Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πότε έγινε ο πρώτος σοκολατοπόλεμος στο Πατρινό Καρναβάλι;

Πότε έγινε ο πρώτος σοκολατοπόλεμος στο ...

Μοναδικά έθιμα χαρτοπόλεμου και του σοκαλατοπόλεμου

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Πατρινού Καρναβαλιού είναι ο χαρτοπόλεμος και ο σοκολατοπόλεμος. Έθιμα που ήρθαν στην Πάτρα στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα και τα οποία οι καρναβαλιστές τα αγάπησαν και τα έκαναν δικά τους.

Ο χαρτοπόλεμος, η ρίψη δηλαδή κομφετί μεταξύ των καρναβαλιστών. Το έθιμο ήρθε από τη Δύση, από τους Πατρινούς οι οποίοι ταξίδευαν στην Ιταλία για δουλειά, στα τέλη του 19ου αιώνα.

Λίγο αργότερα καθιερώθηκε τα μικρά αυτά πολύχρωμα χαρτάκια να τοποθετούνται σε χάρτινα αβγά τα οποία πετούσαν σε χορούς και παρελάσεις.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που υπάρχουν προπομπός του χαρτοπόλεμου, ήταν στα 1899 τρία ντόμινο που γυρνούσαν με άμαξα και πετούσαν στα μπαλκόνια κέρινα αυγά, που μέσα περιείχαν καλαμπόκια.

Στην παρέλαση του 1904 πάνω σε άρμα εμφανίστηκε μια τεράστια κότα που… γεννούσε κέρινα υπερμεγέθη αυγά, γεμάτα χαρτοπόλεμο. Πολύ γρήγορα εμφανίστηκε και το έθιμο του αυγοπολέμου με κέρινα αυγά γεμάτα κομφετί (κατασκευασμένα σε ειδικές μηχανές), τα οποία έριχναν οι καρναβαλιστές από τα μπαλκόνια. Αν και το έθιμο αυτό έχει εξαφανιστεί σήμερα, θεωρείται πως αποτελεί πρόδρομο του σοκολατοπόλεμου.

Ωστόσο στα 1899 είναι η πρώτη φορά που ρίχνονται σοκολάτες, και μάλιστα ιταλικές, στο καρναβάλι της Πάτρας.

Μάλιστα ο τρόπος πετάγματος ήταν πρωτότυπος με μια τεράστια χήνα πάνω στο άρμα, που άνοιγε τα φτερά της και από μέσα έριχναν τις σοκολάτες.

Αυτός ήταν και ο πρώτος «επίσημος» σοκολατοπόλεμος στο Πατρινό Καρναβάλι.

Γύρω στο 1900 – 1909 καθιερώνεται ο αυγοπόλεμος (κέρινα αυγά γεμισμένα με κομφετί), ο σοκολατοπόλεμος και ο χορός «μπουρμπούλια».

Οι καρναβαλιστές αλλά και οι επισκέπτες λατρεύουν τον σοκολατοπόλεμο καθώς πιστεύουν ότι τους φέρνει γούρι, το πιάσιμο μιας σοκολάτας.

Μέχρι την δεκαετία του 1940, ο «πόλεμος» της σοκολάτας ανάμεσα στους καρναβαλιστές σε άμαξες και στους Πατρινούς που βρίσκονται στα μπαλκόνια τους, καλά κρατεί.

Έτσι καθιερώνεται η μπαλκονάτη σοκολάτα, η οποία χρειάζεται τεχνική για να ριχθεί και να φτάσει στο μπαλκόνι!

Το καρναβάλι «ανασταίνεται» μετά τον πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1950, όπου πλέον τη διοργάνωσή του αναλαμβάνει ο Δήμος, μαζί με τον σοκολατοπόλεμο. Έτσι κανείς Πατρινός ή και επισκέπτης δεν μπορεί να φανταστεί παρέλαση χωρίς σοκολατοπόλεμο.

Τις δεκαετίες του 1960 και 1970 το έθιμο γνωρίζει ημέρες δόξας, αφού καθιερώνεται στους καρναβαλικούς χορούς και η ρίψη σοκολάτας ανάμεσα στους θαμώνες των κέντρων δίνει και παίρνει.

Ωστόσο, τη δεκαετία του 1980 το έθιμο φθίνει. Στα τέλη του ’80 δημιουργούνται σύλλογοι Πατρινών με κέφι και αγάπη για τον σοκολατοπόλεμο, οι οποίοι έχουν καταφέρει να κρατήσουν μέχρι σήμερα ζωντανό το έθιμο.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις