Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ένα Ημερολόγιο 2012 γεμάτο συγκίνηση από τον ΑΙΓΙΕΑ

Ένα Ημερολόγιο 2012 γεμάτο συγκίνηση  απ...

Μόλιες κυκλοφόρησε

Ξεχειλίζει συναίσθημα και εγείρει μνήμες το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2012 του Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου Συνοικισμού Νικ.Πλαστήρα «Ο ΑΙΓΙΕΥΣ» που μόλις κυκλοφόρησε. Το Διοικητικό Συμβούλιο του «ΑΙΓΙΕΑ», στην προσπάθειά του να διατηρήσει τις μνήμες των Μικρασιατών κατοίκων της περιοχής μας, αφιερώνει το Ημερολόγιο 2012 στους Αλωνιάτες και την Αλώνη, χωριό πάνω στο νησάκι Πασαλιμάνι της Επαρχίας Προικοννήσου.

Στο κέντρο του χωριού υπήρχε ο καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου με τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο. Από αυτό το ναό οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στον Συνοικισμό Νικολάου Πλαστήρα μετέφεραν εικόνες εκπληκτικής τεχνοτροπίας μεγάλων διαστάσεων που όλες κοσμούν σήμερα το τέμπλο του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης και Θεοπρομήτορος Άννης. Εκτός από τις εικόνες μετέφεραν ασημένια εξαπτέρυγα, δύο λάβαρα από δέρμα, έναν χρυσοκέντητο επιτάφιο, ασημένια κολυμβήθρα αγιασμού και άλλη μεγάλη κολυμβήθρα βαπτίσεως, μυροδοχείο του 1908, άμφια χρυσοκέντητα και άλλα πολλά. Όλα αυτά τα μάζεψε και τα μετέφερε με τη βοήθεια των Αλωνιατών στην παραλία του νησιού ο ιερέας και αργότερα Αρχιμανδρίτης Παρθένιος Παναγιωτόπουλος.

Ανεκπλήρωτος πόθος των προσφύγων το γεγονός ότι η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Άννης δεν τους παραχωρήθηκε ποτέ, ακόμα κι όταν χτίστηκε ο ναός προς τιμήν της Αγίας Άννης στον Συνοικισμό.

Το Ημερολόγιο κλείνει με τη παραδοσιακή συνταγή της Μικρασιάτικης Βασιλόπιτας (από Αλώνη) από την κ.Φωτεινή Προδρομάκη-Μπίτα

Το Δ.Σ. εκφράζει τις ευχαριστίες του σε όσους συνέβαλαν στην έκδοση του Ημερολογίου 2012 και ιδιαιτέρως στις κυρίες Αβερκιάδου-Πολυδωροπούλου Μελπομένη,  Βαλσαμή Αρχοντούλα, Γανίτη-Τσέλου Ρίτα, Δαδίκου-Παρίση Ελένη, Δαδίκου-Κρυστάλλη Ελένη, Κουτσουμπή-Παπαγιαννοπούλου Ελένη, Προδρομάκη-Μπίτα Φωτεινή που ευγενώς δάνεισαν το φωτογραφικό υλικό από το οικογενειακό τους αρχείο.

 

Το Δ.Σ. του «ΑΙΓΙΕΑ» αποτελούμενο από τους: Ελένη Καβούνη (Πρόεδρο), Μαρία Καβούνη (Αντιπρόεδρο), Μαριάννα Κουτρουλή (Γραμματέα), Γιάννη Χαντζησοφιανό (Ταμία) και Αντώνη Καράμπελα, Κώστα Καλιακούδα, Μαρία Ευγενοπούλου (Μέλη) εύχεται Χρόνια Πολλά & Καλή Χρονιά!

 

Επιμέλεια Ημερολογίου: Ελένη και Μαρία Καβούνη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις