Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

"Άμεση ρύθμιση επί των προϋποθέσεων τεκμηρίωσης του δικαιώματος σύνταξης"

"Άμεση ρύθμιση επί των προϋποθέσεων...

Ερώτηση του Μ. Μπεκίρη στη Βουλή

"Οι Έλληνες Ασφαλισμένοι ταλαιπωρούνται εδώ και πολλά χρόνια από τις επιχειρούμενες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις. Με το Ν. 3655/2008 επιχειρήθηκε μια σοβαρή προσέγγιση των θεμάτων αυτών και ειδικότερα αφού έλαβε υπόψη τη μορφή του ασφαλιστικού συστήματος της Ελλάδας μέχρι το 2008 νομοθέτησε βασικές αλλαγές στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης." σχολιάζει ο Βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μ. Μπεκίρης.

Και συνεχίζει: "Πρέπει να σημειωθεί ότι ελήφθησαν υπόψη οι κατευθύνσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιχειρήθηκε η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού μας συστήματος με τον εν λόγω Νόμο.

Η τότε Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσδοκούσε να επιτευχθεί με τις ρυθμίσεις του Νόμου η βιωσιμότητα του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Η προσπάθεια αυτή από την εφαρμογή του Νόμου ανέδειξε αδυναμίες και ζητήματα που θα μπορούσαν να βελτιωθούν.

Μία από αυτές αποτελεί η ρύθμιση που προβλέπει μειωμένη σύνταξη στα 60 έτη με την προϋπόθεση ο δικαιούχος να έχει 100 ένσημα ανά έτος τα τελευταία 5 έτη. Με την Οικονομική κατάσταση που διανύουμε και την Ύφεση που επικρατεί στην αγορά η πρόβλεψη του σχετικού νόμου καθίσταται μη εφαρμόσιμη  διότι δύσκολα μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να πραγματοποιήσουν τα απαιτούμενα από το νόμο ημερομίσθια."

Στο πλαίσιο αυτού του προβλήματος, ο Βουλευτής Αχαΐας και πρώην Υφυπουργός Μιχάλης Μπεκίρης έφερε το θέμα στη Βουλή καταθέτοντας ερώτηση με θέμα «Άρση των προβλημάτων στην πρόωρη συνταξιοδότηση»

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Σε βαθιά απογοήτευση και απόγνωση έχει περιέλθει μια μερίδα ανέργων συμπολιτών μας οι οποίοι  βρίσκονται κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης τους σύμφωνα με το νόμο 3655/2008

Ο Νόμος προέβλεπε μειωμένη σύνταξη στα 60 έτη με την προϋπόθεση ο δικαιούχος να έχει 100 ένσημα ανά έτος  τα τελευταία 5 έτη .Με την Οικονομική κατάσταση που διανύουμε και την Ύφεση  που επικρατεί στην αγορά η πρόβλεψη του σχετικού νόμου καθίσταται μη εφαρμόσιμη  διότι δύσκολα μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να πραγματοποιήσουν τα απαιτούμενα από το νόμο ημερομίσθια.

Βασικός σκοπός του νόμου, ήταν η μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με στόχο την οικοδόμηση ενός συστήματος σύγχρονου, ορθολογικού, κοινωνικά δίκαιου, βιώσιμου, σύμφωνου με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και με μακροχρόνια προοπτική. Ένα σύστημα, το οποίο θα βασίζονταν στις αρχές του δημόσιου, καθολικού, υποχρεωτικού και αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, με έμφαση τόσο στην ομοιόμορφη μεταχείριση των ασφαλισμένων που συνέβαλαν στον ίδιο βαθμό στη χρηματοδότηση των φορέων τους, όσο και κατά το δυνατό ευμενέστερη μεταχείριση εκείνων που εμφανίζονται οικονομικά ασθενέστεροι. Στους τελευταίους, συγκαταλέγονται και οι ασφαλισμένοι ταμείων που βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση, με πρόβλημα καταβολής συντάξεων στο άμεσο μέλλον.

Η ανάγκη στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων, που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσχέρειες στο να ανταποκρίνονται στις βασικές καθημερινές βιοτικές τους ανάγκες είναι υποχρέωση της πολιτείας η οποία θα πρέπει να συμβάλλει στη στήριξη και ανακούφιση των ομάδων αυτών, ενισχύοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή διευκολύνοντας την διαδικασία συνταξιοδότησης.

Κατόπιν τούτου και με δεδομένο τον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της απασχόλησης  ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

1)Ποιες ενέργειες προτίθεστε να κάνετε για την διευκόλυνση των ανέργων που βρίσκονται κοντά στην συνταξιοδότηση;

2)Έχετε επισημάνει τέτοια προβλήματα και αδιέξοδα στην εν λόγω περίπτωση και σε ποιες ενέργειες διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους έχετε προβεί;»

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις