Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τα Προσφυγικά της Πάτρας τιμούν τους ήρωες του Μπλόκου

Τα Προσφυγικά της Πάτρας τιμούν τους ήρω...

Εκδηλώσεις μνήμης θα πραγματοποιηθούν το σαββατοκύριακο 8- 9/12 στην Πλ. Ελευθερίας καθώς και κινηματογραφικές προβολές που ξεκινούν σήμερα

Στις 27/10/1943 τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, με τους προδότες Έλληνες συνεργάτες τους, προχώρησαν σε μπλόκο στην περιοχή των Προσφυγικών της Πάτρας.

Συγκέντρωσαν περί τους 2.500 χιλιάδες άνδρες σε διάφορα σημεία της περιοχής. Με βάση τις υποδείξεις των ντόπιων συνεργατών τους, οδήγησαν στις φυλακές  του Λυμπερόπουλου πάνω από διακόσους αγωνιστές που στην πλειοψηφία τους ήταν νέοι, δραστήρια μέλη της ΕΠΟΝ.

Όπως αναφέρει ο Κώστας Πελετίδης Πρόεδρος  του Δ.Σ. του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων σε κείμενο-ανακοίνωση του, «αρκετοί από τους συλληφθέντες κατόρθωσαν να δραπετεύσουν αργότερα με την βοήθεια των οργανώσεων του ΕΑΜ. Στις 4/12/1943 εκτέλεσαν 84 αγωνιστές, μεταξύ των οποίων 63 από το Μπλόκο των Προσφυγικών.

Η επιδρομή των Γερμανών έγινε με στόχο την τρομοκράτηση του λαού μας, αλλά και μετά από πληροφορίες που τους είχε δώσει η τοπική ειδική Ασφάλεια, ότι υπήρχαν εκεί κρυμμένα από τους αντιστασιακούς πολλά όπλα και πολεμοφόδια.

Από το δεύτερο τρίμηνο του 1943 οι οργανώσεις του ΕΑΜ αναπτύσσονταν με γρήγορους ρυθμούς και έμπαιναν επικεφαλής του αγώνα του λαού, για την καθημερινή του επιβίωση και την απελευθέρωσή του. Η αναγραφή  αντιχιτλερικών συνθημάτων, το μοίρασμα προκηρύξεων, το σαμποτάζ σε γερμανικούς στόχους, ήταν καθημερινή δράση. Τα Προσφυγικά ήταν στο κέντρο της αντίστασης. Το λεβεντόπαιδο  των Προσφυγικών, ο Νίκος Πολυκράτης, γνωστός ως καπετάν Νικήτας, ηγετική μορφή της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, οργάνωνε τους αγώνες στα Προσφυγικά.

Στα Προσφυγικά έγιναν τρία ακόμη Μπλόκα των Γερμανών, σε συνεργασία με τα Τάγματα Ασφαλείας. Στις 23 Μαρτίου 1944, στις 27 Μάρτη του 1944 και στις 14 Απρίλη 1944. Οι Γερμανοί προχωρούσαν σε συλλήψεις, ενώ οι συνεργάτες τους «έλληνες» των Ταγμάτων Ασφαλείας έκαναν κατά τις συνήθειές τους και κλέψιμο τιμαλφών. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε επίσης το έργο των γνωστών δοσίλογων που σχημάτισαν τις κατοχικές κυβερνήσεις. Έφτιαξαν ολόκληρες περιουσίες από την εκμετάλλευση και την πείνα του λαού. Αυτοί δημιούργησαν τα τάγματα ασφαλείας που δρούσαν σε ανοιχτή συνεργασία με τους Γερμανούς ενάντια στους Έλληνες αγωνιστές. Ένα άλλο τμήμα τους, εγκατέλειψε τη χώρα και το λαό και ραδιουργούσαν, σχεδιάζοντας "την επόμενη μέρα". Αγωνιούσαν για το πώς θα πάρουν την εξουσία μετά τον Πόλεμο.

Σήμερα που η κρίση, έχει φέρει μπροστά μας, με οξύτητα το θέμα των πολιτικών αλλαγών, καταλαβαίνουμε πολύ καλά την αγωνία του κυρίαρχου συστήματος. Φοβούνται μην συναντήσει η φτώχεια των προσφύγων, του λαού τις επαναστατικές ιδέες και γίνει ένα μείγμα φλογερό που θα κάψει αυτούς που τότε και τώρα ζουν από τον ιδρώτα του.

Η Θυσία των αγωνιστών του Μπλόκου των Προσφυγικών  και το όραμά τους, είναι για μας παρακαταθήκη, οδηγός και καθοδηγητής στους καθημερινούς μας αγώνες".

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

4ήμερο Αντιφασιστικό φεστιβάλ Κινηματογράφου

5 έως 8 Δεκέμβρη 2012 στις  8 το βράδυ (αίθουσα Παμμικρασιατικού στην οδό Φωκαίας 26-Σπίτι Πολιτισμού)

ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ στην Πλ. Ελευθερίας

ΣΑΒΒΑΤΟ  8 Δεκέμβρη Ώρα 5.30 το απόγευμα, Ανακαλούμε στην μνήμη μας τους ήρωες μας

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 Δεκέμβρη 2012

10  πρωί: Προσέλευση στο Μνημείο των εκτελεσμένων, Ομιλία εκπροσώπου της ΠΕΑΕΑ, Ομιλία εκπροσώπου του Παμμικρασιατικού, Προσκλητήριο εκτελεσμένων, Κατάθεση στεφάνων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ  5/12,      ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ / COME Σκηνοθεσία: Έλεμ Κλίμοφ

ΠΕΜΠΤΗ: 6/12,       Η ΓΚΕΡΝΙΚΑ / THE GUERNIKA Σκηνοθεσία: A. Ρενέ και TA ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΒΑΝ (1962) Σκηνοθεσία του Αντρέι Ταρκόφσκι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 7/12,  ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ Σκηνοθεσία: Άδωνι Κύρου

ΣΑΒΒΑΤΟ: 8/12,       ΤΟ ΚΥΜΑ Σκηνοθεσία: Ντενίς Γκάνσελ

«Τα παιδικά Χρόνια του Ιβάν»

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του κορυφαίου σκηνοθέτη Αντρέι Ταρκόφσκι, βασισμένη σε ένα αντιπολεμικό διήγημα του Βλαντιμίρ Μπογκομόλοφ είναι «Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν». Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, ένα δωδεκάχρονο αγόρι, ο Ιβάν, η οικογένεια του οποίου ξεκληρίστηκε από τους Ναζί, κατατάσσεται στο Σοβιετικό στρατό ως ανιχνευτής και αναλαμβάνει επικίνδυνες αναγνωριστικές αποστολές, για τις οποίες είναι ο πλέον κατάλληλος χάρη στο μικρό του μπόι και τη σβελτάδα του...

Παρότι είναι η πρώτη ταινία του Ταρκόφσι, έχουμε να κάνουμε με ένα ολοκληρωμένο κινηματογραφικό έργο. «Χωρίς τα "Παιδικά χρόνια του Ιβάν", ούτε θα μάθαινα πώς να κάνω κάτι, ούτε και θα έκανα τίποτα τελικά», δήλωσε ο επίσης μεγάλος Ρώσος σκηνοθέτης Σεργκέι Παρατζάνοφ. Για να συμπληρώσει ο Μπέργκμαν, «η "ανακάλυψη" του πρώτου φιλμ του Ταρκόφσκι ήταν για μένα ένα θαύμα. Βρέθηκα να στέκομαι μπροστά σε μια πόρτα κρατώντας το κλειδί που ποτέ κανένας δε μου είχε δώσει».

Η ΓΚΕΡΝΙΚΑ (διάρκεια 13΄)

Eνώ η κάμερα βυθίζεται στις λεπτομέρειες του αριστουργήματος του Πάμπλο Πικάσο, η απαγγελία, με τη φωνή της Μαρία Καζάρες, ενός επικο-λυρικού ποιήματος του Πολ Ελουάρ για τον εμφύλιο της Iσπανίας και για τον φοβερό βομβαρδισμό της βάσκικης κωμόπολης, στις 26 Aπριλίου 1937, με τους 2000 νεκρούς ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό, φορτίζει συναισθηματικά την ταινία και τη σηματοδοτεί ιδεολογικά. Ταινία σταθμός της πρωτοποριακής σκηνοθετικής άποψης του Ρενέ.

ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ του Άδωνι Κύρου (1965)

Καλοκαίρι του 1944. Το τέρας του Ναζισμού ψυχορραγεί και η τριπλή Κατοχή της Ελλάδας πλησιάζει στο τέλος της. Ωστόσο, η ασύδοτη βία των κατακτητών σε βάρος του ελληνικού λαού συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Σε μια κακόφημη γωνιά της Κοκκινιάς μια ομάδα Γερμανών μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους συλλαμβάνουν έναν μαυραγορίτη (Κώστας Καζάκος) την ώρα που διασκεδάζει σε κάποιο γλέντι, και του αναθέτουν τον εξ ίσου βρώμικο ρόλο του καταδότη για να επωφεληθούν απ’ τις “γνωριμίες” του.

Ο μαυραγορίτης δέχεται τη “συνεργασία” και συμβάλει στη μαζική τραγωδία του λεγόμενου «Μπλόκου της Κοκκινιάς», που οδήγησε στη σύλληψη εκατοντάδων πατριωτών και στον τραγικό τους βασανισμό και ηρωικό θάνατο…

Η ταινία του Άδωνη Κύρου θεωρείται από τις καλύτερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου για την εποποιία της εθνικής αντίστασης.

Παίζουν οι Μάνος Κατράκης, Κώστας Καζάκος, Γιάννης Φέρτης, Ζωρζ Σαρή, Ξένια Καλογεροπούλου, η Ειρήνη Κουμαριανού και η Αλεξάνδρα Λαδικού (Μυρτώ)

*Το Σάββατο  8 Δεκέμβρη Ώρα 5.30 το απόγευμα, «Ανακαλούμε στην μνήμη μας τους ήρωες μας». Σε συνεργασία με το χορευτικό τμήμα του Δήμου περιδιαβαίνουμε τα τετράγωνα της συνοικίας, φωτίζουμε τα προσφυγικά με τους φανούς μας και την ψυχή μας καταλήγουμε στην Πλ. Ελευθερίας  και την περικυκλώνουμε συμβολικά…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O Nikolay Burlyaev σε σκηνή από "Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν" (1962)

O Nikolay Burlyaev σε σκηνή από "Τα...

O Nikolay Burlyaev σε σκηνή από "Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν" (1962)

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις