Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Χωρίς τέλος το "πάρτι" των λαθροϋλοτόμων - Μπαίνουν σε χωράφια και κόβουν ό,τι βρουν - Νέες καταγγελίες

Πάτρα: Χωρίς τέλος το "πάρτι" ...

Κυκλώματα εκτοξεύουν απειλές ακόμα και σε βάρος δασοφυλάκων

Διαστάσεις άγριου "πλιάτσικου" παίρνει η υπόθεση της λαθροϋλοτομίας στην Πάτρα και στην Δυτική Ελλάδα. Χθες βράδυ έφτασε νέα καταγγελία στο thebest.gr για ιδιοκτήτη μικρού χωραφιού στον παλιό Δήμο Βραχνεϊκων ο οποίος βρήκε κομμένα σύρριζα τα ελαιόδενδρα που υπήρχαν εκεί. Όπως έχει πει στο thebest.gr o Γενικός Διευθυντής Δασών και υπεύθυνος αγροτικών υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αντώνης  Καταρντζόπουλος, το πρόβλημα φέτος παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις ενώ τα κυκλώματα φτάνουν στο σημείο ακόμα και να απειλούν τους δασοφύλακες.

«Υπάλληλοι της δασικής υπηρεσίες, στην Στροφυλιά, στον Άγιο Νικόλαο Σπάτων, στην Κεφαλονιά και αλλού έχουν δεχθεί ευθείες απειλές από λαθροϋλοτόμους που πιάστηκαν στα πράσα», υπογραμμίζει ο κ. Καταρτζόπουλος.

Η απλησίαστη τιμή φέτος του πετρελαίου θέρμανσης έχει οδηγήσει σε αλματώδη αύξηση της ζήτησης καυσόξυλων και σε αύξηση της λαθροϋλοτομίας. Οι δασικές εκτάσεις αποψιλώνονται και στο μάτι μπαίνουν ακόμα και προστατευόμενες περιοχές.

Πέρα από τις προστατευόμενες περιοχές, επιτήδειοι εισβάλλουν και σε ελαιώνες. «Πηγαίνουν οργανωμένοι τη νύχτα - και όχι μόνο σε εγκαταλελειμμένα χωράφια - κόβουν τις ελιές και στη συνέχεια τις διαθέτουν στο εμπόριο. Υπάρχουν πολλές καταγγελίες από όλη την Ελλάδα, και κυρίως από Κέρκυρα, Κρήτη και Δυτική Πελοπόννησο» λέει ο ειδικός γραμματέας Δασών του ΥΠΕΚΑ κ. Γιώργος Αμοργιανιώτης σε δήλωση του στην εφημερίδα "Βήμα".

Εξαιτίας της σοβαρότητας του θέματος, προ ημερών πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ ευρεία σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος με τη συμμετοχή στελεχών του ΣΔΟΕ και της Αστυνομίας. Το βασικό θέμα της ατζέντας, σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα, ήταν η εντατικοποίηση των ελέγχων όχι μόνο στα δάση, αλλά και στις αγροτικές περιοχές, τις εισόδους των πόλεων και τις μάντρες πώλησης καυσόξυλων.

«Υπάρχουν σκέψεις ο έλεγχος αυτός να γίνεται από μεικτά κλιμάκια. Αν δεν συνεργαστούν οι υπηρεσίες δεν θα έχουμε αποτέλεσμα. Η πρόταση είναι να έχει τον συντονισμό ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κάθε περιοχής. Επίσης, απαιτούνται και δραστικά μέτρα. Σήμερα τα αυτοκίνητα που εντοπίζονται να μεταφέρουν παράνομη ξυλεία δεν κατάσχονται αμέσως αλλά ο ιδιοκτήτης τους τα κρατά έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση. Η πρόταση είναι να κατάσχονται πλέον από την πρώτη στιγμή», αναφέρει επισημαίνοντας ότι σύντομα θα εκδοθεί εγκύκλιος για τον συντονισμό των υπηρεσιών, στον οποίο θα εμπλακούν επίσης οι ΟΤΑ, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι κυνηγετικοί σύλλογοι.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις