Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Χορεύει» με τα Ρίχτερ η Δυτική Ελλάδα

«Χορεύει» με τα Ρίχτερ η Δυτική Ελλάδα

Συνεχείς οι μετασεισμοί προκαλούν τον τρόμο των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής

Συνεχείς και δεκάδες είναι οι μετασεισμοί μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ στην περιοχή Τρόκορφο  Φωκίδας που σημειώθηκε χθες στις 2.45 τα ξημερώματα και ο οποίος χαρακτηρίζεται δίδυμος σεισμός με αυτόν της περασμένης Δευτέρας που ήταν της τάξης των 5,2 Ρίχτερ και είχε το ίδιο επίκεντρο.

Οι σεισμολόγοι τηρούν επιφυλακτική στάση καθώς η περιοχή παρουσιάζει έντονη σεισμική ανησυχία.

Μάλιστα πριν από λίγο, στις  8.14 το βράδυ, είχαμε νέα σεισμική δόνηση  με επίκεντρο 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πάτρας, στον εστιακό χώρο του Τρίκορφου Φωκίδας, με ένταση 3.9 Ρίχτερ.

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης μιλώντας στην ραδιοφωνική εκμπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου από τον ΑNT1 97,2. τόνισε:  «To μέγεθος των 5,2 Ρίχτερ δεν μας εφησυχάζει διότι η πρόβλεψή μας ήταν για σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ με την παλαιά κλίμακα, δηλαδή της τάξης του 5,5 - 5,6 με την νέα μέθοδο μέτρησης.»

Ο κ. Τσελέντης επιβεβαίωσε, άλλωστε, πως οι μετρήσεις του καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσου έδειχναν τόσο από τον περασμένο Οκτώβριο όσο και τον Νοέμβριο την σεισμική διέγερση της περιοχής. Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσελέντης, η διέγερση δεν είναι φθίνουσα, αφού μόλις λίγα λεπτά μετά τις 13:00  της Παρασκευής σημειώθηκε νέα ισχυρή δόνηση της τάξης των 4,6 της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο κ. Άκης Τσελέντης επιμένει πως η καλύτερη προστασία είναι η εγρήγορση και για τον αυτό το λόγο,  δεν είναι καθησυχαστικός για την συνέχιση της σεισμικής ακολουθίας. "Ο μεγαλύτερος φονιάς, είναι ο πανικός" λέει.

Όπως επισημαίνουν τόσο ο κ. Τσελέντης όσο και ο επίσης σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, στη zougla.gr, “υπάρχει καταγεγραμμένο ιστορικό στην περιοχή όπου σημειώνονται δίδυμοι σεισμοί. Χαρακτηριστική είναι η σεισμική συμπεριφορά των ρηγμάτων το καλοκαίρι του 1995 και συγκεκριμένα την 15η Ιουνίου. Είχαν προηγηθεί δύο σεισμικές δονήσεις της τάξης των 5 και 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και αμέσως μετά σημειώθηκε ο μεγάλος σεισμός με τις καταστροφικές επιπτώσεις στο Αίγιο. Το ρήγμα εντοπίστηκε και πάλι στην απέναντι πλευρά, επί της Στερεάς Ελλάδας”.

Για  αναγκαιότητα λήψης μέτρων από τους αρμόδιους φορείς κάνει λόγο ο κ. Παπαζάχος, ο οποίος επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο ρήγμα έχει δώσει και σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ και αυτή τη στιμγή οι σεισμολόγοι δεν μπορούν να είναι σαφαλείς για το τι μπορεί να ακολουθήσει.

Ο σεισμολόγος κ. Θανάσης Γκανάς, τονίζει ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα σεισμό του ίδιου μεγάθους, αλλά δεν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Ο  σεισμολόγος της ομάδας του Ακη Τσελέντη, Ε. Σώκος, επεσήμανε ότι «έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο των διπλών σεισμών και άλλες φορές στην περιοχή» και χαρακτήρισε θετική την εκτόνωση της σεισμικής ενέργειας στην περιοχή όπως και ότι παρατηρείται πλούσια σεισμική ακολουθία. Από την ώρα που εκδηλώθηκε ο σεισμός μέχρι τώρα, έχουν  σημειωθεί περισσότεροι από διακόσιοι μετασεισμοί.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις