Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Στην Ιρλανδία κάνουν δημοψήφισμα για την οικονομική πολιτική

Στην Ιρλανδία κάνουν δημοψήφισμα για την...
Βγενόπουλος Φάνης

Ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας ενέκρινε να μιλήσουν οι πολίτες για το δημοσιονομικό σύμφωνο

Σε δημοψήφισμα για την επικύρωση του νέου δημοσιονομικού συμφώνου προχωρά η Ιρλανδία. «Ο ιρλανδικός λαός θα κληθεί να δώσει την εξουσιοδότησή του για την επικύρωση της συνθήκης», δήλωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Έντα Κέννυ.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας αποδέχθηκε τον περασμένο μήνα στη διάρκεια συνόδου κορυφής το σύμφωνο που επιβάλλει αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία. Ακολούθησαν πιέσεις από την αντιπολίτευση για δημοψηφίσμα και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ζήτησε κρατική νομική γνωμοδότηση για το αν η διεξαγωγή του είναι απαραίτητη.

Ο γενικός εισαγγελέας έκρινε ότι ένα δημοψήφισμα είναι απαραίτητο για την επικύρωση του συμφώνου «επειδή αυτό αποτελεί ένα ειδικό εργαλείο εκτός της αρχιτεκτονικής της συνθήκης της ΕΕ».

Η στήριξη στις πολιτικές της ΕΕ έχει «παγώσει» στην Ιρλανδία μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, γεγονός που σημαίνει ότι το δημοψήφισμα δεν θα έχει εγγυημένα θετικό αποτέλεσμα.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η έγκριση του συμφώνου είναι πολύ σημαντική για τα συμφέροντα της Ιρλανδίας», είπε ο Κέννυ, συμπληρώνοντας ότι τα διαδικαστικά επί του δημοψηφίσματος θα γνωστοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Ενδεχόμενη άρνηση επικύρωσης του δημοσιονομικού συμφώνου σημαίνει μεταξύ άλλων ότι η χώρα δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στον Μόνιμο Μηχανισμό Διάσωσης (ESM) της ΕΕ και ότι θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η δέσμευσή της για στήριξη του ενιαίου νομίσματος.

Οι Ιρλανδοί έχουν απορρίψει δύο φορές στο παρελθόν ευρωπαϊκές συνθήκες (της Νίκαιας το 2001 και της Λισαβόνας το 2008), οι οποίες χρειάστηκε να υποβληθούν για δεύτερη φορά σε δημοψήφισμα προκειμένου να εγκριθούν.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις