Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: Χωρίς προβλήματα η πρεμιέρα των Πανελλαδικών- "Μήπως πρέπει να δούμε την ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια;"

Αχαΐα: Χωρίς προβλήματα η πρεμιέρα των Π...

Πάνω από 6.900 υποψήφιοι στη Δυτική Ελλάδα

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα έγινε το πρωί της Δευτέρας η πρεμιέρα των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων στην Πάτρα και συνολικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όπου στη «μάχη» για την εξασφάλιση μιας θέσης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευσης έπεσαν 6.933 υποψήφιοι. Οι μαθητές διαγωνίστηκαν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας πάνω σε ένα κείμενο του Ακαδημαϊκού Ευάγγελου Παπανούτσου που αναφερόταν στην «φιλία».

«Είναι ένα κείμενο από την «Πρακτική Φιλοσοφία» του Ευ. Παπανούτσου που μου φάνηκε κατανοητό, σαφές και αξιόλογο ως κείμενο. Οι ερωτήσεις είναι σαφείς και ο διαβασμένος δεν έχει να φοβηθεί κάτι. Είναι προφανές το ερώτημα με τα κοινωνικά δίκτυα δεν ανήκει στο κείμενο αλλά η επιτροπή φαντάζομαι ήθελε να κάνει μια προβολή στο σήμερα και σε αντιπαραβολή με την πραγματική φιλία», σχολίασε σχετικά, μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7», ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κώστας Γιαννόπουλος.

Παράλληλα εξήγησε ότι όλα κύλησαν ομαλά και χωρίς αξιοσημείωτα προβλήματα, πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων που αντιμετωπίστηκαν άμεσα σε 2-3 λεπτά.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι τα παιδιά α, περίσπαστα, να καθίσουν στον χώρο τους και να δώσουν τις απαντήσεις που θέλουν. Αυτό που θέλουμε να φροντίσουμε είναι , η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, τα  πάντα, να  δουλέψουν υπέρ τους και το πετύχαμε. ‘Όλα ήταν στη θέση τους. Τα παιδιά κανονικά μπήκαν, τα θέματα έφθασαν και είχαν δοθεί στις 8:30 σε όλα τα σχολεία της Περιφέρειάς μας, όλα δούλεψαν όπως έπρεπε κι έγινε πράξη ένα καλό ξεκίνημα. Κι ελπίζω να συνεχιστεί έτσι και τις επόμενες ημέρες.

Είναι ένα μεγάλο ζήτημα οι Πανελλαδικές εξετάσεις. Εκείνο που θέλουμε είναι όλα να δουλέψουν στην εντέλεια, και η τελευταία πρίζα, το φως σε κάθε σχολείο, και ο τελευταίος διακόπτης, το φωτοτυπικό μηχάνημα, ο υποστηρικτικός τεχνικός εξοπλισμός, αυτό είναι το στοίχημά μας. Να δουλέψουν όλα στην υπηρεσία των πανελλαδικών και των παιδιών. Όλα δούλεψαν λοιπόν, άψογα», επισήμανε ο κ. Γιαννόπουλος.

Αναφερόμενος στο άγχος που καταβάλει, γονείς και υποψηφίους, με αφορμή την συμμετοχή των παιδιών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, επισήμανε: "Μπαίνουν 100.000 υποψήφιοι σε αυτή τη μάχη, σε αυτή την βίαιη ωρίμανση των παιδιών, αυτό το σοκ που φέρενει ένα παιδί αντιμέτωπο με τον εαυτό του, με τις γνώσεις τους με ότι έχει επιλέξει. Σε αυτή την στρεσογόνα διαδικασία. Είναι σίγουρο ότι όλοι δεν θα πάρουν τον ίδιο βαθμό, δεν θα πετύχουν όλοι τον στόχο τους, σε κάθε περίπτωση η αποτυχία παίζει, είναι κομμάτι της ζωής και θα πρέπει να πορευτούμε με αυτό».

Τέλος εκτίμησε ότι έχει έρθει η ώρα, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση αλλαγής αυτής της διαδικασίας για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια με δεδομένο μάλιστα ότι πολλά από τα παιδιά περνούν σε Σχολές που δεν τους αρέσουν ή που τουλάχιστον δεν ήταν στις πρώτες τους επιλογές.

«Έχει δείξει τα όρια του αυτό το σύστημα πια και πρέπει κάτι να γίνει άμεσα ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε σε ποιοτικά καλύτερα χαρακτηριστικά και στον τρόπο εισαγωγής των παιδιών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ήδη βλέπουμε ότι γίνονται κάποιες κινήσεις, έρχονται κάποια στοιχεία και δεδομένα  που μας δείχνουν ότι όλο αυτό το οικοδόμημα μπορεί να στηθεί καλύτερα στα πόδια του, και ποιοτικότερο σχολείο να έχουμε, καλύτερο γυμνάσιο και λύκειο και καλύτερες επιτυχίες να έχουν τα παιδιά το επόμενο διάστημα στην εισαγωγή στην Τριτοβάθμια. Πολλά μπορούν να αλλάξουν και είμαι σίγουρος  ότι θα δούμε πολύ προωθημένες και σύγχρονες απαντήσεις σε αυτό που γίνεται.

Να σας δώσω ένα στοιχείο:  Έχουν γίνει μελέτες οι οποίες λένε ότι π.χ.  από τα παιδιά που επιτυγχάνουν την εισαγωγή τους στο Μαθηματικό, μόνο το 3% το είχε βάλει ως πρώτη προτίμηση. Οι περισσότεροι που βρέθηκαν εκεί, το είχαν πολύ πιο κάτω στις θέσεις επιλογής.

Κι ερωτώ: Μήπως πρέπει να δούμε την ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια; Τουλάχιστον να πηγαίνουν μόνο εκείνοι που θέλουν και πραγματικά επιθυμούν να μπουν στην όποια Σχολή. Εκτιμώ ότι οι συνθήκες είναι έτοιμες να ανοίξει αυτή η συζήτηση και νομίζω ότι το επόμενο διάστημα αυτό θα μας απασχολήσει», κατέληξε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις