Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Ευρωεκλογές 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ν. Καραθανασόπουλος: Γολγοθάς για τις οικογένειες των βαριά αναπήρων

Ν. Καραθανασόπουλος: Γολγοθάς για τις οι...

Κοινή παρέμβαση του βουλευτή Αχαΐας του ΚΚΕ με τους Γ. Λαμπρούλη και Ν. Μωραΐτη

Η δραματική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι οικογένειες των πολύ βαριά αναπήρων, είναι το αντικείμενο ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης και Νίκος Μωραΐτης.

Στο κείμενό τους αναφέρουν:

«Το δικό του Γολγοθά ανεβαίνουν οι ασθενείς με νευροεκφυλιστικό σύνδρομο καθώς και άλλες κατηγορίες βαριά αναπήρων και χρονίως πασχόντων και οι οικογένειες τους με τις νέες περικοπές σε φάρμακα, θεραπείες και αναλώσιμα υλικά από τον ΕΟΠΠΥ. Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση στην οποία περιήλθε οικογένεια από την Πάτρα, που η 27χρονη κόρη τους νοσεί από σπάνια ασθένεια με την ονομασία Hallervorden spatz.

Συγκεκριμένα στη χώρα μας νοσούν από αυτή την ασθένεια μόνο δυο άνθρωποι. Η νόσος αυτή επιβάλει στην 27χρονη να είναι καθηλωμένη στο κρεβάτι για χρόνια και να χρήζει στενής παρακολούθησης καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) που βρίσκεται σε ισχύ, για τη συγκεκριμένη πάθηση δεν προβλέπεται η χορήγηση αναλώσιμου υγειονομικού υλικού.

Σε αίτηση του ο πατέρας της κοπέλας προς τον ΕΟΠΠΥ για τη χορήγηση δωρεάν φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών έλαβε αρνητική απάντηση από τον οργανισμό.

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας ο απελπισμένος πατέρας προχώρησε σε απεργία πείνας για να πάρει την προφορική διαβεβαίωση από τον πρόεδρο του Οργανισμού ότι «κατ’ εξαίρεση» θα δοθούν δωρεάν φάρμακα και αναλώσιμα υλικά στη συγκεκριμένη ασθενή.

Σε ανάλογη απελπιστική κατάσταση βρίσκονται χιλιάδες άλλες οικογένειες βαριά αναπήρων, που αδυνατούν λόγω των περικοπών με όρους στοιχειώδους αξιοπρέπειας και ασφάλειας να στηρίξουν τους ανθρώπους τους, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν και δημόσιες δομές περίθαλψης τέτοιων ασθενών.

Είναι εγκληματικό, αδιανόητο, την ίδια ώρα που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει γιγάντια βήματα προόδου και υπάρχει τόσος πλούτος η κατάσταση της υγείας του λαό μας, των αναπήρων των χρόνια πασχόντων να χειροτερεύει συνεχώς. Κι όλα αυτά για να προστατευτεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων και των μονοπωλιακών ομίλων.

Άλλωστε μ’ αυτές τις περικοπές και από τις μειώσεις συνολικά των δημόσιων κοινωνικών δαπανών αλλά και από τις περικοπές στους μισθούς, τις συντάξεις και τα χαράτσια που επιβλήθηκαν στις λαϊκές οικογένειες εξασφαλίστηκαν τα 200 δις ευρώ που χαρίστηκαν στις τράπεζες τα τελευταία χρόνια και τα άλλα δεκάδες δις ευρώ στις μεγάλες επιχειρήσεις από διάφορους δρόμους.

Το αποτέλεσμα είναι να μένουν χωρίς καμία στήριξη από το κράτος οι οικογένειες των αναπήρων και ιδιαίτερα των πολύ βαριά όπως αυτές που έχουν τετραπληγικά μέλη με τις συνεχείς περικοπές σε παροχές υγείας που τις οδηγούν κυριολεκτικά στην απόγνωση.

Γιατί αυτές οι οικογένειες έχουν ήδη υποστεί τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τα χαράτσια, κάνοντας τη ζωή αυτών των οικογενειών ανυπόφορη.

Την ίδια στιγμή ακόμα και αυτά που καλύπτει ο ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ τα πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους όταν έχουν ή αναγκάζονται να δανειστούν γιατί ο ΕΟΠΥΥ καθυστερεί για πολλούς μήνες την αποπληρωμή τους.

Αυτή η κατάσταση αναμένετε να χειροτερεύσει δραματικά λόγω της λειψής χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό και την καταλήστευση από τους εργοδότες και το κράτος των ασφαλιστικών ταμείων με δραματικές επιπτώσεις στην υγεία και την ίδια τη ζωή ιδιαίτερα των βαριά αναπήρων και των χρονίως πασχόντων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα παραπάνω τραγικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των βαριά αναπήρων και πιο συγκεκριμένα:

Να εξασφαλιστεί η πλήρης και δωρεάν κάλυψη με φάρμακα και υγειονομικό υλικό των οικογενειών που έχουν στην φροντίδα τους τετραπληγικούς και άλλους βαριά αναπήρους.

Να μη μείνει ανάπηρος και χρόνια πάσχοντας χωρίς τα απαραίτητα φάρμακα και θεραπείες επειδή δεν έχει να πληρώσει.

Να χρηματοδοτηθεί άμεσα ο ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση τις ανάγκες περίθαλψης των ασφαλισμένων του.

Να καταβληθούν άμεσα στους ασφαλισμένους και στους υγειονομικούς όλα αυτά που οφείλονται από φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες και αναλώσιμα.»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις