Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Κουβέλης: «Στηρίζουμε κυβερνητική λύση από την Αριστερά» - Συνεχίζει τις επαφές του με τους αρχηγούς ο Τσίπρας

Κουβέλης: «Στηρίζουμε κυβερνητική λύση α...

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε Βενιζέλο και Σαμαρά να αποσύρουν τις υπογραφές του από τον μνημόνιο

16:40 Την στήριξή του σε μια κυβέρνηση Αριστεράς με ευρεία κοινοβουλευτική νομιμοποίηση, επανέλαβε ο Φώτης Κουβέλης. Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας  μπορεί να προχωρήσει στη δημιουργία κυβέρνησης με τη στήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς και έθεσε ως προϋπόθεση την απαγκίστρωση από το Μνημόνιο και την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

16:24 Απέρριψε εμμέσως την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση εθνικής ενότητας ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί με ανθρώπους «που έχουν βάλει τις υπογραφές τους κάτω από μνημόνια». «Ξεκαθαρίζουμε ότι όσα επικοινωνιακά κόλπα και αν σκαρφιστούν, δεν θα επαναφέρουμε εμείς από το παράθυρο αυτό που έδιωξε ο λαός μας την Κυριακή από την πόρτα» ανέφερε στις πρώτες του δηλώσεις ως εντολοδόχος πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας.

Το μεσημέρι της Τρίτης και αφού έλαβε τη διερευνητική εντολή από τον Κάρολο Παπούλια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι η λαϊκή ετυμηγορία «καθιστά άκυρο το μνημόνιο και τις εγγυητικές επιστολές Σαμαρά και Βενιζέλου».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους κυρίους Βενιζέλο και Σαμαρά να αποστείλουν επιστολές προς ΕΕ και ΔΝΤ με τις οποίες θα ανακαλούν τις μνημονιακές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.

«Αν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς έχουν ειλικρινά μετανιώσει για τι καταστροφικές τους επιλογές που διέλυσαν την κοινωνία, να στείλουν επιστολή προς τους ηγέτες της ΕΕ που θα αναφέρει ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τους προέδρους  της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα πράξει ό,τι ακριβώς είχε υποσχεθεί και προεκλογικά ξεκαθαρίζοντας ότι θα επανακαταθέσει την πρότασή του  για κυβέρνηση Αριστεράς και παρουσίασε πέντε άξονες συζήτησης για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε:

- Άμεση ακύρωση εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου και ειδικότερα περικοπών μισθών –συντάξεων
- Ακύρωση νόμων που καταργούν στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα (μετενέργεια)
- Προώθηση άμεσων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα (αλλαγή εκλογικού νόμου, καθιέρωση απλής αναλογικής, κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών)
- Δημόσιο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα. Ζήτησε να δοθεί τώρα στη δημοσιότητα η έκθεση της ΒlackRock
- Δημιουργία διεθνούς επιτροπής λογιστικού ελέγχου για να διερευνηθεί το επαχθές του ελληνικού χρέους

Οι διαδοχικές συναντήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τους πολιτικούς αρχηγούς ξεκίνησαν αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο  κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα, η οποία, ωστόσο, αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι οι θέσεις του ΚΚΕ είναι γνωστές. Αυτή την ώρα, ο κ. Τσίπρας συναντάται στη Βουλή με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη. Στις 17.30 θα συναντηθεί με την ηγεσία των Οικολόγων Πράσινων και στις 19:00 με την κυρία Λούκα Κατσέλη από την Κοινωνική Συμφωνία.

14:00 Μετά τον Αντώνη Σαμαρά ήρθε ή ώρα του Αλέξη Τσίπρα να λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο κύριος Τσίπρας μετέβη πεζός στο Προεδρικό Μέγαρο και αμέσως μετά θα κάνει δηλώσεις στη Βουλή. Επι της ουσίας ωστόσο έχει τοποθετηθεί, απαντώντας στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, που ήταν και ο πρώτος εντολοδόχος πρωθυπουργός, πως δεν υπάρχει πεδίο κυβερνητικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ. Αμέσως μετά την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει δηλώσεις στη Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας στα λίγα λεπτά της παρουσίας των δημοσιογράφων στη συνάντηση  με τον κ. Παπούλια, τόνισε πως «Είναι μια ιστορική στιγμή για την αριστερά και προσωπική ευθύνη για μένα, αν σκεφτεί κανείς ότι την προηγούμενη εντολή την είχε λάβει ο Χαρίλαος Φλωράκης» απάντησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θα είχα περισσότερες πιθανότητες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αν είχαμε έναν διαφορετικό εκλογικό νόμο ή παίρναμε περισσότερους ψήφους. Ο λαός όμως αποφάσισε. Πρέπει να σεβαστούμε την απόφασή του και να προσπαθήσω για το καλύτερο».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των συναντήσεων που έχει ανακοινωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας στις  3.30 μ.μ. θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη  Κουβέλη και στις 5.30 με τους εκπροσώπους των Οικολόγων Πράσινων, ενώ στις 7 το απόγευμα θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη. Όλες οι συναντήσεις θα γίνουν στα γραφεία της Βουλής.

Οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα γίνουν αύριο, ενώ θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γεν. Γραμματέα του ΚΚΕ σήμερα, μετά τη συνάντησή του κ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Αλέξη, βρες τρόπο να κάνεις κυβέρνηση» λένε στη ΔΗΜΑΡ

Με τη φράση «βρες τον τρόπο να κάνεις κυβέρνηση» θα υποδεχθεί τις προτάσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής, προσθέτοντας όμως ότι η κυβέρνηση πρέπει να εγγυάται την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη .

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η βασική προϋπόθεση που θα θέσει ο κ. Κουβέλης είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ και θα ζητήσει σαφείς και ξεκάθαρες εγγυήσεις ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα μπορεί να την διασφαλίσει.

Για το λόγο αυτό, στενοί συνεργάτες του κ. Κουβέλη αναφέρουν ότι «δεν μπορούμε να δεχθούμε απερίσκεπτα τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για καταγγελία του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης», εμμένοντας στην πρόταση που εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ για την «παραμονή της χώρας στο ευρώ και τη σταδιακή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι η θέση της ΔΗΜΑΡ είναι «σταθερή για προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης ευρείας λαϊκής και κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης που θα κινηθεί στον αντίποδα της ασκούμενης πολιτικής, η οποία αποδοκιμάστηκε με έντονο τρόπο από τη λαϊκή ετυμηγορία».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις