Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάρκινγκ:Τι προβλέπει ο νόμος για την προστασία των αυτοκινήτων και του περιεχομένου του

Πάρκινγκ:Τι προβλέπει ο νόμος για την πρ...

Το thebest.gr έκανε την έρευνα και σας αναφέρει τα αποτελέσμτα

Τι συμβαίνει σε περίπτωση που αφήσεις το αυτοκίνητό σου σε πάρκινγκ και όταν επιστρέψεις δεν το βρεις; Ή εάν το παραλάβεις τρακαρισμένο, ή ακόμα και χωρίς πινακίδες, όπως συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα σε κεντρικό πάργκινγκ της Πάτρας;

Τι προβλέπει ο νόμος για την φθορά, την κλοπή και τα υπόλοιπα ανεπιθύμητα συμβάντα;  Ποιόν καλύπτει; Τι θα πρέπει να απαιτήσει και ποιες είναι οι υποχρεώσεις του.

Το thebest.gr ύστερα από έρευνα ενημερώνει τους αναγνώστες για το τι προβλέπει ο νόμος στα ατυχή περιστατικά.

Κατά την κρατούσα άποψη, η στάθμευση αυτοκινήτου σε parking ή garage εμφανίζεται με πολλές νομικές μορφές. Ο ορθός νομικός χαρακτηρισμός (σταθμεύσεως αυτοκινήτου) θα στηρίζεται στην εκτίμηση όλων των επιμέρους περιστάσεων. Σε κάθε δε συμβατική μορφή το περιεχόμενο της ευθύνης του οφειλέτη είναι διαφορετικό.

Ειδικότερα, η στάθμευση εμφανίζεται, κατά κανόνα, με τις ακόλουθες μορφές:

Α) Ως σχέση φιλοφρονήσεως, στην περίπτωση απλής ενοχής βραχείας διαρκείας για στάθμευση αυτοκινήτου χωρίς αντάλλαγμα σε χώρο εξουσιαζόμενο από τον επιτρέποντα που δεν ασκεί συναφή επιχείρηση σταθμεύσεως αυτοκινήτων (π.χ. του γείτονα που αφήνει διερχόμενο φίλο του να χρησιμοποιήσει ελεύθερο οικόπεδό του), λαμβάνοντας υπόψη ότι η σχέση φιλοφροσύνης στερείται από την απαραίτητα βούληση δικαιοπραξίας δεσμεύσεως(σ.σ. και καμίας νομικής υποχρεώσεως).

Β) Ως μίσθωση χώρου (άρθρο 574 ΑΚ), στην περίπτωση σταθμεύσεως αυτοκινήτου συνήθως επ’ ανταλλάγματι σε χώρο ανοικτού ή κλειστού parking που διατίθεται στον κάτοχο του αυτοκινήτου και επιλέγεται από αυτόν χωρίς επίβλεψη του αυτοκινήτου, ο κάτοχος του οποίου μετά τη στάθμευση και ασφάλισή του παραλαμβάνει μαζί του τα κλειδιά.

Γ) Ως σύμβαση αμειβόμενης παρακαταθήκης (άρθρο 822 ΑΚ), στην περίπτωση σταθμεύσεως αυτοκινήτου επ’ ανταλλάγματι σε υπαίθριο ή κλειστό parking, όπου ο κάτοχος του αυτοκινήτου, χωρίς να επιλέγει ο ίδιος τη θέση σταθμεύσεως αφήνει σ’ αυτό τα κλειδιά του, σύμφωνα με τους όρους λειτουργίας του δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον εκμεταλλευόμενο το parking για επιθυμητές, ανάλογα με τις περιστάσεις, μεταβολές θέσεως του αυτοκινήτου.

Κύρια υποχρέωση του θεματοφύλακα είναι η φύλαξη του αυτοκινήτου και των πραγμάτων που περιέχει. O εκμεταλλευόμενος το parking αποκτά δυνατότητα επεμβάσεως στο αυτοκίνητο (προξένηση βλαβών, αποτροπή κινδύνου κλοπής κ.λπ.) και στα πράγματα που είναι αποτεθειμένα σ’ αυτό.

Περαιτέρω, κατά τη διάταξη του άρθρου 914 ΑΚ, όποιος ζημιώσει άλλον παράνομα και υπαίτια έχει υποχρέωση να τον αποζημιώσει.

Συμπερασματικά καταλήγουμε στο γεγονός, ότι η νομοθεσία καλύπτει τον πολίτη που εναποθέτει το όχημα του σε κάποιο χώρο στάθμευσης, μόνο στην περίπτωση που αφήνει τα κλειδιά του, άρα και την πλήρη ευθηνή του οχήματός του, στο υπεύθυνο του πάρκινγκ. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η –πλήρη-ευθύνη του οχήματος εκπίπτει στον οδηγό του αυτοκινήτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάτρα:Aπό Δεκέμβριο πιλοτικά η ελεγχόμενη στάθμευση - Με 0,50 το πάρκινγκ στους τρεις παραλιακούς χώρους

Πάτρα:Στάθμευση, πάρκιγκ στην παραλιακή ζώνη και η κλήση Πελετίδη στα δικαστήρια στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Πάτρα: Το πάρκιγκ στο μώλο της Αγίου Νικολάου - Το αδιαχώρητο από σταθμευμένα οχήματα - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις