Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το πρωί της Τρίτης 12/4 τελικά η αναχώρηση των Ρώσων ιερωμένων με το λείψανο του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως

Το πρωί της Τρίτης 12/4 τελικά η αναχώρη...

Η αναχώρηση από τον ιερό ναό Αγ. Ανδρέου θα γίνει στις 8 το πρωί μετά από δέηση που θα ψαλεί

Για μία ακόμα μέρα παρατάθηκε τελικά το ιερό προσκύνημα και η παραμονή του τιμίου λειψάνου του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως & Κριμαίας, στο νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου Πατρών.

Η αναχώρηση της Ρωσικής ιερατικής αντιπροσωπείας προκειμένου να επιστρέψει με το ιερό λείψανο του Αγίου Λουκά, πίσω στην Κριμαία, στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδος, θα γίνει την Τρίτη 12 Απριλίου 2016, μετά τις 8 το πρωί, αφού πρώτα ψαλεί δέηση στο νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου, παρουσία του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου.

Το ιερό λείψανο του Ρώσου Αγίου, ο οποίος εκοιμήθη το 1961 και στη ζωή του υπέστη πολλούς διωγμούς για την Ορθόδοξη χριστιανική πίστη του από το τότε κομμουνιστικό καθεστώς, μεταφέρθηκε αεροπορικώς μέσω Αράξου, είναι τοποθετημένο σε ειδική λειψανοθήκη και βρίσκεται στο ναό του Πολιούχου των Πατρών Αγίου Ανδρέου από τις 2 Απριλίου, τις 6 το απόγευμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως πέρα από τους κατοίκους της Πάτρας, έχουν έρθει για να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο και να λάβουν τις πρεσβείες και ευχή του Αγίου και πολλοί άνθρωποι από γύρω περιοχές. Όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος στη διάρκεια του Κατανυκτικού εσπερινού το απόγευμα της Κυριακής 10/4, ήρθε για να προσκυνήσει και κόσμος από την Σπάρτη, την Καλαμάτα, την Κόρινθο, τα νησιά του Ιονίου πελάγους όπως η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά, περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, η Αθήνα, κ.α.

Μάλιστα την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, στη διάρκεια της ιεράς αγρυπνίας στο νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου όπου προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθος, πήγαν και προσκύνησαν το ιερό λείψανο του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως μαθητές από σχολεία της Καλαμάτας που προφανώς βρίσκονται εκδρομή στην Πάτρα.

Το πρωί της Δευτέρας 11/4/2016, στην προηγιασμένη Θεία λειτουργία ήρθε και χοροστάτησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αργολίδας κ.κ. Νεκτάριος μετά από πρόσκληση του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου.

Οι δύο τους συνδέονται με μακρά φιλία καθώς όπως θύμισε ο κ.κ. Χρυσόστομος, ήσαν συμφοιτητές στο Πανεπιστήμιο.

Στο λόγο του ο κ.κ. Νεκτάριος έκανε αναφορά στον τρόπο που συνδέεται ο Άγιος Λουκάς της Συμφερούπολης και της Κριμαίας με τον Απόστολο Ανδρέα, τον Πρωτόκλητο. Ο Άγιος Ανδρέας, όπως είπε, είχε φτάσει πριν από 2.000 χρόνια στην χερσόνησο της Κριμαίας και δίδαξε το Ευαγγέλιο του Χριστού. Μάλιστα τα ίχνη από τα πέλματα του υπάρχουν ακόμη και σήμερα στην άκρη των βράχων της ακτογραμμής. Μετά λοιπόν από εκατοντάδες χρόνια, στο ίδιο σημείο ο Άγιος Λουκάς (1877-1961) που χειροτονήθηκε ιερέας και αργότερα το 1923, Επίσκοπος Τασκένδης, και διακρίθηκε ως ιατρός χειρούργος, έμελλε στην ίδια γη, να κηρύξει το ευαγγέλιο, να υποστεί διωγμούς, να μείνει νέος χήρος με 4 παιδιά και προς το τέλος της ζωής να τυφλωθεί.

*Να θυμίσουμε πως την ιερατική αποστολή που συνόδευσε το ιερό λείψανο στην Πάτρα από την Κριμαία, αποτελούσαν η καθηγουμένη του μοναστηριού της Αγίας Τριάδος, Ευσεβία, ο αρχιμανδρίτης κ. Σέργιος ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Συμφερουπόλεως και Κριμαίας κ.κ. Λάζαρου και ο πατήρ Γρηγόριος.

Οι Ρώσοι Ορθόδοξοι ιερωμένοι συμμετείχαν και στις Θείες λειτουργίες όπως το πρωί της Κυριακής 10 Απριλίου και στους Κατανυκτικούς εσπερινούς.

*Στην ιερά αγρυπνία της περασμένης Παρασκευής έψαλαν οι καλόγριες της ιεράς μονής Παναγίας Ελεούσας που είναι στη Πιτίτσα.

*Οι φωτ. είναι από το σάιτ της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις