Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Νίκος Παπαδημάτος:«Επιλέγουμε μαχητές, πρόσωπα αυτόφωτα και με καθαρά χέρια - Ψηφίζουμε με λογική και ευθύνη»

Νίκος Παπαδημάτος:«Επιλέγουμε μαχητές, π...

Συνέντευξη στο thebest.gr

Οι προσεχείς εκλογές έχουν χαρακτηρισθεί ως οι πιο κρίσιμες από την μεταπολίτευση και μετά. Βάσει ποιων κριτηρίων ισχύει κάτι τέτοιο;

Πράγματι, εγώ θα πήγαινα κι ένα βήμα παραπέρα, θα τις χαρακτήριζα ως τις πλέον κομβικές στην σύγχρονη ιστορία του Έθνους. Και αυτό διότι, η παράταξη στην οποία ο ελληνικός λαός θα εμπιστευθεί το τιμόνι της χώρας, θα κληθεί να χαράξει το μονοπάτι της ανάτασης της Πατρίδας και της εξόδου της από το τούνελ της ύφεσης και της παρακμής.

Σε αυτές τις εκλογές καλούμαστε όλοι να κάνουμε την προσωπική μας υπέρβαση. Όλοι έχουμε οργισθεί και αγανακτήσει με την παρούσα κατάσταση στην οποία μας καταδίκασε ένα σάπιο πολιτικό κατεστημένο. Όμως δεν μπορούμε να αφήσουμε το συναίσθημα που μας πνίγει να «χειραγωγήσει» τις επιλογές μας. Αυτές πρέπει να είναι αποκύημα ψύχραιμης θεώρησης και ανάλυσης των δεδομένων και κυρίως, να δίνουν απάντηση στα «καυτά» ζητήματα της επόμενης ημέρας των εκλογών.

Οι εκλογές της 6ης Μαΐου, είναι πάνω απ’ όλα εκλογές λογικής. Διότι πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι την πολιτική, ιδιαίτερα σε τόσο κομβικές συγκυρίες όπως η τωρινή, οφείλουμε να την αντιμετωπίζουμε με πραγματισμό, ψύχραιμη προσέγγιση των προβλημάτων και παράθεση ρεαλιστικών προτάσεων και λύσεων. Τα εύηχα «αντι-» και οι ιδεοληπτικές ουτοπίες πρέπει επιτέλους να εξοστρακιστούν από την πολιτική σκηνή της χώρας.

Ταυτόχρονα, είναι και εκλογές ευθύνης. Οι επιλογές είναι πιο ξεκάθαρες από ποτέ. Από τη μία βρίσκεται ο δύσκολος δρόμος της μάχης, ο οποίος όμως μετά από συλλογικές θυσίες, οδηγεί σε ένα διαφορετικό Αύριο για την χώρα, υγιές και ελπιδοφόρο. Από την άλλη, στέκει ο εύκολος δρόμος του «παραμυθιού» και μίας δήθεν ηρωικής «αντίστασης». Το τέρμα του –το οποίο χρονικά δεν απέχει πολύ από το ξεκίνημά του- είναι η απόλυτη καταστροφή. Η πραγματική εξαθλίωση των κατώτερων στρωμάτων, η ισοπέδωση της μεσαίας τάξης, η επάνοδος της χώρας στον οικονομικό και κοινωνικό μεσαίωνα.

Αν, όπως διαφαινόταν από τις δημοσκοπήσεις, η ΝΔ δεν καταφέρει να πιάσει ποσοστό αυτοδυναμίας, τότε πώς πορεύεται η χώρα; Είστε «ανοιχτοί» σε συνεργασίες;

Κατ’ αρχήν τονίζω πως διαφοροποιούμαι από την ερώτηση γιατί θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταφέρει να αποκτήσει αυτοδυναμία. Το κλίμα μπορεί να μην μέχρι ώρας πλήρως ορατό, αλλά εκτιμώ ότι τελικά, θα δημιουργηθεί πλειοψηφικό κλίμα αυτοδυναμίας για την παράταξή μου.

Από κει και πέρα η επόμενη μέρα των εκλογών, ακόμα και αν μας βρει έχοντας αυτοδύναμη κυβέρνηση, πιστεύω ότι επιβάλλεται στο όνομα της υπεύθυνης στάσης απέναντι στην πατρίδα, να καλέσουμε και άλλες πολιτικές δυνάμεις κοντά μας, ώστε να δημιουργηθεί ένα ευρύτατης αποδοχής μέτωπο. Συνεργασίες μπορεί να συναφθούν με πολιτικούς σχηματισμούς δεξιότερα της ΝΔ, μέχρι και την παράταξη του κ. Κουβέλη εξ αριστερών.

Σκοπός μας πρέπει να είναι να μπορέσουμε ενωμένοι να πείσουμε και να εμπνεύσουμε τον ελληνικό λαό. Να «σηκώσουμε τα μανίκια» και να καλύψουμε το κενό που έχει δημιουργηθεί στη χώρα, επουλώνοντας ταυτόχρονα της πληγές που δημιούργησε η οικονομική κατάρρευση της πατρίδας.

 

Εσείς προσωπικά επιλέξατε ως προεκλογικό σας «μότο» το «Μάχη για την Ελπίδα». Μήπως βαρεθήκαμε λίγο να την ακούμε αυτήν την «ελπίδα» και πρέπει να περάσουμε και στην πράξη;

Μα, ακριβώς για αυτόν τον λόγο μιλάω για «μάχη». Τίποτε δεν πρόκειται να έρθει εύκολα, χωρίς κόπο και ιδρώτα. Όσοι υπόσχονται μαγικές λύσεις, διαπράττουν κατά τη γνώμη μου αυτήν την κρίσιμη ώρα εθνική προδοσία.

Όλοι αυτοί οι τσαρλατάνοι της πολιτικής, από όποιο κομματικό χώρο και αν προέρχονται, αποτελούν αυτήν την στιγμή, τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την χώρα. Τολμούν, ακόμα και τώρα, να πολιτεύονται υποσχόμενοι ουτοπίες, εύκολες λύσεις, μαγικά κόλπα, που τάχα οι υπόλοιπο δεν τα έχουν ανακαλύψει ή δεν έχουν το «σθένος» να τα επιλέξουν.

Όμως, είμαι αισιόδοξος. Πιστεύω βαθιά ότι, τα τελευταία δύο χρόνια, μας έχουν ωριμάσει και ως κοινωνία και ως εκλογικό σώμα. Και στις 6 του Μάη θα δώσουμε την κατάλληλη απάντηση σε αυτούς τους παραμυθάδες, εμπιστευόμενοι τις δυνάμεις της ευθύνης και της σύνεσης.

 

Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των ατόμων που θα κληθούν να κάνουν αυτήν την «ελπίδα» πραγματικότητα;

Αυτήν την φορά, πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί από ποτέ στην επιλογή μας, καθώς τα πρόσωπα αυτά θα κληθούν να σηκώσουν στους ώμους βάρος μεγάλο και ευθύνη κρίσιμη και ιστορική.

Έτσι, πιστεύω ότι τα κατάλληλα πρόσωπα, είναι άτομα αυτόφωτα και ικανά, με «καθαρά χέρια», που γνωρίζουν καλά να δίνουν λύσεις σε προβλήματα και που αποδεδειγμένα η μόνη αιτία ενασχόλησής τους με την πολιτική είναι η θέληση προσφοράς στην κοινωνία.

Ένας από τους λόγους που η χώρα έφτασε στο σημείο που βρίσκεται είναι και οι επιλογές προσώπων που η μόνη τους έγνοια ήταν το «εγώ» και το να μετατρέψουν την πολιτική σε τρόπο ζωής και προσοδοφόρο επάγγελμα.

 

Δεν μπορούμε να μην κάνουμε αναφορά και στο διαδικτυακό βήμα λόγου που δημιουργήσατε, με την ιστοσελίδα www.dikaiomastinelipa.gr . Ποιο ήταν το ερέθισμα και ποια τα κίνητρα που είχατε για αυτήν την αντικειμενικά πρωτότυπη κίνηση;

Όλη αυτήν την περίοδο από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά, ήμουν για αρκετό διάστημα έντονα προβληματισμένος σχετικά με το εάν θα έπρεπε να αποτραβηχτώ, να εξέλθω από το προσκήνιο, ή μήπως θα έπρεπε να βγω μπροστά, να πάρω πρωτοβουλίες.

Ερχόμενος όμως σε επικοινωνία με πολύ κόσμο, όχι μόνο με φίλους, αλλά κυρίως με απλό κόσμο που έχει πληγεί από την πρωτοφανή αυτή κατάσταση, αντιλήφθηκα τι έπρεπε να κάνω –έπρεπε και ήθελα να ακούσω. Είναι κάτι το οποίο δυστυχώς, δεν αποτελεί χαρακτηριστικό του Έλληνα πολιτικού και ταυτόχρονα, αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση πως αυτή η έλλειψη είναι και μία από τις βαθύτερες αιτίες από τις οποίες νοσεί το πολιτικό μας σύστημα.

Σε αυτήν μου την προσπάθεια, για να είναι όσο το δυνατόν πιο επιτυχημένη, για να «ακουμπήσει» όσο το δυνατόν περισσότερους, έπρεπε να βρω και τον κατάλληλο δίαυλο. Και τι πιο ιδανικό για αυτήν την περίπτωση, τι πιο δημοκρατικό, εύχρηστο και με μεγαλύτερη κάλυψη, από τον μαγικό κόσμο του διαδικτύου.

Και είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες, χιλιάδες πολίτες μπήκαν στον κόπο να μπουν στο www.dikaiomastinelpida.gr και να γράψουν στον Τοίχο το δικό τους μήνυμα –για θέματα που αφορούν κυριολεκτικά ότι μπορείτε να φανταστείτε. Εγώ προσωπικά, απολαμβάνω περισσότερο την κατηγορία «Ο Παπαδημάτος στο απόσπασμα». Ο κόσμος είναι σοφός –πολλές φορές αντιλαμβάνεται πράγματα που καλά-καλά, ούτε εσύ ο ίδιος δεν έχεις συνειδητοποιήσει.

 

Τέλος, εκτιμάτε ότι, σε αυτές τις εκλογές, μπορεί η Νέα Δημοκρατία να βγει πρώτο κόμμα στην Αχαΐα;

Κατ’ αρχήν δε θα πρέπει να ξεχνούμε ότι οι νομοί Αχαΐας, Ηλείας και Ηρακλείου αποτελούσαν για χρόνια -μετά το 1981- τα «άπαρτα» πολιτικά φρούρια του ΠΑΣΟΚ με διαφορές από τη Νέα Δημοκρατία που κυμαίνονταν από 15 μέχρι και 30 ποσοστιαίες μονάδες.

Κάποιοι από εμάς μεταξύ των οποίων και εγώ, «είχαμε βάλει στοίχημα» να δούμε τη ΝΔ πρώτο κόμμα και στο νομό Αχαΐας. Πέρασαν χρόνια και σε αυτές τις εκλογές φαίνεται περισσότερο από ποτέ ότι ο στόχος αυτός είναι ορατός και εφικτός.

Μπορούμε να έρθουμε πρώτοι αλλά σίγουρα όχι με τις διαφορές που ήταν το ΠΑΣΟΚ μπροστά από εμάς παλιότερα στο νομό. Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί εάν στο υπάρχον πολιτικό κλίμα, η άρθρωση πολιτικού λόγου, η πολιτική συμπεριφορά των πολιτικών στελεχών της ΝΔ και το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος -ειδικό και γενικό- περάσουν προς τον πολίτη της Αχαΐας με πειστικό τρόπο. Εάν καταφέρουμε αυτό και μπορέσει η ΝΔ να είναι πρώτο κόμμα στην ,θα μπορούμε να μιλάμε για μια τοπική κατάκτηση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις