Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Το thebest.gr έψαξε, έμαθε, δοκίμασε και σας παρουσιάζει 3 τρόπους για να φτιάξετε τη δική σας σπιτική μπύρα!

Πάτρα: Το thebest.gr έψαξε, έμαθε, δοκίμ...
Χριστακόπουλος Θάνος

Η δύσκολη, η απλή και η μέση λύση

Και ποιος δεν απολαμβάνει μια δροσιστική μπύρα με καλή παρέα μια καλοκαιρινή νύχτα ή βλέποντας το ντέρμπυ στην τηλεόραση ή συνοδεύοντας τα αγαπημένα του μεζεδάκια; Πώς θα σας φαινόταν όμως αν η παρέα απολάμβανε τη δική σας φρέσκια σπιτική μπύρα;

Μπορεί να φαντάζει ως άπιαστο όνειρο, όμως στην πράξη είναι ευκολότερο από όσο νομίζετε, άλλωστε αρκετοί Πατρινοί το... κάνουν ήδη. Το thebest.gr έψαξε, έμαθε, δοκίμασε και σας παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να γίνετε ερασιτέχνες ζυθοποιοί.

Με βάση την έρευνα που κάναμε υπάρχουν τρεις βασικές διαδικασίες για να φθάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα: Ο δύσκολος, που θέλει τον ερασιτέχνη ζυθοποιό να φτιάχνει τα πάντα από την αρχή, ο εύκολος που με τη βοήθεια ενός ειδικού kit μπορείτε να απολαύσετε τη δική σας μπύρα μέσα σε 10-12 μέρες, αλλά και ο ενδιάμεσος που απαιτεί περισσότερη προσοχή, προσπάθεια καθώς και χρόνο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή κι ας δούμε γιατί αξίζει να μπει κανείς στο κόπο να δημιουργήσει τη δική του σπιτική μπύρα αφού στην αγορά υπάρχουν δεκάδες έτοιμες επιλογές.

Όπως μας εξηγεί η Οινολόγος, Τεχνολόγος Ποτών κυρία Μαρία Σιαμπάνη, «η μπύρα που θα δημιουργήσουμε στο σπίτι μας, είναι φρέσκια, χωρίς συντηρητικά, αφιλτράριστη και γι’ αυτό έχει συγκεκριμένο χρόνο ζωής (3-6 μήνες). Έχει κρατήσει όμως όλα τα αρώματα της ζύμωσης, είναι πολύ πιο γεμάτη σε σώμα, έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά. Το δε κόστος, τουλάχιστον με τον απλό τρόπο είναι χαμηλό και δεν ξεπερνά τα 2 ευρώ το λίτρο».

Εμείς βέβαια στα παραπάνω θα προσθέταμε και την ικανοποίηση του ότι δημιουργήσαμε μόνοι μια μπύρα απολαυστική και υγιεινή.

Πάμε τώρα να δούμε μία-μία τις διαφορετικές διαδικασίες παραγωγής σπιτικής μπύρας...

 

 

 

Η ΑΠΛΗ ΛΥΣΗ

 

~ Με το λεγόμενο Beer Machine: Πρόκειται για ένα βαρελάκι, το οποίο κοστίζει περίπου 150 ευρώ, όπου ουσιαστικά ρίχνεις τα υλικά και εκεί μέσα γίνονται όλα τα υπόλοιπά. Σε αυτό μπορείς να παράξεις μέχρι 10 λίτρα μπύρα, τη φορά, καθώς τόση είναι η χωρητικότητά του. Αποτελεί ένα πλήρες σετ, ουσιαστικά μια μικρή απομίμηση ζυθοποιίας.

Όλα βρίσκονται μέσα στο βαρελάκι, υπάρχει μανόμετρο θερμόμετρο, βαλβίδα ασφαλείας για την εκτόνωση του διοξειδίου, κάνουλα και μια θέση όπου βάζεις σακούλες διοξειδίου εάν χρειαστεί κάποια στιγμή να προσθέσεις διοξείδιο εκτός από το φυσικό που παράγεται μέσα.

Βάζουμε λοιπόν σε αυτό το βαρελάκι περίπου 10 λίτρα νερό και ένα από τα έτοιμα μίγματα της εταιρίας ανάλογα σε τι τύπο μπύρας θέλουμε (υπάρχουν κόκκινες, μαύρες, ξανθές, τσέχικες, γερμανικές κ.α.) το οποίο έχει και την αντίστοιχη μαγιά.

Στην συνέχεια, και πάντα ακολουθώντας τις οδηγίες κάποιου που γνωρίζει, κλείνουμε και το αφήνουμε περίπου 5 ημέρες σε θερμοκρασία 22 βαθμών Κελσίου. Μετά, όπως μας εξηγεί η κυρία Σιαμπάνη, τοποθετούμε το βαρελάκι σε ένα οικιακό ψυγείο για άλλες 5 ημέρες ώστε να γίνει σταθεροποίηση της μπύρας και ταυτόχρονα να μαζέψει την λάσπη στο κάτω μέρος. Το βαρελάκι έχει ένα ειδικό φλοτέρ με το οποίο απομονώνει την λάσπη κι έτσι δεν χρειάζεται να κάνεις ειδική απολάσπωση. Μέσα λοιπόν σε 10-12 μέτες μπύρα είναι έτοιμη.

Μπορεί κάποιος να σταματήσει εκεί και να αρχίσει να την απολαμβάνει, ή μπορεί να συνεχίσει και να κάνει αναζύμωση για να φτιάξει μια μπύρα τύπου Βάις μέσα σε μπουκάλι. Σε αυτή την περίπτωση, βάζετε το μίγμα στα μπουκάλια, προσθέτετε έξτρα κάποιο υλικό που περιέχει ζάχαρη και ξανακάνετε την ίδια διαδικασία αφήνοντας το 5 μέρες εκτός ψυγείου και άλλες 5 μέρες μέσα στο ψυγείο.

«Είναι σχετικά απλό και έχει σχεδόν σίγουρο αποτέλεσμα, εάν φυσικά δεν κάνεις κάποιο λάθος στο στήσιμο του βαρελιού, το οποίο χρειάζεται να το κλείσεις σωστά για να μην έχει απώλειες διοξειδίου. Το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο» σημειώνει η κυρία Σιαμπάνη.

ΜΕΣΗ ΛΥΣΗ

~Γενικά χρειάζεστε δύο κουβάδες, στο έναν φτιάχνουμε το αρχικό μίγμα σε περίπου 20 λίτρα νερό με τη διαφορά ότι εδώ περιμένουμε να ζυμώσει και μετά κάνουμε απολάσπωση στον δεύτερο κουβά και στην ουσία δεν μπορείς να ποιείς κατευθείαν, πρέπει να το βάλεις οπωσδήποτε στο μπουκάλι για επαναζύμωση γιατί δεν έχει τη δυνατότητα να κρατήσει το φυσικό διοξείδιο από την ζύμωση.

Πιο αναλυτικά για την Pilsner της Coopers όπως διαβάσαμε στο beerakias.gr: Μια εύκολη λύση για να αρχίσετε την παραγωγή μπύρας είναι να πάρετε ένα beer kit έτοιμο και απλά να αναμείξετε κάποια υλικά. Για αυτή τη διαδικασία εμείς χρησιμοποιήσαμε την Pilsner της Coopers αφού θέλαμε ένα δροσιστικό ποτό για το καλοκαίρι. Από τον εξοπλισμό δυστυχώς θα χρειαστείτε τα περισσότερα αντικείμενα αν και δεν είναι όλα εξίσου απαραίτητα.

Συνοπτικά αναφέρουμε ότι η κατσαρόλα δεν είναι απαραίτητη αλλά ενδείκνυται να υπάρχει για να ζεστάνετε τα υλικά. Σίγουρα όμως θα χρειαστείτε τον πλαστικό κουβά όπου θα γίνει η ζυθοποίηση και μια αεροπαγίδα. Τέλος, εννοείται πως η αποστείρωση είναι απαραίτητη για οποιοδήποτε τύπο μπύρας και διαδικασίας μιλάμε.

Φτιάξαμε λοιπόν μια Pilsner της Coopers που βγάζει 23 λίτρα μπύρας(!!!!!). Για να σας δώσουμε μια καλύτερη εικόνα το μείγμα αυτό είναι συμπυκνωμένη βύνη σε υγρή μορφή ήδη εμπλουτισμένη με τον απαραίτητο λυκίσκο. Επίσης στο ίδιο κουτί που βλέπετε περιέχεται και η κατάλληλη δόση μαγιάς για lager μπύρες που αρκεί για τα 20+ λίτρα που θα φτιάξετε.

Εκτός από αυτά όμως θα χρειαστούμε και:

  • 500γρ Light Spray Malt Εμείς χρησιμοποιήσαμε αυτό της Muntons όπως προτείνετε και από τη συνταγή που θέλαμε να ακολουθήσουμε.
  • 300γρ δεξτρόζης

Αυτά τα δύο υλικά χρησιμεύουν για να δώσουν λίγα παραπάνω ένζυμα στην μπύρα μας αλλά και την κατάλληλη ζάχαρη για να ξεκινήσει η διαδικασία μόλις βάλουμε τη μαγιά.

Ανακατεύουμε αυτά τα δύο με το μείγμα της Pilsner που βρίσκουμε στο κουτί. Είναι συνήθως καλύτερο αυτό να γίνεται με ζεστό νερό για να διαλυθούν καλύτερα τα υλικά. Αν δεν υπάρχει κάποια κατσαρόλα ή βραστήρας δεν έγινε και τίποτα. Οταν τελειώσουμε προσθέτουμε νερό(κρύο) μέχρι να φτάσουμε τη στάθμη στα 23 λίτρα. Πρέπει σε αυτό το σημείο να προσέχουμε τη θερμοκρασία η οποία είναι ιδανικό να πλησιάζει τους 20 βαθμούς. Χρησιμοποιήστε την πυκνομετρητή να δείτε αν θα έχετε το αλκοόλ που θέλετε. Αν είναι λιγότερο μπορείτε να προσθέσετε προσεκτικά λίγη ακόμα δεξτρόζη.

Τελειώνοντας ρίχνουμε τη μαγιά, κλείνουμε το καπάκι και τοποθετούμε την αεροπαγίδα. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για να προσθέσεις τη μαγιά τις οποίες θα αναλύσουμε σε κάποιο άλλο άρθρο. Συνοπτικά να πούμε ότι τη ρίχνουμε από πάνω για 15 λεπτά(μέχρι να πάρει όσο οξυγόνο χρειάζεται και να αρχίσει να ενεργοποιείται) και μετά ανακατεύουμε καλά.

Αυτά είναι αρκετά για να έχετε έτοιμη μετά από 7-10 μέρες τη δικιά σας μπύρα. Μην ξεχάσετε το ανθρακικό που πρέπει να προσθέσετε κατά τη διαδικασία της εμφιάλωσης συνήθως με ένα είδος ζάχαρης. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τα carbonation drops για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο σίγουροι για το αποτέλεσμα. Σε αυτές τις 7-10 μέρες πάρτε μπουκάλια από τις μπύρες που πίνετε και αρχίστε  να τα αποστειρώνετε.

Αποτέλεσμα: Όπως είναι αναμενόμενο τα beer kit δεν σας δίνουν κάποια ξεχωριστή γεύση αφού δεν έχετε τη άμεση δυνατότητα να παίξετε με τη γεύση και το τελικό αποτέλεσμα μόνοι σας. Ωστόσο είναι μια εξαιρετική μπύρα, ελαφρία και ευκολόπιοτη για το καλοκαίρι. Η γεύση της είναι πολύ ωραία και δροσιστική ιδιαίτερα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αν ήταν στο χέρι μας θα προσθέταμε λίγο παραπάνω λυκίσκο για να τονίσουμε το άρωμα της.

Πλήρες σετ παρασκευής μπύρας στο σπίτι!

*Περιέχει όλο τον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε για 22 λίτρα μπύρας.

Επίσης περιέχει προαιρετικά βύνη "LAGER".

Η σπιτική μπύρα έχει φρέσκια γεύση, δεν περιέχει χημικά ή πρόσθετα και η διαδικασία παραγωγής της είναι ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική.

Φτιάξτε την μπύρα μόνος σας, με παρέα ή κάντε ένα έξυπνο δώρο σε κάποιον!

Ο εξοπλισμός αυτός είναι υπερπλήρης δεν θα χρειαστείτε τίποτα άλλο εκτός από μπουκάλια μπύρας.

Τα πάντα χρησιμοποιούνται ξανά οπότε το μόνο που θα χρειαστείτε στο μέλλον είναι η βύνη και το μόνο πράγμα που θα σας απασχολήσει είναι ποιά γεύση να διαλέξετε.


Η συσκευασία περιέχει τα εξής:

1 βύνη τύπου "LAGER" (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ)
1 Δοχείο πλαστικό με κάνουλα και ζυμωτή για την ζύμωση της μπύρας
1 Δοχείο πλαστικό για την μετάγγιση της μπύρας και την εμφιάλωση.
1 Σπάτουλα ανάμιξης.
1 Συσκευασία αποστειρωτικό metabisulphite 250gr.
1 Πυκνόμετρο με διαβάθμιση μπύρας.
1 Θερμόμετρο αυτοκόλλητο.
1 Δοκιμαστικό σωλήνα για το πυκνόμετρο.
1 Εμφιαλωτικό αυτόματο με σκληρό σωλήνα.
1 Σωλήνα μετάγγισης.
1 Βούρτσα καθαρισμού μπουκαλιών.
1 Ταπωτικό για τσιγγάκια (μεταλλικές τάπες) τύπου GRETA.
100 τσιγγάκια (μεταλλικές τάπες).


Το προϊόν συνοδεύεται από οδηγίες χρήσης στα Ελληνικά.

*Δεν περιλαμβάνονται μπουκάλια στην συσκευασία.

ΜΠΥΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

~Εάν επιλέξετε να φτιάξετε την μπύρας από την αρχή, χωρίς την βοήθεια κάποιου kit θα πρέπει να βρείτε τα υλικά σας μόνοι, μέσα από το διαδίκτυο ή από καταστήματα της Αθήνας. Υπάρχουν και σχετικές ανοξείδωτες δεξαμενές ανοξείδωτες με βαλβίδες για το διοξείδιο κ.α. Πιο αναλυτικά τα υλικά και τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε, σύμφωνα με το beerland.org είναι τα παρακάτω:

Υλικά

  • 2,72 kg εκχύλισμα βύνης σε υγρή μορφή (6 pounds of Gold Liquid Malt Extract)
  • 0,5 kg εκχύλισμα βύνης σε σκόνη (1 pound of Gold Dry Malt Extract)
  • 2 oz. λυκίσκο σε pellet μορφή
  • 2 πακέτα μαγιάς σε σκόνη (dry yeast)
  • 1 πακέτο ακατέργαστης ζάχαρης
  • 20 λίτρα νερό (5 gallons)

Για να φτιάξετε αυτή την ξανθιά μπίρα, η οποία είναι αρκετά εύκολη σαν συνταγή, πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα.

  1. Στην κατσαρόλα μας αδειάζουμε περίπου 4 λίτρα νερό το οποίο πρέπει να βράσει σε υψηλή θερμοκρασία. Βάλτε τα υπόλοιπα μπουκάλια με το νερό στο ψυγείο.
  2. Μόλις το νερό βράσει σβήστε την φωτιά και προσθέστε τη υγρή βύνη στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας για να διαλυθεί σωστά, χωρίς να κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
  3. Προσθέστε μετά, ανακατεύοντας, τη βύνη σε σκόνη στην κατσαρόλα
  4. Ανακατέψτε για λίγο ακόμα και βεβαιωθείτε ότι τα υλικά έχουν διαλυθεί καλά στο νερό
  5. Ανάψτε την φωτιά ξανά σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να αρχίσει να βράζει.
  6. ΠΡΟΣΟΧΗ: Στα πρώτα 15 λεπτά δημιουργείται αφρός στην επιφάνεια του υγρού, ο οποίος φουσκώνει και ανεβαίνει. Για αυτό πρέπει να παρακολουθείτε τον βρασμό. Αν δείτε αυτό να συμβαίνει, βγάλτε την κατσαρόλα από την φωτιά, ώστε να κάτσει ο αφρός, χαμηλώστε την φωτιά και επανατοποθετείστε την στην φωτιά.
  7. Μετά τα πρώτα 15 λεπτά βρασμού ρίξτε στο μείγμα το 1 oz. λυκίσκου. Ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθεί στο μείγμα.
  8. Μια ώρα μετά την στιγμή που αρχίσει να βράζει, προσθέστε και το υπόλοιπο λυκίσκο ώστε να δώσει άρωμα στην μπίρα σας, και ανακατέψτε καλά. Μόλις αυτός διαλυθεί, σβήστε την φωτιά και απομακρύνετε την κατσαρόλα ώστε να κρυώσει το μείγμα. Το μείγμα αυτό σε αυτή την φάση ονομάζεται Ζυθογλεύκος (wort)
  9. Πάρτε το νερό που είχατε στο ψυγείο και αδειάστε το στο δοχείο ζύμωσης που έχετε. Έχετε υπόψιν σας ότι πρέπει να ανακινείτε τα μπουκάλια καλά, ιδίως όταν είναι μέχρι τη μέση γεμάτα, ώστε να οξυγονώνεται σωστά το νερό. Αυτό θα βοηθήσει αργότερα στην ποιότητα της ζύμωσης.
  10. Ρίξτε το ζεστό ζυθογλεύκος στο κρύο νερό
  11. Προσθέστε τα 2 πακέτα της μαγιάς (dry yeast)
  12. Κλείστε καλά το δοχείο ζύμωσης και αφήστε το για μια εβδομάδα σε θερμοκρασία δωματίου
  13. Μετά από μια βδομάδα ζύμωσης έφτασε η ώρα να βάλουμε την μπίρα στα μπουκάλια όπου θα γίνει η δεύτερη ζύμωση. Έτσι, βάλτε σε ένα κατσαρολάκι μια κούπα με νερό ώστε να βράσει.
  14. Προσθέστε 3 ounces της ζάχαρης στο νερό που βράζει και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί. Αφήστε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά.
  15. Ρίξτε την διαλυμένη ζάχαρη στο δεύτερο δοχείο μετάγγισης, το οποίο έχει και μια κάνουλα μπροστά, ώστε να γεμίσετε τα μπουκάλια ευκολότερα.
  16. Με την βοήθεια του εύκαμπτου διάφανου σωλήνα μεταγγίστε την μπίρα από το δοχείο ζύμωσης στο δοχείο μετάγγισης. Προσέξτε, ο διάφανος σωλήνας να μην ακουμπάει στον πάτο του πρώτου δοχείου, διότι θα τραβήξει ποσότητα από το κατακάθι της ζυμωμένης μπίρας. Επίσης, το δοχείο ζύμωσης θα πρέπει να έχει τοποθετηθεί σε υψηλότερο σημείο, πχ. επάνω στο πάγκο της κουζίνας, σε σχέση με το δοχείο μετάγγισης, πχ. στο πάτωμα.
  17. Έπειτα, ανεβάστε το δοχείο μετάγγισης στον πάγκο και ανοίγοντας την κάνουλα γεμίστε τα μπουκάλια σας, αργά και με κλίση περίπου 45 μοιρών, ώστε να δημιουργηθεί ο λιγότερο δυνατόν αφρός. Αφού τα κλείσετε καλά, αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου για δύο ακόμα εβδομάδες, και μετά βάλτε τα στο ψυγείο.Έπειτα και από αυτόν τον χρόνο είναι έτοιμη για κατανάλωση.

Να θυμάστε ότι η σπιτική μπύρα, λόγω του ότι δεν υφίστανται παστερίωση, δεν κρατάει πάνω από 2 μήνες. Για αυτό πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε αυτόν τον χρόνο.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις