Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αιγιάλεια: Αγόρασαν οικόπεδα σε 35 οικισμούς και δεν μπορούν να χτίσουν λόγω των κατολισθήσεων ούτε... τοίχο

Αιγιάλεια: Αγόρασαν οικόπεδα σε 35 οικισ...

Συνάντηση του Δημάρχου Θ.Παναγόπουλου με τον Γιάννη Τσιρώνη

Το θέμα της απλοποίησης και επίσπευσης διαδικασιών για την έγκριση και άδεια δόμησης ακινήτων στα όρια χαρακτηρισμένων ως κατολισθήσιμων οικισμών της Αιγιάλειας, θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα συνάντησης του δημάρχου κ. Θανάση Παναγόπουλου με τον νέο Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Τσιρώνη, το πρωί της Τρίτης στο γραφείο του Υπουργού, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Βασίλη Χριστόπουλο.

Η υπόθεση αφορά σε συνολικά 35 οικισμούς της Αιγιάλειας και πλέον είναι ζητούμενη η εφαρμογή αλλά κυρίως η απλούστευση των διαδικασιών που προβλέπονται στον νόμο 4258/2014, ο οποίος επιτρέπει πλέον την οικοδόμηση σε αυτούς τους οικισμούς αλλά και στους “μεταφερόμενους”, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει:

“4.1. Δύναται να εκδοθεί έγκριση δόμησης και άδεια δόμησης επί ακινήτων εντός των ορίων οικισμών ή τμημάτων αυτών, όπως τα όρια αυτά φαίνονται στα διαγράμματα και στις αποφάσεις των αρμόδιων νομαρχών βάσει των διατάξεων του, από 24.4.1985, προεδρικού διατάγματος (Δ΄ 181/ 3.5.1985) και οι οποίοι παλαιότερα έχουν χαρακτηριστεί ως κατολισθαίνοντες μόνον υπό τις εξής προϋποθέσεις:
α. Μετά από αίτηση του αρμόδιου δήμου εγκρίνεται από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης ειδική γεωλογική μελέτη καταλληλότητας για το σύνολο του οικισμού προκειμένου να καθοριστούν τα τμήματα του οικισμού ως κατάλληλα για δόμηση.
β. Σε περίπτωση που επιβάλλονται από τη μελέτη έργα αποκατάστασης για τα τμήματα του οικισμού που έχουν χαρακτηριστεί κατάλληλα υπό προϋποθέσεις για δόμηση για την έκδοση εγκρίσεων και αδειών δόμησης από την αρμόδια ΥΔΟΜ στο σύνολο ή σε τμήματα του οικισμού απαιτείται η προηγούμενη έκδοση διαπιστωτικής απόφασης από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την ολοκλήρωση των έργων μετά από γνωμοδότηση της τεχνικής υπηρεσίας της περιφέρειας.
4.2. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δύναται να καθορίζονται ειδικές προδιαγραφές εκπόνησης και έγκρισης της ειδικής γεωλογικής μελέτης”

Λίγα χρόνια πριν την ανακίνηση του ζητήματος, η Πολεοδομία εξέδιδε κανονικά άδειες επί αρτίων και οικοδομήσιμων οικοπέδων εντός των επίμαχων οικισμών. Χορηγούνταν άδειες σε οικισμούς κυρίως ορεινούς-ημιορεινούς με τουριστική ανάπτυξη, που επιχορηγούνταν από προγράμματα Leader, έλαβαν σεισμοδάνεια και γενικά η οικοδόμηση συνεχιζόταν επί σειρά ετών, αφού δεν υπήρξαν κατολισθήσεις από το 1964 (οπότε ξεκίνησαν οι χαρακτηρισμοί ως κατολισθήσιμων οικισμών) μέχρι σήμερα.

Το πρόβλημα προέκυψε όταν αρκετοί που είχαν αγοράσει άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα σε οικισμούς όπως Παρασκευή, Αράχωβα, Μυρόβρυση, Αιγές κλπ. και είχαν καταβάλει φόρους, προσφάτως ανακάλυψαν πως δεν επιτρεπόταν να τους εκδοθούν πια οικοδομικές άδειες σε οικισμούς που κάποτε είχαν χαρακτηριστοί κατολισθήσιμοι και μεταφερόμενοι, αν και μεταγενέστερα είχαν οριοθετηθεί με σχετικές αποφάσεις της τότε Νομαρχίας Αχαΐας.

Την πολύ παράδοξη αυτή κατάσταση αποκατέστησε ο συγκεκριμένος νόμος αλλά όπως καθετί στην Ελλάδα, οι καθυστερήσεις της γραφειοκρατίας αφήνουν εκτεθειμένους τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων που θέλουν να αξιοποιήσουν πλέον την περιουσία τους. Αυτό το ζήτημα μεταφέρθηκε ήδη από το Σεπτέμβριο από την νεοεκλεγείσα τότε δημοτική αρχή στον τότε Υπουργό, αυτό το ζήτημα θα μεταφέρει και στη νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ο δήμαρχος Αιγιαλείας, με στόχο επιτέλους μια θετική παρέμβαση που θα επιταχύνει την εφαρμογή του νόμου.

ΠΗΓΗ: FILODIMOS.GR

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις