Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

"Ναι" στο νέο δημοσιονομικό σύμφωνο από τους Ιρλανδούς

 "Ναι" στο νέο δημοσιονομικό σ...

Μόνο το 50% των ψηφοφόρων συμμετείχαν

Έξι στους δέκα Ιρλανδούς (60,3%) υπερψήφισαν την πρόταση για την έγκριση του νέου Δημοσιονομικού Συμφώνου της ΕΕ, στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Πέμπτη.  Η καταμέτρηση των ψήφων άρχισε το πρωί της Παρασκευής και τα επίσημα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν το απόγευμα.

Η Ιρλανδία είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία εκλήθη να επικυρώσει με δημοψήφισμα το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο το 50% των 3,1 εκατομμυρίων ψηφοφόρων συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Κατά το παρελθόν, η μικρή συμμετοχή συνδυάσθηκε με την επικράτηση του "όχι" στα δημοψηφίσματα για την επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας το 2001 και της Συνθήκης της Λισαβόνας το 2008.

Ωστόσο, το στρατόπεδο του "ναι" αισιοδοξούσε εξαιτίας της υψηλής σχετικά συμμετοχής των ψηφοφόρων των μεσοαστικών περιοχών του Δουβλίνου, σύμφωνα με την εφημερίδα Irish Times.

Η ιρλανδική κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα Φίνε Γκάελ προειδοποιούσαν, πραγματοποιώντας καμπάνια υπέρ του "ναι", ότι η απόρριψη του Συμφώνου θα αποκλείσει την Ιρλανδία από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς οικονομικής βοήθειας, ενώ το στρατόπεδο του "όχι" , με επικεφαλής το Σιν Φέιν, αντέτεινε ότι το Σύμφωνο να εγκλωβίσει την Ιρλανδία στη λιτότητα για τα επόμενα χρόνια.

Η Ιρλανδία έλαβε πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 85 δισ. ευρώ για τη διάσωση του τραπεζικού της τομέα και είναι πιθανόν να χρειασθεί νέα επείγουσα χρηματοδότηση μετά το τέλος του προγράμματος ΕΕ-ΔΝΤ, το 2013.

Ως «ένα καλό σημάδι για την Ευρώπη» χαρακτήρισε την έγκριση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βολφανγκ Σόιμπλε, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

«Η Ιρλανδία εφαρμόζει αποφασιστικά και επιτυχημένα το πρόγραμμα και αυτό αποτελεί απόδειξη πως η ευρωπαϊκή στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι σωστή και επιτυχημένη. Τώρα, η Γερμανία πρέπει να εγκρίνει γρήγορα το δημοσιονομικό σύμφωνο και τον ESM» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σόιμπλε.

Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσούα Ολάντ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένι για να συζητήσουν το αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος.

Ο Πρόεδρος Ολάντ αναφέρθηκε στην ανάγκη λήψης αναπτυξιακών μέτρων στην ευρωζώνη παράλληλα με τα δημοσιονομική εξυγίανση. Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για το μέλλον της Ευρώπης και να καταθέσουν κοινές θέσεις στο επόμενο Συμβούλιο κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου.

Επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι καλωσόρισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο χαρακτηρίζοντας το ως απόδειξη της στήριξης της χώρας προς την Ευρώπη.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο Ρομπέι σε ανακοίνωση του αναφέρει πως με αυτήν την ψήφο οι Ιρλανδοί έδειξαν την υποστήριξή τους στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

«Το αποτέλεσμα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ανάκαμψη και τη σταθερότητα», ανέφερε.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τόνισε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ανάκαμψη της ιρλανδικής οικονομία

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις