Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

«Η καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης τραυματίζει την ίδια την ουσία της Δημοκρατίας»

«Η καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης τραυ...

Ομιλία της Μαρίας Κυριακοπούλου στο Ν/Σ «Για τη δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκεια αυτής»

«Η καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης τραυματίζει την ίδια την ουσία της Δημοκρατίας και έτσι συμβάλλει στο έλλειμμά της» τόνισε μεταξύ άλλων η ανεξάρτητη Βουλευτής Αχαΐας Μαρία Κυριακοπούλου, στην ομιλία της την Τετάρτη 22/02/2012 στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου «Για τη δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκεια αυτής».

Η Μαρία Κυριακοπούλου, υλοποιώντας την δέσμευσή της για στήριξη όλων των αναγκαίων θεσμικών αλλαγών που στοχεύουν στην επαναφορά της χώρας στην οδό της ανασυγκρότησης και ανάκαμψης, δήλωσε ότι θα ψηφίσει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι συμπληρωματικά και με άλλες διατάξεις που έχουν ήδη ψηφιστεί, θα αλλάξει προς το καλύτερο το σύστημα απονομής δικαιοσύνης, προς το συμφέρον των πολιτών, της χώρας, αλλά και των εργαζομένων στο χώρο αυτό (δικαστών, δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων).

Στην ομιλία της τόνισε χαρακτηριστικά: «Αν και η παροχή έννομης προστασίας προστατεύεται ως ατομικό δικαίωμα – και μάλιστα μεταξύ των πλέον σημαντικών δικαιωμάτων, που δεν αναστέλλονται ούτε σε κατάσταση πολιορκίας (Σ48 § 1)- στην πράξη λόγω των επιμέρους δικονομικών διατάξεων, και λοιπών βέβαια παραγόντων (π.χ. ελλείψεως προσωπικού και υποδομών)- τελικά η προσφυγή στη δικαιοσύνη δεν εγγυάται την πλήρη αποκατάσταση της επελθούσας βλάβης και την αποτελεσματική κατοχύρωση των δικαιωμάτων του προσφεύγοντος. Και αυτό λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, στην εκδίκαση, στην έκδοση απόφασης, αλλά και στην καθαρογραφή της.

Να σημειωθεί ότι πάνω από τα 2/3 των καταδικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Ελλάδας αφορούν καθυστερήσεις απονομής δικαιοσύνης. Μόνο το 2009, από τις 69 καταδίκες της Ελλάδας, οι 41 αφορούσαν στην αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκδίκαση. Και σε κάθε καταδίκη υποχρεωνόμαστε να καταβάλουμε αποζημιώσεις, που κυμαίνονται από τρεις έως δεκατρείς χιλιάδες ευρώ για κάθε προσφεύγοντα.

Μέσα ένα χρόνο έχουμε κάνει και άλλες αντίστοιχες προσπάθειες με τους νόμους 3900 και 3904/2010 και το ν. 3994/2011 για τη βελτίωση και επιτάχυνση της διοικητικής, ποινικής και πολιτικής δικαιοσύνης αντίστοιχα και το σημερινό νομοσχέδιο συμπληρώνει τους νόμους αυτούς, σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή.  Δεν έρχεται να διορθώσει απλώς τα κακώς κείμενα στον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης, αλλά και να ενισχύσει με τον τρόπο αυτό το αίσθημα ασφάλειας και στην οικονομία.

Ένα αξιόπιστο και ταχύ σύστημα απονομής δικαιοσύνης φέρνει σταθερότητα σε όλους τους τομείς -στην κοινωνική, αλλά και στην οικονομική ζωή του τόπου-  δημιουργώντας έτσι πρόσφορο έδαφος για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τόνωση της  επιχειρηματικότητας και  γενικά της οικονομικής δραστηριότητας. Σε αυτό ακριβώς συντελούν και οι διατάξεις του σημερινού νομοσχεδίου.»

Όπως τόνισε η Μαρία Κυριακοπούλου, μεταξύ των νέων ρυθμίσεων που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, ενδεικτικά είναι:

- Η ταχεία διεκπεραίωση απλών υποθέσεων που απασχολούν τα δικαστήρια και ταλαιπωρούν τους πολίτες άσκοπα (όπως τα συναινετικά διαζύγια, η δημοσίευση καταστατικού σωματείου, η δημοσίευση και κήρυξη κυρίας διαθήκης, η έκδοση κληρονομητηρίου κλπ.).

- Ο σύντομος προσδιορισμός των εργατικών διαφορών και των υποθέσεων που αφορούν σχέσεις γονέων και τέκνων.

- Η έκδοση απόφασης ασφαλιστικών μέτρων μέσα σε 48 ώρες.

- Η απλοποίηση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης και διαταγής απόδοσης μισθίου.

- Η μεταφορά όγκου υποθέσεων στα ειρηνοδικεία και σε μονομελή δικαστήρια, ιδιαίτερα υποθέσεις οικονομικού αντικειμένου για διαφορές έως 150.000 ευρώ, οι οποίες αφορούν χιλιάδες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, προκειμένου να εισπραχθούν τα οφειλόμενα και να περιοριστούν οι συνεχώς διογκούμενες φορολογικές επιβαρύνσεις των συνεπών πολιτών.

- Η επιτάχυνση της διαδικασίας παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας στο προσυμβατικό στάδιο των δημοσίων συμβάσεων.

- Οι διατάξεις για τις στρατηγικές επενδύσεις.

- Η αναζήτηση (υπηρεσιακά) ευθυνών ακόμη και με περικοπή αποδοχών, σε περίπτωση που παρατηρούνται και πάλι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης.

- Η θέσπιση του δικαιώματος αποζημίωσης των διαδίκων, λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της διοικητικής δίκης, με αίτηση στα ελληνικά δικαστήρια, χωρίς να  απαιτείται προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

Oι διατάξεις για τις στρατηγικές επενδύσεις.

- Η αναζήτηση (υπηρεσιακά) ευθυνών ακόμη και με περικοπή αποδοχών, σε περίπτωση που παρατηρούνται και πάλι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης.

- Η θέσπιση του δικαιώματος αποζημίωσης των διαδίκων, λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της διοικητικής δίκης, με αίτηση στα ελληνικά δικαστήρια, χωρίς να  απαιτείται προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις