Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPORTS

/

Ο Ντίνος Μιχαηλίδης μας διδάσκει Τζούντο και Ζίου-Ζίτσου!

Ο Ντίνος Μιχαηλίδης μας διδάσκει Τζούντο...

Μια εκ βαθέων συνέντευξη στο thebest.gr

Ύστερα από την επιτυχία του Ηλία Ηλιάδη στην Ολυμπιάδα της Αθήνας το 2004 αρκετοί Έλληνες έμαθαν να αναγνωρίζουν το τζούντο ως ένα είδος ιαπωνικής πάλης που έχει ως σκοπό την ρίψη του αντιπάλου στο έδαφος.

Πολύ λίγοι, όμως, συνειδητοποιούν ότι το τζούντο συνιστά μία από τις πιο διαδεδομένες πολεμικές τέχνες σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκατομμύρια άνθρωποι σε κάθε γωνιά της υφηλίου εξασκούνται σε αυτό απαρτίζοντας έτσι μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες μαχητικών σπορ -και όχι μόνο-των ημερών μας. Και ακόμη λιγότεροι καταλαβαίνουν την πραγματική αξία και το βάθος του τζούντο.

Η ύπαρξη του τζούντο οφείλεται στην εμπνευσμένη προσπάθεια του ιδρυτή του, Τζίγκορο Κάνο, να ενοποιήσει και να τελειοποιήσει το πλήθος των «συστημάτων άοπλης μάχης» που έβριθαν την εποχή του 19ου αιώνα στην Ιαπωνία.

Την περίοδο εκείνη ο Κάνο αρχίζει να εξετάζει όλες τις υπάρχουσες τεχνικές αυτοάμυνας λεπτομερώς και τις αναλύει σε βάθος ενώ αφαιρεί συστηματικά όσες είναι άκρως επικίνδυνες ή στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στη μυϊκή δύναμη.

Ταξιδεύει εκτός Ιαπωνίας και μαθαίνει νέες τεχνικές από άλλα συστήματα αυτοάμυνας τις οποίες και ενσωματώνει.

Ο Πατρινός Ντίνος Μιχαηλίδης, μιλάει στο thebest.gr για το άθλημα, την προσωπική του εμπειρία και την εξάσκησή του στην Πάτρα.

«Έπειτα από πολυετή έρευνα και πρακτική εξάσκηση, βασιζόμενος στις πιο σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους της εποχής του, ιδρύει το Κόντοκαν Τζούvτο.

Καταφέρνει έτσι να προσφέρει στον κόσμο ένα ολοκληρωμένο σύστημα άοπλης μάχης και μία πληρέστατη μέθοδο πνευματικής εκπαίδευσης και σωματικής εξάσκησης το οποίο με το πέρασμα του χρόνου γνωρίζει παγκόσμια αποδοχή και συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων (Τόκυο 1964).

Ξεκίνησα το τζούντο το 1987 στην Πάτρα, σε ηλικία 9 ετών. Το επέλεξα διότι το έβλεπα ως κάτι εξωτικό και μαγικό, όντας άγνωστο, στην Ελλάδα και κυρίως στην Πάτρα. Από μικρός έτρεφα μια αγάπη για τις πολεμικές τέχνες εν γένει και ειδικότερα για τα παλαιστικά αθλήματα.»

«Η αφορμή για το τζούντο μου δόθηκε την περίοδο '86-87 μέσα από παιδικά βιβλία που διάβαζα μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό μου. Η πρώτη μας επαφή με το άθλημα ήταν στη μοναδική σχολή τζούντο στην Πάτρα, «Άρτεμις Πατρών».

Από τότε –εδώ και σχεδόν 30 χρόνια– το τζούντο με ακολουθεί ασταμάτητα σε ό,τι και να κάνω. Το υπηρέτησα ως αθλητής  και τώρα, πλέον,  ως προπονητής. Μπορώ να πω ότι συνεχίζει να μου προσφέρει την ίδια αμέριστη ψυχική και συναισθηματική ανταμοιβή.

Η προπονητική μου καριέρα ξεκίνησε το 2002 όταν αποφάσισα, λόγω έλλειψης συναθλητών, να αρχίσω να «μυώ» φίλους και γνωστούς μου στο κόσμο του τζούντο προκειμένου να έχω άτομα να προπονούμαι.»

«Μελέτησα και προπονήθηκα πολύ προκειμένου να ανταπεξέλθω, διότι παράλληλα παρέμενα και ενεργός αθλητής και συνέχιζα να συμμετέχω σε αγώνες μαζί με τους αθλητές μου.

Ωστόσο, στήριξη από την πολιτεία δεν υπήρξε ποτέ εκείνη την περίοδο –μία κατάσταση που δεν έχει αλλάξει ακόμα και σήμερα– όλα στηρίζονταν στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Το 2009 άρχισα να εμβαθύνω και στο Βραζιλιάνικο Ζίου-Ζίτσου το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με το τζούντο και το συμπληρώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μιας και ειδικεύεται στην πάλη εδάφους.

Ήμουν τυχερός, βέβαια, διότι γνώριζα ήδη αρκετά καλά την πάλη εδάφους από το τζούντο και μπόρεσα να προσαρμοστώ πολύ γρήγορα στις απαιτήσεις του Ζίου-Ζίτσου.»

«Πρόκειται για ένα από τα πιο γοργά αναπτυσσόμενα μαχητικά σπορ παγκοσμίως· ενώ, συνάμα, είναι ασφαλές και ευχάριστο, πολύ προσιτό στο μέσο αθλούμενο. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με μια πολεμική τέχνη, ανεξαιρέτως.

Πλέον αντιπροσωπεύω το Rio Grappling Club Greece στην Πάτρα το οποίο, με επικεφαλής τον πολύ καλό φίλο και κορυφαίο προπονητή Ερμή Δημητρόπουλο, είναι και η πρωταθλήτρια ομάδα Βραζιλιάνικου Ζίου-Ζίτσου στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια.

Σήμερα διδάσκω τζούντο και ζίου-ζίτσου με τη βοήθεια του εξαίρετου συνεργάτη και παλιού μαθητή μου, Νίκου Σκούτα, σε δύο πολύ ωραίους χώρους, στο Energy Fitness Club –ένα άρτια εξοπλισμένο γυμναστήριο, που βρίσκεται στην οδό Καλαβρύτων 52,  έναντι Νοσοκομείου Αγίου Ανδρέα– και στο Glory Club Kavvadias που διαθέτει, κατά την ταπεινή μου γνώμη, την καλύτερη αίθουσα πολεμικών τεχνών στην Πάτρα (Καρόλου 1 & Όθωνος Αμαλίας).

Και στις δύο ομάδες μας έχουμε φροντίσει να καλλιεργήσουμε ένα πολύ ωραίο κλίμα φιλίας, ώστε οι μαθητές μας να απολαμβάνουν την προπόνηση στο έπακρο και να φεύγουν πάντα με χαμόγελο, όσο κουρασμένοι και εάν είναι. Προτείνουμε σε όλους να έρθουν και να γνωρίσουν από κοντά αυτά τα δύο θαυμάσια αθλήματα, είμαστε σίγουροι ότι θα τα αγαπήσουν.»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζούντο: Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Ηλιάδης

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports