Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ηλεία: Οχτώ χρόνια από τις φονικές πυρκαγιές - Τιμούν σήμερα τους νεκρούς της Αρτέμιδας

Ηλεία: Οχτώ χρόνια από τις φονικές πυρκα...

Ήταν 24 Αυγούστου 2007

Οχτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία. Άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, φύση, ζωικό κεφάλαιο και περιουσίες παραδίδονται στις φλόγες.  Όπως γράφει το ilialive.gr “Είναι μεσημέρι Παρασκευής. Η βόρεια Ηλεία πνιγμένη στους καπνούς από δύο μεγάλες πυρκαγιές. Ξαφνικά μετά τις δύο το μεσημέρι αρχίζει να “ντουμανιάζει” και στα νότια προς τη Ζαχάρω. “Δεν είναι το ίδιο” λέω, στρέφοντας το βλέμμα σε βορρά και νότο για τη σύγκριση. Στην προσπάθειά μου να μάθω τι συμβαίνει ο συνομιλητής μου στην άλλη πλευρά του τηλεφώνου ουρλιάζει καιγόμαστε…”
Κάθε φορά κάθε χρονιά τα τελευταία οκτώ χρόνια αυτές οι στιγμές στριφογυρίζουν στο μυαλό τέτοιες ημέρες πολύ πιο έντονα. Και παράλληλα μια άλλη σκέψη σύγκρισης… “Τι άλλαξε από τότε;”

Θυμόμαστε την πορεία προς τη Σμέρνα και την Αρτέμιδα, τους κινδύνους που μας απείλησαν εκείνο το μεσημέρι, τα όσα ακολούθησαν την ίδια μέρα αλλά και τις δύο - τρεις επόμενες που η Ηλεία συνέχισε να καίγεται. Θυμόμαστε εκείνα που ακολούθησαν τους επόμενους μήνες αλλά και τα επόμενα χρόνια, αφού η υπόθεση των πυρκαγιών δεν ήταν κάτι που ξεχνιέται από τη μια στιγμή στην άλλη.

Η φύση πήρε το δρόμο της, ο τόπος σιγά - σιγά πρασίνισε πάλι… Οι συγγενείς των νεκρών ακόμα ψάχνουν απαντήσεις στο “γιατί”. Η Ηλεία αναζητά όλα όσα της τάξανε και δεν είδε ποτέ. Οι πολιτικές δεσμεύσεις για μια Ηλεία αναγεννημένη, τα έργα ανασυγκρότησης, οι παρεμβάσεις εκεί όπου η φωτιά άφησε πίσω της βαριές στις συνέπειες, οι μελέτες, το Ταμείο Μολυβιάτη και πόσα άλλα που δεν είδαμε να υλοποιούνται ποτέ ή που έμειναν στη μέση.


Οκτώ χρόνια μετά η Ηλεία συνεχίζει να βιώνει τις επιπτώσεις των φονικών πυρκαγιών του 2007. Κι αν κάτι προχώρησε σε τούτο τον τόπο είναι που οι κάτοικοι του στάθηκαν δυνατοί πάνω από τις στάχτες, είναι που η φύση με την μαγεία της προσπάθησε να επουλώσει τις πληγές της. Όμως ξέρουμε καλά πως είναι τόσες και τόσες πληγές στις ψυχές μας που δύσκολα θα γιατρευτούν.

Τιμούν τους νεκρούς της Αρτέμιδας

Σήμερα θα πραγματοποιηθούν επιμνημόσυνες δεήσεις τόσο από την πλευρά των συγγενών των αδικοχαμένων κατοίκων, όσο και από την πλευρά του Πυροσβεστικού Σώματος. Στις 10 το πρωί έξω από το χωριό Αρτέμιδας στο χώρο που χάθηκαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές και τα μνημεία στέκουν εκεί για να θυμίζουν την τραγωδία, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ηρωικών συναδέλφων Εποχικού Πυροσβέστη Δρακόπουλου Ιωάννη, Εποχικού Πυροσβέστη Νιάρχου Αθανάσιου και Εποχικού Πυροσβέστη Τζούμα Ανδρέα,  που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Το απόγευμά στις 7 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών 36 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη συγκεκριμένη περιοχή, από τους συγγενείς και τους φίλους τους.


 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις