Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Ιdra Kayne στο thebest.gr: «Βίωσα ρατσισμό από πολύ μικρή ηλικία»

Ιdra Kayne στο thebest.gr: «Βίωσα ρατσισ...

Απόψε στο Up Stage του Royal Theater, με ελεύθερη είσοδο

Η Ιdra Kayne είναι η νέα αποκάλυψη της soul funk σκηνής στην Ελλάδα. Μισή ελληνίδα, μισή αφρικανή, με ετερόκλητα ακούσματα, από hip hop και τζαζ μέχρι  Νταλάρα η Idra επέλεξε τη soul fank κι απόψε εμφανίζεται στο Up Stage του Royal Theater.Λίγο πριν μιλά στο thebest.gr για τη μουσική, για το ρατσιμό που βίωσε και τα μελλοντικά της σχέδια

Της Ελευθερίας Μακρυγένη

Πώς είναι να είσαι τραγουδίστρια soul funk στην Ελλάδα που έχει διαφορετικές μουσικές καταβολές;Και σε μια εποχή που λόγω της κρίσης οι περισσότεροι καλλιτέχνες έχουν τον αντίκτυπο και στον δικό τους χώρο;

«Το είδος μουσικής που μου αρέσει κι έχω επιλέξει να εκπροσωπώ δεν ήταν ποτέ το πιο δημοφιλές στην Ελλάδα οπότε δε μπορώ να πω ότι έχω νιώσει κάποιο αρνητικό αντίκτυπο στη δουλειά μου λόγω κρίσης. Αντιθέτως, έχω παρατηρήσει μια αρκετά μεγάλη στροφή του ελληνικού κοινού σε νέα ακούσματα, διαφορετικά πλέον. Και αυτό με εκπλήσσει και με χαροποιεί ιδιαίτερα».

 

Είστε μισή ελληνίδα μισή αφρικανή. Πού αισθάνεστε πιο κοντά;Tι αγαπάτε σε κάθε μια από τις κουλτούρες της διπλής ρίζας σας;

«Επειδή γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελλάδα από Ελληνίδα μητέρα σίγουρα νιώθω πιο κοντά, πιο οικεία θα έλεγα στην ελληνική κουλτούρα. Ειδικά στην εφηβεία που ήταν πιο έντονη η ανάγκη μου να ανήκω κάπου ήμουν σχεδόν αποσυνδεδεμένη από την αφρικανική μου ρίζα. Μεγαλώνοντας και γνωρίζοντας καλύτερα τον εαυτό μου, ίσως και εξαιτίας της ενασχόλησης μου με τη μουσική, νιώθω πλέον στη μέση. Μεγάλη μου επιθυμία βέβαια είναι να επισκεφτώ επιτέλους την Ουγκάντα!».

 

Έχετε ετερόκλητα μουσικά ακούσματα. Χιπ-χοπ μουσική από τον μεγάλο αδελφό, αφρικανική μουσική και τζαζ από τον πατέρα αλλά και Νταλάρα και Παπακωνσταντίνου από τη μητέρα. Επιλέξατε τη soul funk. Γιατί;

«Η soul funk είναι πολύ κοντά με την αφρικανική μουσική, τη jazz και την hip hop, οπότε το βρίσκω πολύ λογικό. Mόνο ο Νταλάρας και ο Παπακωνσταντίνου δεν κολλάνε στην εξίσωση».

Σας αρέσει η ελληνική μουσική;Ποιο είδος; τραγούδια ελλήνων δημιουργών θα θέλατε να έχετε ερμηνεύσει εσείς;

«Δε μπορώ να πω ούτε ότι μ’αρέσει ούτε ότι δεν μου αρέσει. Δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω... Μ’αρέσουν αρκετοί καλλιτέχνες όμως όπως η Νατάσα Μποφίλιου, η Χαρούλα Αλεξίου, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Μαριέττα Φαφούτη, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, οι Ιman Baildi...».

 

Γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στην Ελλάδα.Bιώσατε κάποιο είδος ρατσισμού;

«Φυσικά και βίωσα ρατσισμό από πολύ μικρή ηλικία».

H Eλλάδα τελευταία δέχεται μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές την ώρα που το προσφυγικό ζήτημα δείχνει να δοκιμάζει την Ευρώπη. Πώς βλέπετε αυτό το ζήτημα;

«Είναι ένα ζήτημα που με προβληματίζει πολύ. Ένα ζήτημα που ειδικά τους Έλληνες θα έπρεπε να μας αγγίζει, να μας κάνει αλληλέγγυους και όχι να μας διχάζει και να μας κάνει ρατσιστές».

 

Τι σημαίνει το όνομά σας;

«Ίντρα σημαίνει το παιδί που γεννήθηκε και δε χτυπούσε η καρδιά του και χτύπησε μετά».

Τι θα μας ερμηνεύσετε τη Δευτέρα;

«Τη Δευτέρα θα ερμηνεύσω τα δικά μου τραγούδια από τον προσωπικό μου δίσκο με τίτλο “Don’t walk away” και αγαπημένα μου pop-soul-r’n’b τραγούδια ξένων καλλιτεχνών που έχουν ξεχωριστή σημασία για μένα».

Μελλοντικά επαγγελματικά σχέδια

«Μέχρι και τις 24 Απριλίου συμμετέχω στο μιούζικαλ “Sweet Charity” στο θέατρο Badminton και στην παιδική παράσταση “Το Βιλίο των Θρύλων» στο θέατρο Κάτια Δανδουλάκη. Στη συνέχεια, θα κάνω περιοδεία με «Το Βιβλίο των Θρύλων» αλλά και τη μπάντα μου σε όλη την Ελλάδα. Και πολλά άλλα...».

 

Who is who

 

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα  τη δεκαετία του ’80. Ανακάλυψε το πάθος της για την μουσική και το χορό από πολύ νεαρή ηλικία.

Σπούδασε κλασσικό χορό και Τζαζ για 15 χρόνια και υπήρξε μέλος χορωδίας για 12 χρόνια. Σπούδασε Κοινωνική Εργασία στα ΤΕΙ Αθήνας και Τεχνική Φωνητικής Τοποθέτησης στο Vocal Art Academy, ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στο θέατρο των Αλλαγών. Από το 2000 έχει εμφανιστεί στις περισσότερες μουσικές σκηνές της Αθήνας και έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες. Το 2007 εμφανίστηκε στο φεστιβάλ Meet The Streets στο Ρόττερνταμ στα πλαίσια του προγράμματος Roots and Routes. Το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο ‘’Don’t walk away’’ κυκλοφόρησε στις 14 Δεκεμβρίου 2011 από την ΕΜΙ σε παραγωγή των BigTime Pr.

Τον Μάρτιο του 2012 το ομώνυμο Single επιλέχτηκε από το Jumping Fish σαν το τραγούδι της Άνοιξης του 2012.

info

Royal Theater (παλαιό Πτωχοκομείο - Ακτή Δυμαίων)

Ώρα έναρξης:10 μ.μ.

Είσοδος Ελεύθερη

Πληροφορίες – Κρατήσεις : 2610-310020


 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight