Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Εκτεταμένες εργασίες στο Ρωμαϊκό Ωδείο- Τρέχουν και δεν φθάνουν για την συναυλία του Κότσιρα; ΦΩΤΟ

Πάτρα: Εκτεταμένες εργασίες στο Ρωμαϊκό ...

Σε πλήρη εξέλιξη

Εργασίες συντήρησης βρίσκονται σε εξέλιξη από τις 19 Μαΐου στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών. Τις εργασίες εκτελεί ο Δήμος Πατρέων κι εντάσσονται στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογράψει με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για την χρήση του Ωδείου.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό οι παρεμβάσεις πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 31 Μαΐου. Μάλιστα την επομένη, 1η Ιουνίου, έχει προγραμματιστεί στο Ωδείο συναυλία του Γιάννη Κότσιρα και της Μιρέλας Πάχου.

Πάντως σήμερα το πρωί, όπως φαίνεται και στις σχετικές φωτογραφίες, οι εργασίες ήταν ακόμα σε εξέλιξη και πληροφορίες του thebest.gr αναφέρουν ότι είναι άγνωστο ακόμα κατά πόσο θα έχουν τελειώσει εγκαίρως για να πραγματοποιηθεί κανονικά η εκδήλωση.

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν αντικατάσταση των ξύλων της σκηνής, της ράμπας προσέλευση του κοινού καθώς και άλλες παρεμβάσεις που έχουν πάρει την έγκριση της 6ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων η οποία κι επιβλέπει την πρόοδό τους.


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

Το Ρωμαϊκό Ωδείο ή αλλιώς Αρχαίο Ωδείο, όπως είναι σύνηθες να αποκαλείται, είναι ένα μεγαλοπρεπές κτίσμα που κτίστηκε κατά την Ρωμαϊκή εποχή στην περιοχή της ?νω Πόλης των Πατρών, και πιο συγκεκριμένα καταλαμβάνοντας το τετράγωνο μεταξύ των οδών Παλαιών Πατρών Γερμανού, Σωτηριάδου, Παντοκράτορος και της πλατείας Αγίου Γεωργίου. Το Ωδείο βρισκόταν στην περιοχή της αρχαίας Αγοράς της πόλης της Πάτρας και κοντά σε άλλα σημαντικά μνημεία όπως ο Ιππόδρομος.

Υπολογίζεται πως κτίστηκε στα χρόνια του Αυγούστου, του πρώτου αυτοκράτορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και πως ο Παυσανίας, μετά την επίσκεψή του στην πόλη αναφέρει πως ήταν παλιότερο από το Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού στην Αθήνα και μεγαλόπρεπα στολισμένο, όχι τόσο όμως όπως αυτό των Αθηνών.

Στα χρόνια που πέρασαν το Ωδείο υπέστη ζημιές από φυσικές καταστροφές και επιδρομές και επιχωματώθηκε. Το 1889 πια όταν αποφασίστηκε να γκρεμιστεί ο λόγος του Στράνη για να επιχωματωθεί το λιμάνι της πόλης, που κατασκευαζόταν τότε, το εξαφανισμένο μέχρι τότε Ωδείο ήρθε ξανά στο φως. Στο διάστημα μεταξύ του 1959-1963 και με προσωπική δαπάνη του αρχιτέκτονα Ιωάννη Βασιλείου άρχισαν τα έργα για την αναμαρμάρωση και την αναστήλωση πολλών κατεστραμμένων χώρων του Ωδείου.

Όλοι λίγο πολύ ξέρουμε για την ιστορία αυτή του Ρωμαϊκού Ωδείου. Πόσοι όμως ξέρουμε για τα αγάλματα σημαντικών αγαλματοποιών , που υπήρχαν στην περιοχή δίπλα από το Ωδείο, όπως το άγαλμα του Χιώτη Μελλά ή του γιου του Μικκιάδη; Και γιατί άραγε αυτά τα αγάλματα δεν υπάρχουν πλέον; Δυστυχώς τα αγάλματα αυτά δεν υπάρχουν για διάφορους πιθανούς λόγους. Είτε κατά πρώτον οι χριστιανοί κάτοικοι της Πάτρας τον 4ο μ.Χ. αι. τα θεωρούσαν είδωλα και μέσα στον φανατισμό τους τα κατέστρεφαν. Μια άλλη εκδοχή είναι η λεηλάτησή τους από τους διάφορους κατακτητές της πόλης ή η απόκτηση των αγαλμάτων αυτών από αρχαιοκάπηλους.

Ένα άλλο στοιχείο που λίγοι έως ελάχιστοι ξέρουν για την περιοχή γύρω από το Ωδείο είναι το γεγονός ότι έξω από την αρχαία αγορά κοντά στο Αρχαίο Ωδείο προς το μέρος του ναού του Απόλλωνα υπήρχαν τρεις (3) επίχρυσοι ανδριάντες που παρίσταναν σημαντικούς άνδρες της κοινωνίας, όπως τον Πατρέα, τον Πρευγένη και τον Αθερίωνα.

Μία ακόμη άγνωστη πτυχή της ιστορίας του μνημείου αυτού είναι πως όπως αναφέρει ο Παυσανίας δίπλα στο Ωδείο υπήρχε και θέατρο κοίλο και ανοικτό "προς δυσμάς" κάτω από κάποια μαγαζιά της εποχής, το οποίο θέατρο κοσμούσαν 3 αγάλματα του Διονύσου, ο Μεσατές, ο Ανθεύς, και ο Αροεύς.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις