Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Αθ. Παπαδόπουλος: Παρεμβάσεις στο νόμο για την κτηνοτροφία

Αθ. Παπαδόπουλος: Παρεμβάσεις στο νόμο γ...

Στόχος του βουλευτή Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ να γίνει η κτηνοτροφία βασικός πυλώνας ανάπτυξης

Παρεμβάσεις στη διαμόρφωση του σχεδίου για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που βρίσκεται υπό επεξεργασία, προκειμένου να κατατεθεί με τη μορφή νομοσχεδίου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έκανε ο Αχαιός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αθανάσιος Παπαδόπουλος στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Ο κ. Παπαδόπουλος, εξαιτίας και της χρόνιας ενασχόλησής του με τον κτηνοτροφικό τομέα, έθεσε σημαντικά ζητήματα, με σκοπό να συμβάλει στη βελτίωση του νομοσχεδίου και η κτηνοτροφία να καταστεί και στην πράξη βασικός πυλώνας ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.

Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής εστίασε στα εξής σημεία:

* Αποκέντρωση των υπηρεσιών, ώστε το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό να στελεχώσει τους Δήμους και κυρίως, τις ορεινές, κτηνοτροφικές περιοχές.

Για παράδειγμα η ειδική επιτροπή σταβλισμού που προβλέπεται να λειτουργεί σε επίπεδο Περιφέρειας ενδεχομένως να μην είναι αποτελεσματική, με δεδομένο την έλλειψη προσωπικού και την αδυναμία άμεσης διεκπεραίωσης των αιτημάτων που κατατίθενται από κτηνοτρόφους για νέες αδειοδοτήσεις σταυλικών εγκαταστάσεων.

Ο βουλευτής πρότεινε αφενός την αξιοποίηση όλου του επιστημονικού προσωπικού από τους «Καλλικρατικούς» Δήμους κι αφετέρου τη δημιουργία ειδικής επιτροπής σταυλισμού ανά Δήμο.

* Διευκόλυνση των κτηνοτρόφων για την αδειοδότηση μονάδων σταβλισμού των ζώων. Υπενθυμίζεται ότι μόλις το 15% των υφιστάμενων στάβλων λειτουργούν με άδεια και αυτό όχι με υπαιτιότητα των κτηνοτρόφων, αλλά της Πολιτείας, η οποία με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που επιβάλει εμποδίζει όσους επιθυμούν να λάβουν αδειοδότηση.

Οι διαδικασίες είναι επίπονες και χρονοβόρες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις είναι και απαγορευτικές, όπως για παράδειγμα στο θέμα των αποστάσεων.

Θα πρέπει να μειωθούν οι αποστάσεις από οικισμούς και δασικές εκτάσεις που προβλέπονται για τη δημιουργία και λειτουργία σταβλικών εγκαταστάσεων.

Σε κάποιες μάλιστα ορεινές περιοχές, με το ισχύον καθεστώς, οι κτηνοτρόφοι που θέλουν να κάνουν τέτοιες εγκαταστάσεις, υποχρεούνται να φθάσουν στις κορφές των ορεινών όγκων

* Άμεση λειτουργία της δημόσιας διοίκησης με τον καθορισμό συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων για τον έλεγχο και την τελική αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων.

Πρέπει να διασφαλισθεί ότι οι απαντήσεις στα αιτήματα των κτηνοτρόφων θα δίνονται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος και αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε η μη απάντηση εκ μέρους των υπηρεσιών αυτομάτως να θεωρείται ως θετική εισήγηση.

Συγκεκριμένα, μετά την παρέλευση ενός τριμήνου, αν δεν υπάρχει απάντηση από τις υπηρεσίες, όποιος έχει υποβάλει φάκελο για αδειοδότηση στάβλου θα θεωρείται ότι έχει πάρει έγκριση, αυτοδίκαια

* Επίσπευση των διαδικασιών απορρόφησης κονδυλίων μέσα από σχέδια βελτίωσης, κοινοτικών πόρων, τα οποία σταματούν, γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα αδειοδότησης των στάβλων.

Η τριετής αναστολή που έρχεται να δώσει το Υπουργείο είναι μεν γενναία, ωστόσο, θα πρέπει να δοθούν το ταχύτερο δυνατόν κίνητρα, κυρίως, στους νέους ανθρώπους που θέλουν να επιστρέψουν στην ύπαιθρο, για την κατασκευή νέων σταβλικών εγκαταστάσεων, αλλά και μετεγκατάστασης, γιατί οι παλιοί στάβλοι που βρίσκονται σε όλη τη χώρα διασκορπισμένοι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τη σύγχρονη κτηνοτροφία

* Ολοκληρωμένο και στοχευμένο σχέδιο για τον εξηλεκτρισμό και την αγροτική οδοποιία με την άμεση διάθεση κονδυλίων. Δεν νοούνται σύγχρονες σταβλικές εγκαταστάσεις, χωρίς ηλεκτρισμό. Μέχρι σήμερα όσοι δεν διέθεταν άδειες δεν είχαν δυνατότητα ηλεκτροδότησης

* Αντιμετώπιση των προβλημάτων του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Σήμερα, εμποδίζεται η διαδικασία αδειοδότησης του στάβλου, γιατί, δυστυχώς, οι άνθρωποι που κληρονόμησαν το στάβλο από τους παππούδες τους και τους πατεράδες τους δεν έχουν συμβόλαια, αλλά έχουν μαρτυρίες.

Γι’ αυτό ο νόμος θα πρέπει να προβλέψει μια διαφορετική διαδικασία γι’ αυτές τις περιπτώσεις, ώστε το ιδιοκτησιακό καθεστώς να διασφαλίζεται με μια βεβαίωση της οικείας αρχής, που είναι ο δήμος.

«Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στήριξης του κτηνοτροφικού τομέα, ωστόσο χρειάζονται ορισμένες διαρθρωτικές παρεμβάσεις για να πετύχει το στόχο του, που δεν είναι άλλος από το η κτηνοτροφία να αποτελέσει κυρίαρχο πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας, συμβάλλοντας στη μείωση του ελλείμματος.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο βάσης, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες κτηνοτρόφους που σήμερα είναι εγκλωβισμένοι να απορροφήσουν κονδύλια από την Ε.Ε. σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Η χώρα μας έχει παράδοση στην κτηνοτροφία, την οποία καλούμαστε όχι μόνο να διατηρήσουμε, αλλά να την οδηγήσουμε ένα βήμα μπροστά, για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο, ώστε η οργανωμένη κτηνοτροφία να αποτελέσει το πλεονέκτημα της Ελλάδας, αφού ας μην ξεχνάμε ότι το αιγοπρόβειο γάλα λείπει από την Ευρώπη.

Ας δώσουμε κίνητρα στους νέους ανθρώπους, να επιστρέψουν στην ύπαιθρο, επιλέγοντας ως επαγγελματικό διέξοδο τον κτηνοτροφικό τομέα», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις