Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μ. Κυριακοπούλου: Ουσιαστικός θεσμός λαϊκής κυριαρχίας σε μείζονα ζητήματα

Μ. Κυριακοπούλου: Ουσιαστικός θεσμός λαϊ...

Περί δημοψηφίσματος

 

Η Βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ Μαρία Κυριακοπούλου, εισηγήτρια στο νομοσχέδιο «Διεύρυνση της άμεσης και συμμετοχικής Δημοκρατίας με τη διενέργεια Δημοψηφίσματος», στην δευτερολογία που έκανε στην κατ΄ άρθρο συζήτηση την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011, αναφέρθηκε αναλυτικά στο περιεχόμενο των άρθρων. Επικεντρώθηκε στις διατυπωθείσες αντιρρήσεις τονίζοντας ότι δεν είναι πειστικές και προβάλλονται ως απλά κομματικά προσχήματα. Υπογράμμισε ότι δεν ευσταθεί η άποψη ότι ο ήδη υπάρχων νόμος 350/1976 παρέχει το πλήρες νομικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, διότι εκείνος ο νόμος ομιλεί ρητά για δημοψήφισμα επί εθνικού θέματος.

Η Μαρία Κυριακοπούλου επισήμανε ότι «με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1986, προβλέπεται δημοψήφισμα και για ψηφισμένο νομοσχέδιο, που ρυθμίζει σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, εκτός των δημοσιονομικών.

Η αντίθεση, λοιπόν, προς το νομοσχέδιο, για να συμπληρωθεί το συνταγματικό κενό,  αποδεικνύει ότι οι αρνούμενοι την ψήφισή του δεν θέλουν να υπάρξουν οι προϋποθέσεις, ώστε το δημοψήφισμα να γίνει επιτέλους ουσιαστικός θεσμός της λαϊκής κυριαρχίας κατά τρόπον άμεσο και κατ’ εξαίρεση βέβαια σε μείζονα ζητήματα, ώστε να μην αναιρείται ο αντιπροσωπευτικός χαρακτήρας του πολιτεύματος.

Η θέση αυτή αποδεικνύει και την πολιτική εμμονή του να θεωρούν την αντιπροσωπευτική εντολή ως μία αόριστη έστω κατεύθυνση του εκλογικού σώματος».

Ειδικότερα, για το επιχείρημα ότι τυχόν διεξαγωγή δημοψηφίσματος αποτελεί αποπροσανατολισμό για να μη γίνουν εκλογές, η εισηγήτρια του νομοσχεδίου Μαρία Κυριακοπούλου απάντησε τα εξής:

«Οι εκλογές γίνονται για την εκλογή βουλευτών- κομμάτων, το δημοψήφισμα όμως αφορά θέματα για τα οποία η απόφαση των εκλογέων μπορεί να υπερβαίνει τα κόμματα.

Το δημοψηφισματικό σώμα δεν ταυτίζεται ιδεολογικά και πολιτικά πάντοτε με το εκλογικό σώμα των βουλευτικών εκλογών.

Οι εκλογείς δεν είναι πάντοτε περιχαρακωμένοι στις κομματικές γραμμές σε όλα τα θέματα.

Ο ουσιαστικός πολιτικός πλουραλισμός δεν σημαίνει μόνο περισσότερα κόμματα. Σημαίνει και πλούτο ιδεών εντός του αυτού κόμματος».

Κλείνοντας τη δευτερολογία της μετά από μια εκτενή ανάλυση των άρθρων του νομοσχεδίου, η Μαρία Κυριακοπούλου συμπλήρωσε:

«Εκτιμώ ότι αυτή η εξαιρετική νομοθετική πρωτοβουλία πρέπει να τύχει της συναίνεσης όλων, διότι στην ιδιάζουσα περίοδο που διανύουμε, το πλέον σημαντικό είναι η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και η ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη λήψη δύσκολων αποφάσεων, που καλούμαστε να λάβουμε και μας αφορούν όλους.

Η κοινωνία έχει τη δική της δυναμική. Αυτή τη δυναμική, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στις Δημοκρατίες το δημοψήφισμα μπορεί να την κάνει και πολιτική πράξη. Έτσι τα πολιτικά δικαιώματα γίνονται πράξη συμμετοχής στην εξουσία».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις