινέσατε άμεσα στο αυτονόητο, να γίνει δηλαδή έλεγχος από ορκωτούς λογιστές των απολογισμών και των στοιχείων σε όλα τα Νομικά πρόσωπα που συνενώθηκαν όπως αναφέρει ότι ζητούσε επιμόνως ο Πρόεδρος του Οργανισμού. Η διαφάνεια και η χρηστή διαχείριση έχει συνέχεια και δεν λειτουργεί μεμονωμένα και κατά διαστήματα.

Τέλος, σας γνωρίζω ότι είναι στη διάθεσή σας το έγγραφο με το οποίο έχω προσωπικά ζητήσει το διαχειριστικό έλεγχο για το Δήμο Πατρέων, ενώ επίσης επιθυμώ να σας γνωρίσω ότι σε σημερινή μου επικοινωνία με τον Διευθυντή του Γραφείου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Ρακιντζή, διαπίστωσα ότι ουδεμία ιδέα είχαν σχετικά με τα όσα μας διαβεβαίωσαν τα χθεσινά δελτία τύπου της δημοτικής Αρχής περί αιτήματος Διαχειριστικού ελέγχου.

Κατόπιν αυτών, έστειλα προσωπικά ήδη σήμερα πλήρη φάκελο των όσων  συνέβησαν και συμβαίνουν και ζητώ τη διενέργεια Διαχειριστικού Ελέγχου για τον Πολιτιστικό Οργανισμό στο βάθος χρόνου που απαιτείται.
Στην κρίση σας λοιπόν και στο έλεος της Δημόσιας Διοίκησης της Χώρας, με ό,τι αυτό υπονοεί…».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις