Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ηλεία:Οδοιπορικό στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα

Ηλεία:Οδοιπορικό στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα

Ένας ξεχωριστός αρχαιολογικός χώρος

Στα όρια της Ηλείας βρίσκεται η Ανδρίτσαινα. Συνήθως οι επισκέπτες που δεν ξέρουν ότι διοικητικά ανήκει στο Νομό Ηλείας, μάλλον θα σκεφτούν ότι αποτελεί ένα από τα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας, αφού μαζί με την Καρύταινα, τα Λαγκάδια, τη Δημητσάνα, τη Βυτίνα και τη Στεμνίτσα συνιστούν ένα ενιαίο σύνολο από πραγματικά σπουδαία και καλοδιατηρημένα χωριά.

Κοντά στην Ανδρίτσαινα λοιπόν (Βάσσες Φιγάλειας) και σε απόσταση περίπου 15χλμ βρίσκεται ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα.

Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα είναι ένας από τους σπουδαιότερους και επιβλητικότερους της αρχαιότητας. Αφιερώθηκε από τους Φιγαλείς στον Απόλλωνα διότι τους βοήθησε να ξεπεράσουν μια επιδημία πανώλης. Ο ναός υψώνεται επιβλητικά στα 1.130 μέτρα, στο κέντρο της Πελοποννήσου, πάνω στα βουνά μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας και βρίσκεται 14 χλμ. νότια της Ανδρίτσαινας και 11 χλμ. βορειοανατολικά των Περιβολίων. Ο ναός ανεγέρθηκε το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. (420-410 π.Χ;) και αποδίδεται στον Ικτίνο, τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα.

Φτάνοντας κάποιος στο ναό θα διαπιστώσει ότι ο ναός είναι πολύ καλά διατηρημένος. Αν μάλιστα το έδαφος δεν ήταν ασταθές η κατάσταση του θα ήταν ακόμα καλύτερη. Δυστυχώς από την αστάθεια του εδάφους ο ναός βυθίζεται και για αυτό έχει τοποθετηθεί τέντα έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες. Από το σημείο που βρίσκεται ο Ναός, έχει απέραντη θέα στις γύρω βουνοκορφές.

Ο ναός που βλέπει σήμερα ο επισκέπτης δεν είναι ο αρχαιότερος που κτίσθηκε στο χώρο. Ο πρώτος ναός του Απόλλωνα οικοδομήθηκε γύρω στα τέλη του 7ου αι. π.Χ., πιθανότατα στην ίδια θέση. Ακολούθησαν μία ή δύο οικοδομικές φάσεις του, γύρω στο 600 και γύρω στο 500 π.Χ. Το βασικότερο διακοσμητικό στοιχείο του ναού ήταν η μαρμάρινη ιωνική ζωφόρος, που υπήρχε πάνω από τους ιωνικούς ημικίονες μέσα στο σηκό. Είχε συνολικό μήκος 31 μ. και αποτελείτο από 23 μαρμάρινες πλάκες. Στις 12 απεικονίζεται η Αμαζονομαχία και στις υπόλοιπες 11 η Κενταυρομαχία.

Ακόμα και αν οι αρχαιότητες δεν είναι του χαρακτήρα σας, σας λέμε να κάνετε εδώ την εξαίρεση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις