Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κι όμως η επιτροπή που αποφασίζει τις άδειες των κρατουμένων δεν εξετάζει αν έχουν σωφρονιστεί! Ο Πατρινός ποινικολόγος Γιάννης Αποστολόπουλος εξηγεί στο thebest.gr

Κι όμως η επιτροπή που αποφασίζει τις άδ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για να λάβουν άδεια οι κρατούμενοι των φυλακών

Μεγάλη συζήτηση έχει προκύψει σχετικά με τις άδειες που δίνονται στους κρατούμενους των φυλακών μετά την 48ωρη άδεια που δόθηκε στον Δημήτρη Κουφοντίνα, ιδρυτικό μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη. Ο Πατρινός ποινικολόγος Γιάννης Αποστολόπουλος μιλώντας στο thebest.gr εξήγησε ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται προκειμένου να δοθεί άδεια σε έναν κρατούμενο.

Βγήκε από τον Κορυδαλλό ο Δημήτρης Κουφοντίνας με 48ωρη άδεια - "Θέλω να δω την οικογένειά μου και ν΄ασχοληθώ με τα μελίσσια" είπε στο Συμβούλιο Φυλακών- ΒΙΝΤΕΟ

«Βασική προϋπόθεση είναι ο κρατούμενος να έχει εκτίσει το 1/5 της ποινής του. Το πρώτο διάστημα όταν συμπληρώνεται αυτό το χρονικό διάστημα οι αιτήσεις για άδειες, τις περισσότερες φορές, απορρίπτονται.

Αυτό είναι το πρώτο κριτήριο που λαμβάνει υπόψη του το Συμβούλιο της φυλακής το οποίο αποτελείται από τον Εισαγγελέα, τον διευθυντή της φυλακής και τον εκπρόσωπο της κοινωνικής υπηρεσίας. Σημαντικό ρόλο στο αν θα δοθεί άδεια στον κρατούμενο παίζει η γενικότερη συμπεριφορά που έχει μέσα στη φυλακή.

Η επιτροπή δεν εξετάζει, προκειμένου να βγάλει απόφαση, τι έγινε στη δίκη του κρατούμενου. Εάν ο κρατούμενος τα χρόνια που βρίσκεται στην φυλακή δεν έχει τιμωρηθεί πειθαρχικά, δεν έχει εμπλακεί σε εντάσεις- φασαρίες, εάν είναι συνεπής και εργατικός τότε είναι πιθανό το συμβούλιο να θεωρήσει ότι θα κάνει σωστή χρήση της άδειας του.

Κακή χρήση της άδειας από έναν κρατούμενο θα ήταν να μην επιστρέψει με τη λήξη της στο σωφρονιστικό κατάστημα» μας εξηγεί ο κ. Αποστολόπουλος.

Τι γίνεται όμως με τους κρατούμενους που δηλώνουν πως δεν έχουν μετανιώσει για τα εγκλήματα τους;

Όπως μας εξήγησε, η Επιτροπή της φυλακής δεν εξετάζει το εάν ο κρατούμενος έχει σωφρονιστεί. Ακόμα κι αν έχει δηλώσει ότι έχει μετανιώσει, αυτό δε σημαίνει ότι δε θα διαπράξει, κατά τη διάρκεια της άδειας του κάποιο αδίκημα. Άλλωστε το διάστημα αυτό ο κρατούμενος είναι υποχρεωμένος να επισκεφθεί αρκετές φορές αστυνομικό τμήμα και να δηλώσει την παρουσία του. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να μην εμφανιστεί ή να μην επιστρέψει. Στην Ελλάδα αυτό συμβαίνει με το το 2% των κρατούμενων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις