Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα:Aνακαλούν την απόφαση για τα βρεφικά γάλατα οι φαρμακοποιοί της Αχαΐας

Πάτρα:Aνακαλούν την απόφαση για τα βρεφι...

Είχε προκληθεί ζήτημα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας, συνεδρίασε σε απαρτία, χθες 12.06.12. Η εισήγηση του προέδρου του συλλόγου κ. Ανδρέα Σοφιανόπουλου, ήταν η ακόλουθη:

« Απόφαση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης 12.06.12. για ανάκληση απόφασης της Γ.Σ. 28.03.12. σχετικά με τα γάλατα α’ βρεφικής ηλικίας.»
Η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας, συνεδρίασε σε απαρτία, χθες 12.06.12. Η εισήγηση του προέδρου του συλλόγου κ. Ανδρέα Σοφιανόπουλου, ήταν η ακόλουθη:
«Όπως γνωρίζετε, τον Ιανουάριο 2012 δημιουργήθηκε μία νέα κατάσταση για τον κλάδο όσον αφορά τα γάλατα α΄ βρεφικής ηλικίας. Με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Υγείας (Ανδρ. Λοβέρδου) και Ανάπτυξης (Μιχ. Χρυσοχοίδη) καταργήθηκε η αποκλειστική διάθεση των γαλάτων αυτών από τα φαρμακεία. Από τις 10.1.2012 δικαιούνται να πωλούν τα γάλατα αυτά και τα Σούπερ Μάρκετ (Σ/Μ), καθώς και κάθε άλλη επιχείρηση πώλησης τροφίμων κλπ (ΚΥΑ υπ’ αριθμ. Υ1/Γ.Π οικ. 236/30.12.2011, ΦΕΚ 12 / Β / 10.1.2012). Σημειωτέον ότι οι δύο Υπουργοί εξέδωσαν την απόφαση αυτή παρά την αντίθετη πρόταση του Ε.Ο.Φ. και χωρίς να διαβουλευθούν με τους αρμόδιους φορείς, όπως π.χ. τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ). Στηρίχθηκαν απλώς σε γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ), η οποία όμως αποτελεί απλή γνώμη. Ο ΠΦΣ προσέβαλε την απόφαση αυτή ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας με αίτηση ακυρώσεως, η οποία θα εκδικασθεί τον Νοέμβριο 2012. Ο ΠΦΣ επικαλείται σειρά νομικών επιχειρημάτων, μεταξύ των οποίων και το επιχείρημα ότι με το νέο σύστημα δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος για την δημόσια υγεία (προστασία της υγείας των βρεφών), αφού η πωλήτρια ενός Σ/Μ (ή παραδοσιακού παντοπωλείου κλπ) δεν είναι σε θέση να συμβουλεύσει σωστά την θηλάζουσα μητέρα ούτε ως προς τον μητρικό θηλασμό ούτε ως προς το γάλα α΄ βρεφικής ηλικίας, το οποίο αποτελεί συμπλήρωμα αυτού. Αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο οι λειτουργοί υγείας, γιατροί και φαρμακοποιοί, ακριβώς λόγω της επιστημονικής τους κατάρτισης. Ο Φ.Σ. Αχαΐας και όλοι οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας στηρίζουμε απόλυτα την ενέργεια αυτή του ΠΦΣ.
Μέχρι η υπόθεση να κριθεί από το ΣτΕ, δημιουργήθηκαν σοβαρά πρακτικά προβλήματα για τον κλάδο. Οι εταιρείες παραγωγοί ακολούθησαν μια διαφοροποιημένη εμπορική πολιτική έναντι των φαρμακαποθηκών (και κατ’ επέκταση έναντι των φαρμακείων). Ορισμένες από αυτές αποφάσισαν να διαθέτουν τα προϊόντα τους αποκλειστικά μέσω
url: www.fsax.gr
2
των φαρμακείων (όπως και προηγουμένως) λόγω της μεγάλης σημασίας που αποδίδουν στον συμβουλευτικό ρόλο των φαρμακοποιών. Πρόκειται για τις εταιρείες που διαθέτουν τα γάλατα Frezylac, Novalac, Humana, Nutriven, Hipp. Άλλες, και συγκεκριμένα οι εταιρείες Noumil (προϊόντα Aptamil και Almiron) και Pfizer (προϊόν S-26) αποφάσισαν να διαθέτουν τα προϊόντα τους τόσον στα Σ/Μ όσον και στα φαρμακεία, αλλά τούτο σε παρόμοιες τιμές, ώστε τα φαρμακεία να παραμείνουν ανταγωνιστικά προς τα Σ/Μ. Πράγματι, μέχρι σήμερα ακολουθούν με συνέπεια την πολιτική αυτή. Τέλος, μια τρίτη κατηγορία εταιρειών, και συγκεκριμένα οι εταιρείες Friesland (προϊόν frisolac), Nestlé (προϊόν nan), Cana (προϊόντα native, guigoz) και Hochdorf Nutritec (διάθεση μέσω της εταιρείας Biokid, προϊόν Biolac) αποφάσισαν να πωλούν στις φαρμακαποθήκες σε τέτοια τιμή, ώστε τελικά τα φαρμακεία να μη μπορούν να είναι ανταγωνιστικά προς τα Σ/Μ. Ο Σύλλογος με επιστολή του από 16.3.2012 απευθύνθηκε στις εταιρείες αυτές και τις παρότρυνε να δώσουν ανταγωνιστικές χονδρικές τιμές στις φαρμακαποθήκες, ώστε τα φαρμακεία να συνεχίσουν να πωλούν τα προϊόντα τους, αλλά παραμένοντας ανταγωνιστικά έναντι των Σ/Μ. Το ίδιο έπραξε και ο Συνεταιρισμός μας, ο οποίος είναι αρμόδιος να κάνει εμπορικές συζητήσεις με τους αντισυμβαλλόμενους. Δυστυχώς οι εταιρείες αυτές δεν ανταποκρίθηκαν μέχρι σήμερα.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω, πολλοί φαρμακοποιοί που ανήκουν στον Σύλλογό μας, αποφάσισαν, ο καθένας μόνος του και χωρίς επιρροή από κανένα, να σταματήσουν την συνεργασία με την τρίτη κατηγορία εταιρειών παραγωγών, αφού μια τέτοια συνεργασία θα ήταν ζημιογόνος και θα δημιουργούσε και πρόσθετα προβλήματα, όπως λ.χ. ότι ο φαρμακοποιός θα έπρεπε να εξηγεί σε κάθε μητέρα, γιατί είμαστε ακριβότεροι από τα Σ/Μ. Όμως πολλά μέλη του Συλλόγου ζήτησαν να αποτυπωθεί η κατάσταση αυτή και με μία έκτακτη Γ.Σ, η οποία βεβαίως είχε και άλλα σοβαρά θέματα να συζητήσει, όπως π.χ. την καθυστέρηση εξόφλησης των οφειλομένων του Ο.Π.Α.Δ και τα χρέη του Ε.Ο.Π.Υ.Υ προς τους φαρμακοποιούς. Πράγματι η ΓΣ έλαβε χώρα στις 28.3.2012 και αποτύπωσε την κατάσταση στον τομέα των γαλάτων α΄ βρεφικής ηλικίας, όπως την είχαν προαποφασίσει πολλά μέλη του Συλλόγου μας, το καθένα μόνο του και χωρίς συντονισμό ούτε από εμάς ούτε από κανέναν άλλον. Στην συνέχεια διαπιστώθηκε ότι η απόφαση αυτή της ΓΣ δεν ακολουθήθηκε από όλους τους φαρμακοποιούς, αφού υπήρξαν διάφοροι συνάδελφοι, καθώς και φαρμακαποθήκες που ήσαν αντίθετοι. Το ΔΣ του Συλλόγου δεν έχει αρμοδιότητα να προτείνει στη ΓΣ μέτρα που έχουν σχέση με την εμπορική πολιτική των μελών του (τι θα πουλάνε, σε τι τιμή θα το πουλάνε κλπ) ούτε βεβαίως να επιβάλει τέτοια μέτρα, αφού άλλωστε, ακόμη και αν το ήθελε (που όμως δεν το θέλει), δεν μπορεί να τα επιβάλει, μιας και το καταστατικό του Συλλόγου μας δεν προβλέπει κυρώσεις για τέτοιες περιπτώσεις για τους «απείθαρχους». Γι’ αυτό, με ηλεκτρονική επιστολή του από 18.4.2012 προς τα μέλη του Συλλόγου, άφησε το όλο θέμα «στον πατριωτισμό, τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπεια του κάθε συναδέλφου».
Όμως περίπου ένα μήνα μετά την ΓΣ, και συγκεκριμένα στις 26.4.2012, κλιμάκιο της ΕΑ εμφανίστηκε στα γραφεία του Συλλόγου και διενήργησε έλεγχο για να διαπιστώσει κατά πόσον το ο Σύλλογός μας, μέσω της τυπικής απόφασης που έλαβε η ΓΣ της 28.3.2012 σε σχέση με τα γάλατα α΄ βρεφικής ηλικίας, παραβίασε το ελληνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο του ελεύθερου ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΑ, δηλ. η Υπηρεσία, διερευνά από την ημέρα εκείνη αυτεπαγγέλτως (αφού βεβαίως πληροφορήθηκε τα της ΓΣ), κατά πόσον υπάρχει συντονισμός της
3
εμπορικής πολιτικής των φαρμακοποιών Αχαΐας και Ιονίων Νήσων μέσω της συγκεκριμένης αποφάσεως της ΓΣ, πράγμα που βεβαίως δεν ευσταθεί, όπως όλοι γνωρίζετε. Σε περίπτωση όμως που η Υπηρεσία καταλήξει κατ’ αρχήν σε ένα τέτοιο συμπέρασμα, τότε συντάσσεται εισήγηση από ένα μέλος της ΕΑ, επί τη βάσει της οποίας εκδίδει απόφαση το συλλογικό όργανο ΕΑ, το οποίο αποτελείται από επτά μέλη (συμμετέχει και ο εισηγητής ως όγδοο μέλος, αλλά χωρίς ψήφο). Στην ενώπιον της ΕΑ διαδικασία συμμετέχουν και τα εμπλεκόμενα μέρη (π.χ. ο Σύλλογός μας), τα οποία αναπτύσσουν τις απόψεις τους, γραπτώς (με υπόμνημα) και προφορικώς. Οι αποφάσεις του συλλογικού οργάνου της ΕΑ μπορούν να οδηγήσουν σε απαλλαγή των εμπλεκομένων μερών, σε επιβολή συστάσεων ή επιβολή (διοικητικών) προστίμων.
Κατά την δική μας άποψη, ούτε το ΔΣ ούτε η ΓΣ ούτε γενικώς ο ΦΣΑχ παραβίασε το ελληνικό (ή το ευρωπαϊκό) δίκαιο του ελεύθερου ανταγωνισμού. Εμείς ενεργήσαμε στα πλαίσια του καταστατικού μας ως ΝΠΔΔ, με σκοπό την προστασία των συμφερόντων των μελών του Συλλόγου μας και την προστασία της δημόσιας υγείας. Ούτε πρόθεση παραβιάσεως του δικαίου του ανταγωνισμού είχαμε ούτε τέτοια παραβίαση τελικώς έγινε. Για τον λόγο αυτόν εγώ από την πρώτη κιόλας στιγμή, ήτοι κατά την διάρκεια του ελέγχου εκ μέρους του κλιμακίου της ΕΑ στα γραφεία μας, δήλωσα, και μάλιστα γραπτώς, ότι είμαστε πρόθυμοι να ανακαλέσουμε την τυπική απόφαση της ΓΣ της 28.3.2012. Αυτό και σας προτείνουμε σήμερα, ώστε να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του Συλλόγου μας κατά τρόπο, ο οποίος ανταποκρίνεται πλήρως προς την αλήθεια. Δηλώνουμε δε επί πλέον ότι θα υποστηρίξουμε τις απόψεις μας αυτές με τον πρέποντα τρόπο και ενώπιον της ΕΑ, η οποία εν τω μεταξύ προχώρησε την έρευνά της εναντίον του Συλλόγου μας σε χρόνους ρεκόρ και απεφάσισε να ορίσει δικάσιμο για ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του Συλλόγου μας (22.6.2012), μέχρι η υπόθεση να κριθεί και κατ’ ουσίαν σε διαδικασία που θα ακολουθήσει (κυρία διαδικασία). Διευκρινίζουμε ότι με την Εισήγηση προτείνεται η ανάκληση της αποφάσεως της ΓΣ της 28.3.2012 μόνο κατά το μέρος που αφορά τα γάλατα α΄ βρεφικής ηλικίας. Επιτρέψτε μου την παρατήρηση, και δεν προσβάλλω με αυτήν μου την παρατήρηση την Εισηγήτρια, ότι με την πρότασή της αυτήν «παραβιάζει ανοικτές θύρες», αφού εγώ είχα προσφερθεί ήδη από την ημέρα του ελέγχου να προβούμε σε αυτήν την ανάκληση. Σας καλώ λοιπόν να συζητήσουμε επί της προτάσεως του ΔΣ και αμέσως εν συνεχεία να αποφασίσουμε».
…………………………………………..
Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας, της 12.6.2012, αφού άκουσε την παραπάνω εισήγηση του Προέδρου του Συλλόγου κ. Ανδρέα Σοφιανόπουλου και του ΔΣ, απεφάσισε ομόφωνα, την ανάκληση της αποφάσεως της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 28.3.2012 κατά το μέρος που αφορά τα γάλατα α΄βρεφικής ηλικίας.
Για τον Φ.Σ. Αχαΐας
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΣτη χθεσινή της έκτακτη γενική συνέλευση του « Απόφαση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης 12.06.12. για ανάκληση απόφασης της Γ.Σ. 28.03.12. σχετικά με τα γάλατα α’ βρεφικής ηλικίας.»Η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας, συνεδρίασε σε απαρτία, χθες 12.06.12. Η εισήγηση του προέδρου του συλλόγου κ. Ανδρέα Σοφιανόπουλου, ήταν η ακόλουθη:

«Όπως γνωρίζετε, τον Ιανουάριο 2012 δημιουργήθηκε μία νέα κατάσταση για τον κλάδο όσον αφορά τα γάλατα α΄ βρεφικής ηλικίας. Με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Υγείας (Ανδρ. Λοβέρδου) και Ανάπτυξης (Μιχ. Χρυσοχοίδη) καταργήθηκε η αποκλειστική διάθεση των γαλάτων αυτών από τα φαρμακεία. Από τις 10.1.2012 δικαιούνται να πωλούν τα γάλατα αυτά και τα Σούπερ Μάρκετ (Σ/Μ), καθώς και κάθε άλλη επιχείρηση πώλησης τροφίμων κλπ (ΚΥΑ υπ’ αριθμ. Υ1/Γ.Π οικ. 236/30.12.2011, ΦΕΚ 12 / Β / 10.1.2012). Σημειωτέον ότι οι δύο Υπουργοί εξέδωσαν την απόφαση αυτή παρά την αντίθετη πρόταση του Ε.Ο.Φ. και χωρίς να διαβουλευθούν με τους αρμόδιους φορείς, όπως π.χ. τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ). Στηρίχθηκαν απλώς σε γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ), η οποία όμως αποτελεί απλή γνώμη. Ο ΠΦΣ προσέβαλε την απόφαση αυτή ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας με αίτηση ακυρώσεως, η οποία θα εκδικασθεί τον Νοέμβριο 2012. Ο ΠΦΣ επικαλείται σειρά νομικών επιχειρημάτων, μεταξύ των οποίων και το επιχείρημα ότι με το νέο σύστημα δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος για την δημόσια υγεία (προστασία της υγείας των βρεφών), αφού η πωλήτρια ενός Σ/Μ (ή παραδοσιακού παντοπωλείου κλπ) δεν είναι σε θέση να συμβουλεύσει σωστά την θηλάζουσα μητέρα ούτε ως προς τον μητρικό θηλασμό ούτε ως προς το γάλα α΄ βρεφικής ηλικίας, το οποίο αποτελεί συμπλήρωμα αυτού. Αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο οι λειτουργοί υγείας, γιατροί και φαρμακοποιοί, ακριβώς λόγω της επιστημονικής τους κατάρτισης. Ο Φ.Σ. Αχαΐας και όλοι οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας στηρίζουμε απόλυτα την ενέργεια αυτή του ΠΦΣ.

Μέχρι η υπόθεση να κριθεί από το ΣτΕ, δημιουργήθηκαν σοβαρά πρακτικά προβλήματα για τον κλάδο. Οι εταιρείες παραγωγοί ακολούθησαν μια διαφοροποιημένη εμπορική πολιτική έναντι των φαρμακαποθηκών (και κατ’ επέκταση έναντι των φαρμακείων). Ορισμένες από αυτές αποφάσισαν να διαθέτουν τα προϊόντα τους αποκλειστικά μέσω των φαρμακείων (όπως και προηγουμένως) λόγω της μεγάλης σημασίας που αποδίδουν στον συμβουλευτικό ρόλο των φαρμακοποιών.

Πρόκειται για τις εταιρείες που διαθέτουν τα γάλατα Frezylac, Novalac, Humana, Nutriven, Hipp. Άλλες, και συγκεκριμένα οι εταιρείες Noumil (προϊόντα Aptamil και Almiron) και Pfizer (προϊόν S-26) αποφάσισαν να διαθέτουν τα προϊόντα τους τόσον στα Σ/Μ όσον και στα φαρμακεία, αλλά τούτο σε παρόμοιες τιμές, ώστε τα φαρμακεία να παραμείνουν ανταγωνιστικά προς τα Σ/Μ. Πράγματι, μέχρι σήμερα ακολουθούν με συνέπεια την πολιτική αυτή. Τέλος, μια τρίτη κατηγορία εταιρειών, και συγκεκριμένα οι εταιρείες Friesland (προϊόν frisolac), Nestlé (προϊόν nan), Cana (προϊόντα native, guigoz) και Hochdorf Nutritec (διάθεση μέσω της εταιρείας Biokid, προϊόν Biolac) αποφάσισαν να πωλούν στις φαρμακαποθήκες σε τέτοια τιμή, ώστε τελικά τα φαρμακεία να μη μπορούν να είναι ανταγωνιστικά προς τα Σ/Μ.

Ο Σύλλογος με επιστολή του από 16.3.2012 απευθύνθηκε στις εταιρείες αυτές και τις παρότρυνε να δώσουν ανταγωνιστικές χονδρικές τιμές στις φαρμακαποθήκες, ώστε τα φαρμακεία να συνεχίσουν να πωλούν τα προϊόντα τους, αλλά παραμένοντας ανταγωνιστικά έναντι των Σ/Μ. Το ίδιο έπραξε και ο Συνεταιρισμός μας, ο οποίος είναι αρμόδιος να κάνει εμπορικές συζητήσεις με τους αντισυμβαλλόμενους. Δυστυχώς οι εταιρείες αυτές δεν ανταποκρίθηκαν μέχρι σήμερα.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, πολλοί φαρμακοποιοί που ανήκουν στον Σύλλογό μας, αποφάσισαν, ο καθένας μόνος του και χωρίς επιρροή από κανένα, να σταματήσουν την συνεργασία με την τρίτη κατηγορία εταιρειών παραγωγών, αφού μια τέτοια συνεργασία θα ήταν ζημιογόνος και θα δημιουργούσε και πρόσθετα προβλήματα, όπως λ.χ. ότι ο φαρμακοποιός θα έπρεπε να εξηγεί σε κάθε μητέρα, γιατί είμαστε ακριβότεροι από τα Σ/Μ. Όμως πολλά μέλη του Συλλόγου ζήτησαν να αποτυπωθεί η κατάσταση αυτή και με μία έκτακτη Γ.Σ, η οποία βεβαίως είχε και άλλα σοβαρά θέματα να συζητήσει, όπως π.χ. την καθυστέρηση εξόφλησης των οφειλομένων του Ο.Π.Α.Δ και τα χρέη του Ε.Ο.Π.Υ.Υ προς τους φαρμακοποιούς.

Πράγματι η ΓΣ έλαβε χώρα στις 28.3.2012 και αποτύπωσε την κατάσταση στον τομέα των γαλάτων α΄ βρεφικής ηλικίας, όπως την είχαν προαποφασίσει πολλά μέλη του Συλλόγου μας, το καθένα μόνο του και χωρίς συντονισμό ούτε από εμάς ούτε από κανέναν άλλον. Στην συνέχεια διαπιστώθηκε ότι η απόφαση αυτή της ΓΣ δεν ακολουθήθηκε από όλους τους φαρμακοποιούς, αφού υπήρξαν διάφοροι συνάδελφοι, καθώς και φαρμακαποθήκες που ήσαν αντίθετοι. Το ΔΣ του Συλλόγου δεν έχει αρμοδιότητα να προτείνει στη ΓΣ μέτρα που έχουν σχέση με την εμπορική πολιτική των μελών του (τι θα πουλάνε, σε τι τιμή θα το πουλάνε κλπ) ούτε βεβαίως να επιβάλει τέτοια μέτρα, αφού άλλωστε, ακόμη και αν το ήθελε (που όμως δεν το θέλει), δεν μπορεί να τα επιβάλει, μιας και το καταστατικό του Συλλόγου μας δεν προβλέπει κυρώσεις για τέτοιες περιπτώσεις για τους «απείθαρχους». Γι’ αυτό, με ηλεκτρονική επιστολή του από 18.4.2012 προς τα μέλη του Συλλόγου, άφησε το όλο θέμα «στον πατριωτισμό, τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπεια του κάθε συναδέλφου».

Όμως περίπου ένα μήνα μετά την ΓΣ, και συγκεκριμένα στις 26.4.2012, κλιμάκιο της ΕΑ εμφανίστηκε στα γραφεία του Συλλόγου και διενήργησε έλεγχο για να διαπιστώσει κατά πόσον το ο Σύλλογός μας, μέσω της τυπικής απόφασης που έλαβε η ΓΣ της 28.3.2012 σε σχέση με τα γάλατα α΄ βρεφικής ηλικίας, παραβίασε το ελληνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο του ελεύθερου ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΑ, δηλ. η Υπηρεσία, διερευνά από την ημέρα εκείνη αυτεπαγγέλτως (αφού βεβαίως πληροφορήθηκε τα της ΓΣ), κατά πόσον υπάρχει συντονισμός της εμπορικής πολιτικής των φαρμακοποιών Αχαΐας και Ιονίων Νήσων μέσω της συγκεκριμένης αποφάσεως της ΓΣ, πράγμα που βεβαίως δεν ευσταθεί, όπως όλοι γνωρίζετε. Σε περίπτωση όμως που η Υπηρεσία καταλήξει κατ’ αρχήν σε ένα τέτοιο συμπέρασμα, τότε συντάσσεται εισήγηση από ένα μέλος της ΕΑ, επί τη βάσει της οποίας εκδίδει απόφαση το συλλογικό όργανο ΕΑ, το οποίο αποτελείται από επτά μέλη (συμμετέχει και ο εισηγητής ως όγδοο μέλος, αλλά χωρίς ψήφο). Στην ενώπιον της ΕΑ διαδικασία συμμετέχουν και τα εμπλεκόμενα μέρη (π.χ. ο Σύλλογός μας), τα οποία αναπτύσσουν τις απόψεις τους, γραπτώς (με υπόμνημα) και προφορικώς. Οι αποφάσεις του συλλογικού οργάνου της ΕΑ μπορούν να οδηγήσουν σε απαλλαγή των εμπλεκομένων μερών, σε επιβολή συστάσεων ή επιβολή (διοικητικών) προστίμων.

Κατά την δική μας άποψη, ούτε το ΔΣ ούτε η ΓΣ ούτε γενικώς ο ΦΣΑχ παραβίασε το ελληνικό (ή το ευρωπαϊκό) δίκαιο του ελεύθερου ανταγωνισμού. Εμείς ενεργήσαμε στα πλαίσια του καταστατικού μας ως ΝΠΔΔ, με σκοπό την προστασία των συμφερόντων των μελών του Συλλόγου μας και την προστασία της δημόσιας υγείας. Ούτε πρόθεση παραβιάσεως του δικαίου του ανταγωνισμού είχαμε ούτε τέτοια παραβίαση τελικώς έγινε. Για τον λόγο αυτόν εγώ από την πρώτη κιόλας στιγμή, ήτοι κατά την διάρκεια του ελέγχου εκ μέρους του κλιμακίου της ΕΑ στα γραφεία μας, δήλωσα, και μάλιστα γραπτώς, ότι είμαστε πρόθυμοι να ανακαλέσουμε την τυπική απόφαση της ΓΣ της 28.3.2012. Αυτό και σας προτείνουμε σήμερα, ώστε να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του Συλλόγου μας κατά τρόπο, ο οποίος ανταποκρίνεται πλήρως προς την αλήθεια. Δηλώνουμε δε επί πλέον ότι θα υποστηρίξουμε τις απόψεις μας αυτές με τον πρέποντα τρόπο και ενώπιον της ΕΑ, η οποία εν τω μεταξύ προχώρησε την έρευνά της εναντίον του Συλλόγου μας σε χρόνους ρεκόρ και απεφάσισε να ορίσει δικάσιμο για ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του Συλλόγου μας (22.6.2012), μέχρι η υπόθεση να κριθεί και κατ’ ουσίαν σε διαδικασία που θα ακολουθήσει (κυρία διαδικασία). Διευκρινίζουμε ότι με την Εισήγηση προτείνεται η ανάκληση της αποφάσεως της ΓΣ της 28.3.2012 μόνο κατά το μέρος που αφορά τα γάλατα α΄ βρεφικής ηλικίας. Επιτρέψτε μου την παρατήρηση, και δεν προσβάλλω με αυτήν μου την παρατήρηση την Εισηγήτρια, ότι με την πρότασή της αυτήν «παραβιάζει ανοικτές θύρες», αφού εγώ είχα προσφερθεί ήδη από την ημέρα του ελέγχου να προβούμε σε αυτήν την ανάκληση. Σας καλώ λοιπόν να συζητήσουμε επί της προτάσεως του ΔΣ και αμέσως εν συνεχεία να αποφασίσουμε».

…………………………………………..

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας, της 12.6.2012, αφού άκουσε την παραπάνω εισήγηση του Προέδρου του Συλλόγου κ. Ανδρέα Σοφιανόπουλου και του ΔΣ, απεφάσισε ομόφωνα, την ανάκληση της αποφάσεως της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 28.3.2012 κατά το μέρος που αφορά τα γάλατα α΄βρεφικής ηλικίας.

Για τον Φ.Σ. Αχαΐας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις