Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Υπάρχει τρόπος για τα γκρουπ των 7.000 ατόμων - Οι δηλώσεις του νόμου 105 εδώ και τώρα στον Εισαγγελέα

Υπάρχει τρόπος για τα γκρουπ των 7.000 α...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Αυτοί που μετέτρεψαν το Καρναβάλι σε μπίζνα εις βάρος των 15άρηδων

Για άλλη μια χρονιά η "ουρά" της παρέλασης του Καρναβαλιού, ήταν μια θλιβερή ιστορία. Φέτος παρήλασε ίσως το μεγαλύτερο πλήρωμα  των τελευταίων χρόνων, το οποίο αριθμούσε 7.000 άτομα, ενώ υπήρξαν και άλλα με 4.000 άτομα, μετατρέποντας σε όχλο το φινάλε μιας διοργάνωσης που για κάποιους έχει μετατραπεί σε επιχείρηση- αρπαχτή, με εύκολη λεία τους μαθητές, αυτούς που πάνε, όπου πάνε όλοι.

15 πληρώματα αριθμούσαν το 65% του συνόλου των πληρωμάτων και αν το θέλετε αλλιώς, 15 πληρώματα έγραψαν στα παλαιότερα των... καρναβαλικών καπέλων τους τους κανονισμούς και την αδράνεια του ΣΔΟΕ, γεμίζοντας τα ταμεία τους με χρήμα και την παρέλαση με την κακογουστιά μιας κινούμενης μάζας καρναβαλικών... προβάτων που παρελαύνουν το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα απίστευτο στρίμωγμα που συνεπάγεται στα σίγουρα ποδοπάτημα όποιου παραπατήσει και πέσει, ή όποιου λιποθυμήσει, μιας και σε αυτά τα πληρώματα τα γεμάτα από έφηβα μέλη είθισται να γίνεται και η μεγαλύτερη διακίνηση μαυροδάφνης, αλλά και χρήση καπνογόνων για να παίρνει έναν αέρα γηπέδου το κέφι.

Αυτά τα πληρώματα τα οποία φέτος ενισχύθηκαν από την αδράνεια του ΣΔΟΕ, βασίζονται σε ένα δίκτυο κανονικού εμπορίου, με κράχτες σε όλα τα σχολεία της Πάτρας, Γυμνάσια και Λύκεια, και ιδίως στους ...δημοφιλείς των σχολείων που έχουν την ικανότητα να τραβάνε τον κόσμο μαζί τους.

Κάπως έτσι δημιουργείται το "θα πάω εκεί κι ας είναι χάλια η στολή, επειδή εκεί πάει όλη η παρέα" και άντε μετά εσύ να μαζέψεις τον έφηβο από το να γίνει μέρος του μηχανισμού πλουτισμού ορισμένων ευφυών επιτηδείων και να διδαχθεί το καρναβάλι ως μια εκδοχή του ξεσαλώματος κάτι καταπιεσμένων Άγγλων τα καλοκαίρια στη Ζάκυνθο.

Κάπως έτσι το καρναβάλι γίνεται για ορισμένους ...επεγγελματίες γκρουπιέρηδες που δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στην πόλη κάθε που σκάνε απόκριες, μια επικερδής μπίζνα εις βάρος της ιδέας του καρναβαλιού, της εικόνας, της αισθητικής, των μηνυμάτων που εκπέμπει, της ιδέας της διασκέδασης αλλά και της...υγείας του μεγαλύτερου θεσμού νεολαίας στην Ελλάδα για τον χειμώνα.

Κάπως έτσι μια στολή με πραγματικό κόστος 15 ευρώ πωλείται 30 ευρώ χωρίς βεβαίως να κατασκευάζεται και κάποιο άρμα για να πεις ότι διοχετεύτηκε εκεί μέρος του κέρδους.

Υπολογίστε και τα πάρτυ που γίνονται από τα οποία  τραβιέται και άλλο χαρτζιλίκι και θα καταλάβετε ότι τύφλα να έχει μια μικρή εποχική επιχείρηση το καλοκαίρι στην Μύκονο, μπρος στο...ευκολάκι του καρναβαλιού.

Το μεγάλο ερώτημα είναι το εξής: Υπάρχει, δυνατότητα παρέμβασης του Δήμου σε όλη αυτή την κατάσταση προκειμένου να διασφαλιστεί ο θεσμός αλλά και να προστατευτεί η νεολαία της πόλης από την εις βάρος της κερδοσκοπία;

Επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο του Καρναβαλικού Οργανισμού κ. Χρυσοβιτσάνο ο οποίος μας διαβεβαίωσε για την βούληση του Δήμου να πατάξει αυτό το φαινόμενο αλλά μας επεσήμανε ότι ο κανονισμός των πληρωμάτων έχει πολλά ανοικτά παράθυρα από τα οποία μπορούν να διαφεύγουν οι υπεράριθμοι με ευκολία, καθώς οι ποινές είναι αμιγώς καρναβαλικές.

Τι ισχύει με βάση τον καρναβαλικό κανονισμό:

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ

ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ

 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ

ΚΑΙ  ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ

 

Προϋποθέσεις σύστασης ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ

-    Εκπροσωπείται από δύο άτομα πάνω από 18 χρόνων.

-    Έχει πυρήνα από οκτώ επιπλέον ενήλικα άτομα.

-    Είναι τουλάχιστον 10μελής ομάδα. Σε αντίθετη περίπτωση απαιτείται ειδική έγκριση.

 

Κατάθεση σχετικών εγγράφων στο καρναβαλικό γραφείο

-    Τα έγγραφα που αποδεικνύουν με νομική ευθύνη τα απαιτούμενα για τη σύσταση του Πληρώματος.

-    Τη   δήλωση αποδοχής του  παρόντος κανονισμού.

-    Τη δήλωση συμμετοχής στην παρέλαση και σε όποιες άλλες δράσεις του Πατρινού Καρναβαλιού, επιθυμεί να συμμετάσχει το Πλήρωμα.

-    Λοιπά έγγραφα που περιλαμβάνονται στο φάκελο.

 

Προϋποθέσεις σχετικές με το θέμα και την αμφίεση

-    να μην διαφημίζουν προϊόν ή υπηρεσία έμμεσα ή άμεσα.

-    να μην έχουν δηλωθεί ήδη από άλλο πλήρωμα

-    να εκτεθούν στην επίσημη Έκθεση Στολών Πληρωμάτων Πατρινού Καρναβαλιού

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ - ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Τα ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ πρέπει:

  1. Να καταθέσουν εμπρόθεσμα  τη συμμετοχή τους με συμπληρωμένα υποχρεωτικά όλα τα έντυπα που θα τους δοθούν από το Καρναβαλικό Γραφείο.
  2. Να υπογράψουν με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας , όλα  τα έντυπα συμμετοχής τους με συμπληρωμένα όλα τα στοιχεία που τους ζητούνται.
  3. Οι εκπρόσωποι από κοινού ή ο καθένας ξεχωριστά, να εκπροσωπούν το Πλήρωμα του έναντι του φορέα διοργάνωσης και όλων των λοιπών φορέων. Κάθε Εκπρόσωπος μεταβιβάζει την ιδιότητά του, μόνο με γραπτή δήλωσή και των δύο εκπροσώπων και μετά από έγκριση της Κοινωφελούς Επιχείρησης - Καρναβάλι Πάτρας.
  4. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των δυο Εκπροσώπων του Πληρώματος , προ της λήξεως των εκδηλώσεων, για τα διακριτικά του (ονομασία -αριθμός κ.λ.π) πραγματοποιείται κλήρωση  και ο αποχωρών υποχρεούται να πάρει νέο αριθμό και προαιρετικά νέα  ονομασία. Προ της κληρώσεως, και οι δύο Εκπρόσωποι οφείλουν να ορίσουν τους νέους συνεκπροσώπους τους που θα συνυπογράψουν τις απαιτούμενες αιτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις.

 

Η αποδοχή του κανονισμού αποτελεί απαραίτητο όρο για την συμμετοχή των Πληρωμάτων στις εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού

Οποιαδήποτε παραποίηση προσωπικών στοιχείων και ψεύτικη εγγραφή διαπιστωθεί εκτός από τις νομικές θα προκαλέσει και κυρώσεις συμμετοχής στον θεσμό για τα μέλη της  ΔΕΚΑΔΑΣ.

Ο κανονισμός μπορεί να τροποποιηθεί με απόφαση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας.

ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΟΤΙ:

  1. Θα τηρήσουν τον παρόντα κανονισμό και τους νόμους του κράτους.
  2. Θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού πλήρως και ομοιόμορφα  ενδεδυμένα.
  3. Δεν θα χρησιμοποιηθούν οι ίδιες στολές  με αυτές που θα χρησιμοποιηθούν στο Καρναβάλι των Μικρών.
  4. Θα τηρήσουν το πλαίσιο συμμετοχής στην Έκθεση Στολών Πληρωμάτων και στον Κρυμμένο Θησαυρό (άρθρο ΣΤ)
  5. Θα τηρήσουν το πλαίσιο συμμετοχής στις παρελάσεις:

Τα μέλη τους δεν θα υπερβούν τα 300 άτομα

Χρησιμοποιούν μόνο την «πύλη» εισόδου που θα τους έχει υποδειχθεί με συνέπεια στην ώρα προσέλευσης.

Τηρούν την σειρά παρέλασης που θα τους υποδειχθεί και θα ακολουθούν τις οδηγίες των υπευθύνων ροής παρέλασης.

Δεν προκαλούν προβλήματα στη ροή της παρέλασης με συνεχόμενες στάσεις, αργό ρυθμό  και μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους.

Δεν επιτρέπουν, κατά τη διάρκεια της παρέλασης, να εισχωρούν στα μέλη τους άτομα μη μεταμφιεσμένα ή μερικώς μεταμφιεσμένα ή από άλλα πληρώματα.

Δεν θα επιτρέπουν την  χρήση καπνογόνων και οινοπνευματωδών ποτών στο πλήρωμα τους.

Δεν θα επιτρέψουν φαινόμενα απρεπούς συμπεριφοράς στους συντελεστές της διοργάνωσης (υπεύθυνους ροής, επιτροπές, εθελοντές, παρουσιαστές, δημοσιογράφους, φωτογράφους κλπ).

ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Πέραν των υπό των Νόμων του Κράτους προβλεπόμενων και επιβαλλομένων κυρώσεων, σε περίπτωση πράξεων ή παραλείψεων εκ μέρους των εκπροσώπων ή των μελών των Πληρωμάτων, ή σε περίπτωση αθετήσεως των άρθρων του παρόντος Κανονισμού, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων Καρναβάλι Πάτρας δικαιούται να επιβάλλει τις από τον παρόντα Κανονισμό προβλεπόμενες κυρώσεις.

Οι κυρώσεις επιβάλλονται μετά από εισήγηση της γνωμοδοτικής επιτροπής. Αυτές είναι :

  1. Απομάκρυνση της στολής του Πληρώματος από το χώρο της έκθεσης .
  2. Αποβολή του Πληρώματος από τις εκδηλώσεις του τρέχοντος Καρναβαλιού και δημοσιοποίηση των στοιχείων του.
  3. Αποκλεισμός του Πληρώματος από κάθε αξιολόγηση και βράβευση για το τρέχον έτος.
  4. Άρση της πιστοποίησης
  5. Απώλεια αριθμού πληρώματος.
  6. Αποκλεισμός πυρήνα πληρώματος (10 ατόμων) για το επόμενο Καρναβάλι και σε περίπτωση υποτροπής αποκλεισμός για όσο χρόνο κρίνει ο φορέας διοργάνωσης.

 

 

Στεκόμαστε στη ρήτρα περί αποβολής του Πληρώματος από τις εκδηλώσεις του τρέχοντος Καρναβαλιού και δημοσιοποίηση των στοιχείων του, κάτι που δεν είδαμε να γίνεται καθώς μια χαρά παρήλασαν τα υπεράριθμα.

Επίσης στεκόμαστε στο ότι ο κανονισμός δεν προβλέπει τίποτα περί νομικής ρήτρας, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στο τέλος των παρελάσεων με τους υπεράριθμους εγκυμονεί κινδύνους ακόμη και για την ακεραιότητα των συμμετεχόντων.

Όπως παραδέχεται και ο κ. Χρυσοβιτσάνος, η τιμωρία ενός πληρώματος σταματάει στον αποκλεισμό του από τα βραβεία και από την διοργάνωση του επόμενου έτους.

Ώς προς τα βραβεία, ένα πλήρωμα που πάει μόνο για να θησαυρίσει, έχει παγερή αδιαφορία.

Ως προς τον απολκεισμό, όπως παραδέχεται και ο κ. Χρυσοβιτσάνος, τα γκρουπ έχουν βρει το κόλπο. Μετά την τιμωρία, δηλώνουν το γκρουπ σε άλλα ονόματα και σε άλλους πυρήνες,- σε 7.000 άτομα δεν είναι δύσκολο και να βρεις όσους θες- και έτσι ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί όμως να συνεχιστεί εις το διηνεκές και εις το όνομα κανενός, ούτε καν της καρναβαλικής ειρήνης.


Για να μην ξιφουλκούμε λοιπόν για άλλη μια χρονιά για τα χάλια της ουράς της παρέλασης και την κραυγαλέα εκμετάλλευση των 15άρηδων, υπάρχει λύση και έχει να κάνει και με την πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα και οχι μόνο με το ΣΔΟΕ,

Να σταλούν εδώ και τώρα  στον Εισαγγελέα τα στοιχεία όσων παραβίασαν τον κανονισμό, οι δηλώσεις του νόμου 105 με τις οποίες αποδέχονται να τηρήσουν τους όρους τους οποίους παραβίασαν  και να ζητηθεί η άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης για τη διερεύνηση τυχόν παράνομων ενεργειών.

Επίσης να αλλάξει ο καρναβαλικός κανονισμός και να πετιούνται επί τόπου εκτός παρέλασης τα πληρώματα που αισχροκερδούν.

Θέσαμε το θέμα στον κ. Χρυσοβιτσάνο και επιφυλλάχθηκε να εξετάσει τη νομική πλευρά του θέματος.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις