Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Θ. Παπαδόπουλος: "Αναγκαία η λειτουργία εργοστασίου Στερεών Αποβλήτων για τη Δυτ. Ελλάδα"

Θ. Παπαδόπουλος: "Αναγκαία η λειτου...

Την ανάγκη κατασκευής και λειτουργίας ενός Εργοστασίου  Στερεών Αποβλήτων για όλη  τη Δυτική Ελλάδα επεσήμανε στη διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ο Αχαιός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αθανάσιος Παπαδόπουλος. Όπως είπε, αν κατασκευαστεί  ένα Εργοστάσιο τότε θα είναι βιώσιμο, ενώ και το κόστος για τους πολίτες  θα είναι μικρότερο. Ο κ. Παπαδόπουλος στην εισήγησή του, απευθυνόμενος στον Υπουργό, Γ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι Πατρέων και Αιγίου με τη διαχείριση των απορριμμάτων τους, προτάσσοντας ως μοναδική λύση την κατασκευή Εργοστασίου Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, το οποίο όπως είπε, πρέπει να γίνει μέσω ΣΔΙΤ ως κατασκευή, διαχείριση, λειτουργία, συντήρηση.

«Τα ΣΔΙΤ θα έχουν  ουσία και είναι προς το συμφέρον όλων, με δεδομένο ότι οι δήμοι αδυνατούν  να διαχειριστούν ένα τόσο μεγάλο έργο που έχει περιφερειακή σπουδαιότητα. Πρέπει να εξασφαλίσουμε εύρυθμη λειτουργία, ελαχιστοποίηση του κόστους και σωστή συντήρηση του έργου», τόνισε ο βουλευτής.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Να σημειωθεί ότι  ο κ. Παπαδόπουλος με αφορμή τις καθυστερήσεις  που παρατηρούνται στη δημοπράτηση  του Εργοστασίου, ζήτησε από τον  Υπουργό και έγινε αποδεκτό το συντομότερο δυνατόν να πραγματοποιηθεί στο γραφείο του ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των Δημάρχων και των βουλευτών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, καθώς και του Γενικού Γραμματέα, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο κατασκευής ενός Εργοστασίου στην περιοχή. Σκοπός είναι να αναλάβει το Υπουργείο δράση, συντονίζοντας τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε το έργο να τεθεί σε άμεση προτεραιότητα και να δοθεί τέλος στο σήριαλ της μεθοδολογίας.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ  ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥΣ

Παράλληλα, στην εισήγησή του, ο κ. Παπαδόπουλος έθεσε το ζήτημα του κόστους λειτουργίας των Βιολογικών Καθαρισμών αστικών και βιομηχανικών λυμάτων. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής αναφέρθηκε στο κόστος της κιλοβατώρας του ρεύματος που χρεώνεται στους Βιολογικούς Καθαρισμούς. Στην περίπτωση των Δήμων, το επιπλέον αυτό κόστος επιβαρύνει τους πολίτες, στο πλαίσιο των ανταποδοτικών τελών, αφού η χρέωση στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων είναι ίδια με το οικιακό τιμολόγιο, δηλαδή, επιβάρυνση της τάξεως του 20%. Το ίδιο ισχύει και για του Βιολογικούς των επιχειρήσεων. «Ενώ συζητάμε για έργα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, δεν έχουμε φροντίσει να δώσουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις για να λειτουργούν τους Βιολογικούς τους Καθαρισμούς, αφού το ρεύμα χρεώνεται βάσει του οικιακού τιμολογίου. Για παράδειγμα στα Καλάβρυτα, ένα εργοστάσιο επεξεργασίας γάλακτος, έχει χρέωση ρεύματος βιομηχανικού, όμως ο Βιολογικός του Καθαρισμός χρεώνεται με οικιακό τιμολόγιο. Η διαφορά είναι της τάξης του 20%. Δηλαδή, στις 100.000 ευρώ ρεύμα το χρόνο, 20.000 ευρώ χρεώνεται επιπλέον ο Βιολογικός απ’ ό,τι το εργοστάσιο επεξεργασίας του προϊόντος. Όπως γίνεται αντιληπτό με αυτό τον τρόπο δεν υποστηρίζουμε αφενός τις νέες επενδύσεις κι αφετέρου, το κόστος των προϊόντων που παράγουμε για να είμαστε ανταγωνιστικοί στην αγορά», κατέληξε ο βουλευτής ζητώντας από τον Υπουργό να παρέμβει για να αρθεί αυτή η αδικία, αφού όπως είπε, αν αλλάξουν τα δεδομένα, η ΔΕΗ ούτε θα χρεοκοπήσει, ούτε θα έχει πλεόνασμα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

Στη διάρκεια της  συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τα έργα που έχουν ενταχθεί και αφορούν τη διαχείριση και επεξεργασία των στερεών και υγρών αποβλήτων. Μεταξύ αυτών, είναι η κατασκευή του Βιολογικού Καλαβρύτων, η αναβάθμιση των Βιολογικών Πάτρας και Αιγίου, η κατασκευή του μεγάλου αποχετευτικού της παραλιακής ζώνης της Αιγιάλειας που θα δώσει οριστικό τέλος στη ρύπανση του Κορινθιακού Κόλπου. Ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε από τον Υπουργό να «τρέξουν» το συντομότερο δυνατόν τα συγκεκριμένα έργα, που θα λειτουργήσουν προς όφελος των πολιτών, αλλά και του περιβάλλοντος.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις