Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πατρινοί δικηγόροι και εθελοντές στο πλευρό των προσφύγων στην Ηλεία - "Καραβάνι" αλληλεγγύης στη Μυρσίνη - ΦΩΤΟ

Πατρινοί δικηγόροι και εθελοντές στο πλε...

Η επανένωση οικογενειών βασική προτεραιότητα

Μια νέα «επίθεση» αλληλεγγύης δέχθηκαν χθες οι 340 Σύριοι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Ηλεία, από δικηγόρους της Πάτρας και εθελοντές από την Αχαΐα, που παράλληλα μετέφεραν με φορτηγό ανθρωπιστική βοήθεια. Μετά από δέκα ημέρες παραμονής των προσφύγων στο παραθεριστικό κέντρο, ξεκινούν οι διαδικασίες εκείνες που τους φέρουν πιο κοντά στο στόχο τους. Γονείς που βρίσκονται μακριά από τα παιδιά τους, ζευγάρια που τα «χώρισε» ο πόλεμος και η προσφυγιά, περιπτώσεις που κρίνεται επιτακτική η διαδικασία επανένωσης, είναι πολλές ανάμεσα στους πρόσφυγες της Μυρσίνης.

Εκείνες οι περιπτώσεις των προσφύγων του LM Village της Μυρσίνης, που μπορούν να επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους που βρίσκονται ήδη σε χώρες του Ευρωπαϊκού βορρά, τίθενται υπό εξέταση από νομικούς.

Γιορτή ανθρωπισμού
Το κλίμα χθες στο LM Village ήταν γιορτινό. Δεκάδες εθελοντές έφταναν είτε από την Ηλεία είτε από την Αχαΐα μεταφέροντας κάθε δυνατή προσφορά για τους πρόσφυγες. Πρώτα από όλους τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας, μαζί με τα μέλη της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών Πάτρας και του Δικτύου Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών Πάτρας. Με τη βοήθεια του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, μετέφεραν ένα φορτηγό γεμάτο με είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. «Είναι πολύ συγκινητική η εικόνα σήμερα όχι μόνο από το νομό μας αλλά και από την Αχαΐα. Η πρωτοβουλία που πήραμε απέδειξε πόσο άνθρωποι είμαστε. Η προσφυγιά, αγγίζει την καρδιά του Έλληνα και όλους μας. Όλοι βοηθούν για να γίνει πιο εύκολη η διαμονή τους εδώ έως ότου φύγουν για κάποιο άλλο κράτος» σχολίασε ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ. Πλέον στο LM Village φιλοξενούνται 340 άτομα αφού τις προηγούμενες ημέρες, υπολείπονταν από μερικά ακόμα άτομα να φτάσουν από τον Πειραιά. Ο εκπρόσωπος της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών Πάτρας, Νίκος Παπαγεωργίου, σε δηλώσεις του τόνισε πως «κάναμε αυτή τη δράση για την περιοχή μας, όπως κάνουμε εδώ και καιρό για άλλες περιοχές στη βόρεια Ελλάδα. Είναι μια διαδικασία που θα συνεχίσουμε μιας και οι ανάγκες πάντα θα υπάρχουν και ενδεχομένως να αυξηθούν στην περιοχή αυτή τα κέντρα φιλοξενίας». Σχολιάζοντας την πρώτη εικόνα που έχει για το κέντρο, την χαρακτήρισε πολύ καλή. «Αυτή είναι η έννοια του ανοιχτού κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και όχι κάτι κλειστό που δημιουργεί πολλά προβλήματα. Θα μιλήσουμε με τους φορείς του δήμου για τις ανάγκες που υπάρχουν για να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε περισσότερο». Συμπλήρωσε πως στην προσπάθεια που ξεκίνησε χθες συμμετέχουν και μέλη από το Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών για να εξετάσουν τους τρόπους που τα προσφυγόπουλα θα έχουν στο χώρο αυτό μια δημιουργική απασχόληση και συνολικά οι Σύριοι πρόσφυγες μια κανονικότητα στη διάρκεια της φιλοξενίας τους και μέχρι να φύγουν για τον προορισμό τους.
Το μέλος του ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, Στάθης Αντίοχος, από τη Μυρσίνη όπου βρέθηκε μαζί με συναδέλφους του στο χθεσινό καραβάνι αλληλεγγύης τόνισε δήλωσε ότι «είμαστε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και ήρθαμε εδώ με μια άτυπη επιτροπή που έχουμε συστήσει στο Δικηγορικό Σύλλογο Πατρών, προκειμένου να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια αλληλεγγύης και βοήθειας αυτών των ανθρώπων. Ήρθαμε εδώ με μία μίνι ανθρωπιστική βοήθεια. Ενημερώθηκαν οι συνάδελφοι για να προσφέρουν τρόφιμα, είδη ρουχισμού και φαρμακευτικό υλικό, που θα συγκεντρωθεί έως τις 22 Απριλίου. Απευθυνόμαστε και σε όλο τον κόσμο που μπορεί να προσφέρει στη Βιβλιοθήκη του συλλόγου, προκειμένου να βοηθήσει ο καθένας με τις δυνάμεις τους» είπε μεταξύ άλλων. 
Τέλος ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Ανδραβίδας – Κυλλήνης για την διαχείριση της κατάστασης στο LM Village Ανδρέας Χαμουζάς, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους συλλόγους που συνδράμουν τους πρόσφυγες με κάθε είδους βοήθεια και τόνισε ότι «μέσα από τέτοιες κινήσεις αποδεικνύεται ότι η  Ελλάδα για ακόμα μια φορά και οι Έλληνες από το υστέρημά τους βοηθούν τους πρόσφυγες, δείχνοντας αλληλεγγύη. Αυτή η κίνηση από την Πάτρα μας γεμίζει δύναμη για να συνεχίσουμε γιατί ο δρόμος είναι μακρύς».

Νομικές λύσεις για την επανένωση των χωρισμένων οικογενειών προσφύγων
Μιλώντας για τα νομικά ζητήματα ο κ. Μοράντ τόνισε πως ο χρόνος διαμονής των προσφύγων στην Μυρσίνη θα είναι διαφορετικός ανά περίπτωση. Με βάση το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα για την διανομή τους σε ευρωπαϊκά κράτη, προτεραιότητα έχουν οι περιπτώσεις επανένωσης οικογενειών. «Όσοι έχουν τους συγγενείς τους σε άλλες χώρες θα πρέπει να πάνε μαζί, οι υπόλοιποι θα περιμένουν λίγο για να δουν σε ποια χώρα θα προωθηθούν». Ωστόσο ο κ. Μοράντ εκτίμησε πως μόλις σταματήσουν οι ροές των προσφύγων από την Τουρκία, η διαχείριση τους στην Ελλάδα θα είναι καλύτερη. Παράλληλα στάθηκε στην φημολογία που διαδίδεται κάθε λίγο και λιγάκι στους κόλπους των προσφύγων πως ανοίγουν τα σύνορα και αυτοί τρέχουν εκεί, λέγοντας πως «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται».
Ο εκπρόσωπος της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών Πάτρας, Νίκος Παπαγεωργίου, από την πλευρά του τόνισε για το θέμα πως «…υπάρχει διαδικασία που το προβλέπει και είναι ταχύτερη από κάθε άλλη. Είναι αναγκαία η συνδρομή των εθελοντών δικηγόρων για κάτι τέτοιο».
Ο πατρινός δικηγόρος κ. Αντίοχος αναφερόμενος στα νομικά ζητήματα τόνισε πως στις επιτροπές που έχει συστήσει ο δικηγορικός σύλλογος Πατρών, υπάρχει μια εκ των για τις σχέσεις γονέων και τέκνων, γυναικών και παιδιών και στην προστασία των δικαιωμάτων τους, επιτροπή ασύλου και επιτροπή που εξετάζει το νομικό καθεστώς που αφορά στην επανένωση των οικογενειών αυτών. «Ο Δικηγορικός Σύλλογος μπορεί να προσφέρει δωρεάν νομική βοήθεια στους ανθρώπους αυτούς που το έχουν ανάγκη και μπορούν να απευθυνθούν στους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους για να ζητήσουν βοήθεια» δήλωσε.

Νέα σίτιση και παροχή ιατρικής φροντίδας
Στο μεταξύ από χθες ξεκίνησε η σίτιση των προσφύγων από την εταιρία που αναδείχθηκε ανάδοχος του σχετικού διαγωνισμού που διενήργησε η 117 ΠΜ Ανδραβίδας. Πρόκειται για εταιρία από την Κόρινθο που ήδη εγκατέστησε στο χώρο τον εξοπλισμό της και ξεκίνησε οργανωμένα τη σίτιση των 340 Σύριων. Όπως τόνισε ο δήμαρχος της περιοχής, έχουν υπάρξει επαφές με τους ιατρικούς συλλόγους Πύργου και Αμαλιάδας, το Φαρμακευτικό Σύλλογο Ηλείας και την ερχόμενη Τρίτη τα παιδιά θα εξεταστούν από παιδιάτρους και θα εμβολιαστούν.

ilialive.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις